Kombinácia 2 typov bojlerov

Zdravím, máme plynový kotol Geminox a k nemu nerezový zásobník TUV Geminox 120 l. Dali sme si namontovať FVZ a prebytky by sme chceli okrem virtuálnej batérie použiť na ohrev TUV. Možnosti ktoré mi napadli: Alt. 1: Geminox 120 l (A) + el. bojler 120 l (B) - paralelne ( a prepínať na výstupe TÚV leto/zima trojcestným ventilom ručne A/B, keďže 120 l zásobník nám stačí) Aké sú nevýhody, čo to bude robiť keď ½ roka pôjde jeden zásobník a potom druhý? (legionella – viem, prvý chod po spustení by bol min na 70°C) Alt. 2: Geminox 120 l (A) + el. bojler 120 l (B) - sériovo za sebou A+B ( cez obehové čerpadlo) K dispozícíí bude tak až 240 l, ktoré v lete ohrejem prebytkami z FVZ ľahko (plynový kotol by som úplne vypol), ale v zime je to zbytočné plytvanie plynu... alt.a) odpojiť v zime el.bojler, zapojený na konci zostavy (výstup TÚV by som uvažoval Geminox) alt.b) použiť menší el. bojler (napr. 30 l) aby som v zime nehrial zbytočne veľký objem a nechať to zapojené nonstop. Alt.3: Geminox 120 l vyhodiť úplne preč a dať nejaký bivalentný zásobník (El.en + náš plyn kotol), ale neviem ako by sa choval pri poklese teploty, pretože potrebujem aby primárne zohrieval z FVE ak sú prebytky (wattrouter) a ak nebudú, tak až potom aby zohrial TÚV plynom... Aký by ste odporučili (typ/výrobca)?
Odpovedať
Neviem ako sa rozhodnete, ale asi premyslajte, aby Vam ostali zadne vratka. Je blba doba, tak mozno zvazte do toho projektu, aby ste TUV mohli ohrievat aj nejakym nizkoteplotnym zdrojom, teda, ak by ste uz kupovali dalsi bojler, aby mal nizkoteplotny vymennik. Aby sa nestalo, ze teraz to dako poriesite a napr. o 2 roky zas dalsie riesenie, kde tie oba zasobniky budete vyhadzovat a kupovat treti. Su zasobniky, ktore maju aj dva vymenniky, aj moznost ohrevu spiralou z DS a aj spiralou z FVE. Viem, ze som moc teda nepomohol, iba zamotal hlavu…
Odpovedať
@frantisekca ďakujem za radu a názor, žiaľ Vaša reakcia bola doteraz jediná, preto som tak dlho čakal s odpoveďou, takže neviem - ešte porozmýšľam ako to vyriešiť.
Odpovedať
@frantisekca na plyn je i 120 l veľa môže ohrievať stále, no pre FVE treba i 300l v lete je veľa energie nárazovo, jeden deň svieti no druhý môže byť zamračené do toho 120 dať i el špirálu bude aspoň predhrievať v zime
Odpovedať
@duzu to mi tiež napadlo, ale neviem či sa to dá... Dá sa to nejako zistiť? To vloženie el. špirály do toho Geminoxu...
Odpovedať
@karol1978 a prečo nie? dáš vyvrtať otvor spraviť závit a vložiť špirálu s termostatom
Odpovedať
@duzu Hm, kuknem to a porozmýšľam. A aký je Tvoj názor na moje 3 varianty?
Odpovedať
Tak som sa rozhodol že ich zapojím sériovo a bez obehového čerpadla. Najprv el. bojler následne plynový a z neho odber. Najlepšie riešenie: ak bude svietiť slnko-budem ohrievať cez el. bojler a kapacita bude 120l +120l teplej vody (v plynovom bojleri sa bude priebežne dopĺňať už predhriata voda z el. bojlera) , ak nebude svietiť slnko, tak cez elektrický bojler voda len pretečie a zohreje sa v plynovom, t.j. tesne v mieste spotreby (čiže plynom budem zohrievať - alebo len dohrievať- len "posledných" 120l).
Odpovedať
Profilova fotka
@karol1978 ahoj, neni to uplne idealne riesenie, ked sa da tak by som kupil jeden vacsi bivalentny zasobnik (250-300l) tristvrte roka budes mat teplu vodu zadarmo, investicia do zasobnika sa vrati.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@rusty727 myslim ze jeho riesenie je lepsie a aj lacnejsie - ked jeden zasobnk (s kotlom) uz ma a druhy mensi zasobnik bude lacnejsi, ako velky bivalentny - tie usetrene peniaze radsej nech investuje do dobreho vodara/kurenara, aby mu tie zasobniky zapojil tak, aby bol schopny v pripade potreby (porucha/servis/..) fungovat len z jednym z nich @karol1978 ja by som len miesto druheho 120l dal 200l (som v podstate rovnakej situacii a budem davat 200-ku)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?