Fotovoltaika a bojler

Zobraz úvodný príspevok
Oplatí sa riešiť fotovoltaiku aj pre ohrev vody v rodinnom dome?Prípadne aký velký bojler by ste odporúčali a či len elektrický alebo kombinovaný. Momentálne mam bojler riešený samostatne na plyn. Keďže má svoje roky plánujem výmenu a inštaláciu FV. Existuje plynový a zároveň elektrický bojler? myslím aby nebol ohrev vody cez plynový kotol ale samostatne ak by v zimných mesiacoch nestačila FV. Len orientačne, Koľko FV panelov by som potreboval na bežnú prevádzku poschodového domu? Bývam východo-južne a moja momentálna ročná spotreba je 2500kw. Samozrejme rátam ze bude vyssia, ale max 3500-4500. Ďakujem za každú radu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lucan21:

Oplati sa FV pri spotrebe 4000 kw rocne?
@lucan21 Zalezi, co tu spotrebu tvori. A taktie, ci to chces na kluc s dotaciami, alebo vies nieco o elektrike a zvladas aspon ciastocnu svojpomoc.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dusan72:

@mgx Pri troche sikovnosti sa dá FV spirala domon…
@dusan72 Áno, do niektorých sa dá pridať, ale ak je menič tak môže zostať pôvodná špirála. DC do bojlera by dával iba samovrah, navyše, nebolo by to o nič lacnejšie, než to urobiť s meničom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@lucan21 Zalezi, co tu spotrebu tvori. A taktie, …
@kejsix na kluc, dajme tomu keby ma to vyslo do 5000 €. Spotreba bezna prevadzka, klima, bojler, v lete virivka.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od terry25:

FTV sa oplatí vždy. Potrebuješ ju ale riešiť komp…
@petersd Lebo každý sa má automaticky pýta: "aká je návratnosť?" To je nesprávne. Jednak máme dotované ceny, ďalej každá rodina má inú energetickú náročnosť a mnoho ďalších faktorov. Auto tiež nemá návratnosť, je stratové a predsa si nekupujeme starú Felíciu s nákladmi na servis pár stoviek eur, no siahame po luxuse (v rámci svojich príjmov) a zadlžujeme sa.
Odpovedať
Sorry porovnávať bojler a auto je od veci. Mňa fascinuje ako ľudia riešia FVE a keď sa ich opýtam na návratnosť tak často nemajú potuchy. Pritom 90% ľudí to rieši aby ušetrili. Ak my to ma mesačne v lete ušetriť 20-30 eur za ohrev vody tak aký to má zmysel si dávať do domu plno drahých kramov s určitou životnosťou??? Ak si zoberiem že ušetrím na ohreve ročne XXX eur, tak koľko rokov trvá kým som na nule? Mimo toho pozor na to čo tvrdia predajcovia FVE, každý čo bol u mňa prišiel s analýzou návratnosti kde predpokladal so zdražovanim elektriny ktoré sa nekonalo. Úprimne. Ak je plyn, tak dávať FVe na ohrev teplej vody je veľmi diskutabilné.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od terry25:

@petersd Lebo každý sa má automaticky pýta: "aká…
@terry25 "nekupujeme feliciu, siahame po luxuse" a v com je elektrika zo strechy luxusnejsia oproti tej zo stlpa? Ligotavejsie svieti?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@dusan72 Áno, do niektorých sa dá pridať, ale ak…
@frantisekca Pustam do,suchej spiraly v bojleri DC 70V uz 8 rokov.No problema.3 roky som funkoval aj s ponorenou sliralou.Odporový drot v nej nie je v styku s vodou.To by bol pruser aj pri AC.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marcos33:

