Prepojenie solárneho systému a vykurovania

Profilova fotka
Prosím o radu na prepojenie solárneho systému s mojou vykurovacou sústavou, tak aby bola pri kúrení pevným palivom možnosť dohrievat obojzivelnik a v prípade prehriatia obojživelníka odvádzanie tepla do vykurovacieho systému.
Odpovedať
Cez letne mesiace, ked je najvacsi zisk FV, tak sa bude kurit radiatormi?
Odpovedať
Profilova fotka
Cez zimu ti fotovoltika na kurenie urcite sluzit nebude 🤣 a v lete pre boha hadam nekurite 🙈🙈
Odpovedať
Teraz premyslam, ci je rec o FV, alebo napr. o solarnych trubkach. Ale vo svojej podstate to je jedno.. A riesenie je termostat a dalsi 3cestny ventil, samo, ze obehove cerpadlo. Ale, nedava zmysel, cez leto kurit… Trubice musia byt tiez vhodne dimenzovane, s ohladom na pozadovany ohrev vody. Ale tem o tom tu je uz dost, zbytocne to rozpitvavat znova.
Odpovedať
@jajacon Solar a FV sú dve rozdielne veci. Ak som to dobre pochopil, máte oddelenú prípravu TUV pomocou soláru + iného zdroja a vykurovania s akumláciou. TUV sa pripravuje celoročne a solar, FV alebo TČ môžu efektívne pomôcť znížiť spotrebu počas väčšiny roka. Prebytok tepla so soláru (FV, TČ) by sa po ohriatí TUV mohol presmerovať do akumlačnej nádrže pre vykurovanie hlavne v prechodných mesiacoch, keď je nízka potreba tepla pre vykurovanie, a solár, FV alebo TČ dosahujú vysokú účinnosť. Pár dní v roku je takých, keď musíte použiť klasický kotol, ak nechcete byť doma v kožuchu, alebo spať v horolezeckom spacáku.
Odpovedať
@frantisekca Dopre píšete, ale máme 6-8 mesiacov, keď nieje ani zima, ani leto.
Odpovedať
Profilova fotka
@ernesttyukos presne si to vystihol. 3 kolektory a 300l zásobník TÚV v týchto dňoch nestíhame minúť teplú vodu, tak odpúšťam...a to mám ešte zapnutý dovolenkový mód, čo ochladzuje časť zásobníka v noci cez kolektory. Potrebujem hlavne poradiť s prepojením.
Odpovedať
Profilova fotka
@frantisekca nie, len prebytočné teplo potrebujem dostať preč z obojživelníka....
Odpovedať
@jajacon UK nemá čerpadlo?
Odpovedať
@jajacon Načo odpúšťaš teplú vodu a v noci ju ochladzuješ? Však ja mám nastavené tak, že ak voda v zásobníku dosiahnu 75 °C, tak čerpadlo už viac nejde a zásobník sa viac neohrieva. Kolektoru na streche nevadí, aj keby mal 120 °C. A v zásobníku môže byť v noci tá teplá voda, do rána trochu vychladne a potom sa zase ohreje. Nie je škoda vypúšťať vodu?
Odpovedať
Profilova fotka
@ernesttyukos zabudol som nakresliť, je pred trojcestnym ventilom...
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 teplota na kolektore vystúpila na 125st. možno bolo aj viac ale to je maximum čo ukáže senzor.... solárna kvapalina vrela a urobila sa niekde hore vzduchová bublina...čerpadlo išlo, ale kvapalina necirkulovala...
Odpovedať
@jajacon Asi najjednoduchšie riešenie vidím nejaké automatické tienenie kolektorov. V zásobníku TUV máte nakreslenú jednu nezapojenú špirálu. To je elektrický ohrev, alebo rúra?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Odpúšťa preto, lebo žiadne automatické tienenie kolektorov nemá. A keď poviem, že niečo také nemá nikto, tak nebudem ďaleko od pravdy. Áno, videl som v horúčavách celty prehodené cez kolektory - ale to k automatike má hodne ďaleko. A nikdy som také celty na kolektoroch nevidel na šikmých strechách 6-8 metrov nad terénom. Ani u amatérskych artistov.
Odpovedať
Profilova fotka
@ernesttyukos to je ďalší výmenník
Odpovedať
@toky1 Dalo by sa cez hornú špirálu chladiť TUV vykurovacou vodou z akumulačnej nádoby, ale či by účinnosť bola taká, že prestanú vrieť kolektory? A koľko dní bude trvať, než sa akumulačná nádrž ohreje natoľko, že to stratí účinnosť? Extrémne teploty si vyžadujú extrémne riešenie a ak nechce vylievať kubíky TUV do kanalizácie, napadlo ma ako najúčinnejšie riešenie odstaviť zdroj tepla.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?