Odpoveď na príspevok od luky1512:
Dobrý deň, Ako je najlepšie ovládať spínanie kon… @luky1512 toto je riadenie ekvitermikou a je to v pohode len často zopina kotol. To môže byť spôsobené viacerými faktormi. Napríklad zle nastavená ekvitermicka krivka. Dá sa to zmeniť na statické ovládanie a teda že nastavíte priamo teplotu vody do podlahy napr. na 34 stupňov a následne nastavíte ovládanie termostatom. Tým pádom bude kúriť len keď zopne termostat závisí však aj od polohy v takomto prípade je lepšie používať viac snímačov teploty. Termostat máte a dá sa teda zmeniť nastavenie na kotly čo vám spraví niekto kto sa vyzná v nastaveniach vášho konkrétneho kotla, ale ako hovorím keď bude dosiahnutá teplota tam kde je ten termostat zvyšok domu vás nezaujíma. Potom je možnosť Smart kúrenia a to teplomer v každej izbe a elektronické hlavice a spúšťanie kotla. Potom nepotrebujete ekvitermiku lebo kotol kúri len vtedy keď to treba a len toľko koľko treba. No a samozrejme dá sa aj total Smart kde ekvitermicku krivku bude počítať riadiaci systém a do kotla zadávať cez tzv eBus. Tam viete zahrnúť aj slnko a iné faktory. No a samozrejme taktiež teplomer v každej izbe a elektronické hlavice.Odpoveď na príspevok od neutrino:
@luky1512 toto je riadenie ekvitermikou a je to v… @neutrino ono je to riadené len 1 izbovým termostatom. A zabudol som napísať ešte podstatné info, jedná sa mi aj o spotrebu plynu. Je to nezateplená a zatiaľ neobývaná novostavba, začalo sa kúriť pred dvoma mesiacmi. Teda zatiaľ ide kotol len na kúrenie a za 2 mesiace spotreba cca 500m3 plynu, neviem či je to normálna spotreba - 2 podlažia, vykurovacia plocha cca 150m2.Odpoveď na príspevok od luky1512:
@neutrino ono je to riadené len 1 izbovým termost… @luky1512 no tak ja mám okolo 900m3 ročne a to ja mám rád teplo :D... Implementáciou Smart vykurovania spotreba ešte klesla.... 500m3 za 2 mesiace to snáď ani nie je reálne. My máme kotol Wolf 28kW... A to mám nastavenú izbovú teplotu na 24°C. Tu by sa vám mohol k tomu nejaký kurenar vyjadriť prečo môže byť taká šialená spotreba, ja sa význam skôr v tých Smart doladovackach :)... U nás je vykurovancia plocha 105m2 ale len jednopodlazna stavbaOdpoveď na príspevok od neutrino:
@luky1512 no tak ja mám okolo 900m3 ročne a to ja… @neutrino veď to, že do podlahy ide voda tak 35°C na kotli je nastavená voda na 40°C a kúri sa zatiaľ len na 20°C. Tak preto sa mi zdá, že je vysoká spotreba plynu, tak neviem, čo treba upraviť, aby to bolo účinnejšie a menšia spotreba plynu.Odpoveď na príspevok od mgx:
@luki1512 nie je to spravne a vysvetlim preco. Te… @mgx takže najlepšia možnosť by bola použiť ebusovy regulátor (termostat)? A ako by sa v tom prípade vyriešilo zapínanie /vypínanie obehových čerpadiel (1. Pre prízemie a 2.pre poschodie)? Keďže teraz to vypína/zapína priestorový termostat?Odpoveď na príspevok od mgx:
@luky1512 moznosti je viac (staci kuknut projekcn… @mgx ďakujem za rady, takže asi najlepšie riešenie by bolo red5 + MiPRO s pripojením na ebus. Teda minimálne pre chod kotla by to bolo najvhodnejšie a keď sú 3 okruhy, tak by sa malo dať ovládať vypínanie /zapínanie kotla a aj dve obehové čerpadlá? , teda postačilo by aj obe naraz. Postačuje mi riadenie jedným regulátorom, nepotrebujem na dva ani zónovú reguláciu. Postačuje niečo jednoduché s nastavením cez mobil a nič viac.Odpoveď na príspevok od mgx:
@luky1512 to je jedna moznost. druha je ak nepotr… @mgx takže by sa to dalo v podstate aj na jeden stykač (čerpadlá majú malý odber a môžu ísť súčasne) len zistiť podľa schémy od kotla, ktoré kontakty zopína resp. by to bolo možné zapojiť aj na čerpadlo v kotli - z toho napojenie na stykač, ak som to teda správne pochopil.Odpoveď na príspevok od mgx:
@luky1512 kotol je panter kko? Pomohla by fotka k… @mgx áno áno panter kko,, štítok iba ak by som zajtra odfotil a neviem či postačí toto od zapojenia? Na foto s kotlom sú vývody na čerpadlá a druhá foto od spodu rúrky od kotla, vľavo hore - prízemie,, vpravo hore - poschodie. Sú tam dve čerpadlá a regulačné teojcestné ventily.Odpoveď na príspevok od mgx:
@luky1512 je to pekne urobene, zavolajte si do pr… @mgx ďakujem za radu, napísal som do Prothermu ohľadom danej situácie a zatiaľ to vyzerá, že mi nevedia pomôcť, len odporúčajú nech nám to navrhne ten kto robil kúrenie - ale jeho riešenie nebolo najlepšie,, tak uvidím či mi teda nejako poradiaOdpoveď na príspevok od mgx:
@luky1512 mozete skusit aj Vaillant, je to rovnak… @mgx tie čerpadlá by som tam radšej nechal, keď to už takto pozapájal, zbytočne by som kupoval ďalšie čerpadlo.Odpoveď na príspevok od mgx:
chapem, mozte skusit RED-3 (2 okruhy) alebo polab… @mgx takže čerpadlá by sa pripojili ku kotlovému (to by som riešil presne cez stykač) ale ako by spínalo kotol podľa teploty v miestnosti? Použitím toho modulu Red 3?