Sorry porovnávať bojler a auto je od veci. Mňa fa…
@marcos33 Presne, lebo plynovy kotol je zadarmo a ani revizie platiť netreba.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@emilia25 No teplu vodu "xkrat" asi uplne nie, to…
@kejsix vratilo sa nam to uz to leto,lebo sme predtym pouzivali v lete elektricky bojler a ten bol riadny zrut,na jar sme dali trubicove solarko a v lete v auguste uz bol preplatok 400eur,dalsi rok 120.A aj ked sme namontovali fotovoltaniku bol preplatok.Zo 100eur sme klesli na 50eur zaloh na elektrinu,ale nechali sme ten stred 70eur.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@terry25 "nekupujeme feliciu, siahame po luxuse" …
@minoo luxus je pre teba len ligotavost, čiže materiálna hodnota? Pre mňa je luxus ten, že môžem v lete zapínať klímy a netrpim "sledovaním spotreby" (veľa ľudí odmieta klímu hlavne kvôli vyššej spotrebe domu), nemusím behať po dome za ženou a deťmi a vypínať spotrebiče/ svetlá/bazén/osvetlenie dvora, nemusím sedieť v tme keď búrka odpáli stĺp vedenia a 12 hodín nie je prúd, atď. Ďalej je to pocit využívania prírodných zdrojov a pod. A teraz určite niečo zadrieš 🤦 radšej už nepíš, nebudem reagovať na provokácie. Choď na zomri, tam sa uplatnis
Odpovedať
Ak budeš čokoľvek riešiť hľadaj si dodávateľa z okresu lebo to čo montujú cezpoľní ktorí sa viac neozvú je katastrofa!
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od emilia25:

A nehovoriac o tom,ze kolko sporakov sme nakupili…
@emilia25 500€ za ohrev vody termickymi kolektormi je totalne nerealna suma, aj keby som si to montoval komplet svojpomocne a neratal do materialu bojler.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od terry25:

@minoo luxus je pre teba len ligotavost, čiže mat…
@terry25 takze v konecnom dosledku ti aj tak ide len o usetrene prachy... To je ta navratnost, keby si nevedel...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tom329:

@marcos33 Presne, lebo plynovy kotol je zadarmo …
@tom329 zadávateľ píše ze ma plyn. Takže nechápem komentár
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@emilia25 500€ za ohrev vody termickymi kolektorm…
@kejsix to je trubicovy system a ten ma bojler uz tam,je to asi 150tka sa mi zda.Len mame znacku solaris.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od emilia25:

@kejsix to je trubicovy system a ten ma bojler uz…
@emilia25 Aha, beriem späť. Predstavoval som si nejaké seriózne riešenie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@emilia25 500€ za ohrev vody termickymi kolektorm…
@kejsix a tie 2 hadice moc naozaj nestaly,ano muz si ho montoval a zapajal sam,cez tie nefunkcne kominy sa prepchal a zapojil to do byvalej kuchyni,a tam si to len prepnem odkial chcem vodu. A stale si tie systemy drzia cenu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@emilia25 Aha, beriem späť. Predstavoval som si n…
@kejsix seriozne riesenie len fotovoltanika,alebo elektricky bojler a mas seriozne riesenie. Toto sme riesili v r.2020 a vtedy fotovoltanika bola len v plienkach a az moc moc draha
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od emilia25:

@kejsix seriozne riesenie len fotovoltanika,alebo…
@emilia25 Nejdem to dalej rozoberat, zijes v domienkach a predstavach, nie v realite.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lucan21:

@kejsix na kluc, dajme tomu keby ma to vyslo do 5…
@lucan21 Urcite tusis, ze za 5000 moc vody nenamutis. S dotaciou by to ale na nieco mensie stacilo, aj ked teda ciste grid riesenie bez baterie. Prva vec, ci ta distribucka pripoji. Druha vec, ci mas narok na dotaciu. Vykurujete ako? Tepelkom? Tak potom virtualna bateria v sucasnych podmienkach je este stale u nas zaujimava, je tu o tom zopar tem, treba si nacitat.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dusan72:

@duzu Propanbután nebol NIKDY lacnejší ako zemný …
@dusan72 kto mal zemný plyn asi nepotreboval kupovať propan-butan a zemný plyn sa nepredával v bombách, dnes ho má niekto skôr na podnikanie a má vlastný zásobník u nás ho mal v pekárni, ktorý si dáva doplňať lebo je to lacnejšie , pre varenie v RD je efektívnejšia indukcia @terry25 porad čo ešte kupuješ ako drahý trend, kupovať niečo čo je drahšie ako to čo existuje lacnejšie , dávať niečo na strechu len preto že na to mám?, pochopím tých ktorý dávajú prachy do extra drahých aut, na tom sa ukazuje všade
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marcos33:

@tom329 zadávateľ píše ze ma plyn. Takže nechápem…
@marcos33 He? Planuje vymenu plynoveho kotla.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@dusan72 kto mal zemný plyn asi nepotreboval kupo…
@duzu Čitaj po sebe čo napíšeš.Písal si,že propán bután bol "lacnejší ako čokoľvek iné".
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@terry25 takze v konecnom dosledku ti aj tak ide …
@minoo dajme tomu, že je v tom finančný záujem, ale nie prvoplánovy. Skôr ide o trend, veľa ľudí teší to, že je "in" a môže sa ukázať pred susedmi, iní sú zase happy, že využívajú prírodné zdroje, ďalší sa teší, že ušetrí....a tak. Ja to píšem z pozície predajcu, že je veľmi zlá otázka, aká je návratnosť. Tá sa môže v priebehu užívania skracovať, prípadne predlžovať.
Odpovedať
Neviem co tu furt riesite, bud na to mam a to bud chcem sa citit zeleny, alebo chcem "usetrit" alebo na to nemam a mam plnu hubu vyhovoriek ako vzdy ze sa to neoplati, nenavratne, predrazene, nepotrebujem to ... Ja mam FV 3 rokom s navratnostou 6r, cize som v polke cyklu a ked sa nieco pokazi, tak to proste vymenim a dopocitam si ku "navratnosti". PS od februara som odpojeny od DS a tak to ostane do +- novembra podla pocasia ;-) PS1 nemam vsednu FV cez dotacie od firmy, ak by niekto namietal a troloval.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od terry25:

@minoo dajme tomu, že je v tom finančný záujem, a…
@terry25 jasne, ze pre teba ako predajcu, je navratnost zla otazka 😁 Neverim, ze niekto na modrej streche ma FVE koli niecomu inemu, ako koli uspore / moznosti viac minat. Pretoze komu je jednoduchsie riesit udrzbu / opravy FVE, ked staci viac platit elektrarnam? Ani ked chces byt zelensi, nemusis kupovat panely, ktore ti prisli cez pol sveta, staci dodavatelovi priplatit, aby minimalne tvoj objem el. pokryl z obn. zdrojov... Rovnako zalozny zdroj, nemusi byt nutne nabijany zo slnka... Ale aby nenastala mylka, ja som velky fanusik FVE, ale nebudem sa pokrytecky tvarit, ze to je nejaky luxus a nie snaha usetrit... Luxus je, ked ti je jedno kolko platis za el. a nemusis sa spotrebou a tym, co ti spotrebice napaja vobec zaoberat.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@terry25 jasne, ze pre teba ako predajcu, je navr…
@minoo prosím ťa pekne ktorý dodávateľ ti pošle na každú adresu elektrinu s obnoviteľných zdrojov??? každý nakupuje určitý mix, pričom každý viac ako 50% jadro, bud zástanca čoho chceš ale nepíš neuskutočniteľné, ku každému sa dostane prednostne tá elektrina ktorá je k nemu najbližšie, tvojmu susedovi v čase prebytku i od teba, neeistuje zvlášť zelená či červená, to by si musel mal zvlášť distribúciu na všetko @rkorba nedá mi, aké je u teba posledný mesiac počasie? že môžeš mať len vlastnú? lebo u mňa ani vietor ani slnko
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od emilia25:

@kejsix to je trubicovy system a ten ma bojler uz…
@emilia25 ten trubicovy system s bojlerom mate v dome za oknom ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@minoo prosím ťa pekne ktorý dodávateľ ti pošle n…
@duzu Fyzicky to neide ale papierovo áno :-) https://www.vse.sk/sdoc/doc/zelena_en...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od yuri66:

@emilia25 ten trubicovy system s bojlerom mate v …
@yuri66 nie,na streche
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?