Fotovoltaika a bojler

Oplatí sa riešiť fotovoltaiku aj pre ohrev vody v rodinnom dome?Prípadne aký velký bojler by ste odporúčali a či len elektrický alebo kombinovaný. Momentálne mam bojler riešený samostatne na plyn. Keďže má svoje roky plánujem výmenu a inštaláciu FV. Existuje plynový a zároveň elektrický bojler? myslím aby nebol ohrev vody cez plynový kotol ale samostatne ak by v zimných mesiacoch nestačila FV. Len orientačne, Koľko FV panelov by som potreboval na bežnú prevádzku poschodového domu? Bývam východo-južne a moja momentálna ročná spotreba je 2500kw. Samozrejme rátam ze bude vyssia, ale max 3500-4500. Ďakujem za každú radu.
Odpovedať
Profilova fotka
@lucan21 boljery existuju ake len chces. Ak mas aj normalny kondenzacny kotol, jedno riesenie je kupit si nepriamoohrevny zasobnik s hadom a kotol pripojit cez 3cestny ventil. Velkost zasobnika podla poziadaviek, ale vacsinou 150-300L. Fotovoltaicky ohrev vies lacno vyriesit jednou DC spiralou v prirube, 6timi panelmi a malym DC menicom pripojenym na ohmicku zataz napriamo. Teplej vody budes mat marec-oktober tolko, ze bezny kotol zapinat nebudes. Cele riesenie do 1000e.
Odpovedať
Najskor sme spravili za 500eur trubicove solarko,co sa nam hned aj vratilo spreplatku 400eur za elektrinu,a potom sme urobili fotovoltaniku.Ale zas mame kotol na pelety,takze cez zimu hrejeme bojler z kotla.A od jari do jesene zo slnka.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@lucan21 boljery existuju ake len chces. Ak mas a…
@mgx u mňa by to momentálne s FV neohrievalo vôbec, prší takmer nonstop už takmer mesiac a hovorí sa že Medardova kvapká 40 dní do pol leta, už si pripadám ako v daždovom pralese a vraj máj bol najteplejší v historii a u mňa sa zapne kúrenie ešte i teraz ráno +10, najteplejšie +15 a slnko ozaj len niekedy na krátku chvíľu, mám problém s kosením trávnika, v r. 2022 nepršalo takmer vôbec a boli max tepl. rekordy cez 36st
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@lucan21 boljery existuju ake len chces. Ak mas a…
@mgx Do 1000eur sakumprásk bojler, DC špirála, panely, menič, nosný systém na strechu, základná kabeláž - to celé aj s montážou? :-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@mgx Do 1000eur sakumprásk bojler, DC špirála, pa…
@toky1 ked si das trubicove solarko tak do 500eur,ak si to vies urobit sam.My sme ho pekne cez balkon supli hore na strechu,muz cez nefunkcne kominy pekne potahal,napojil sa v akoze v druhej kuchyni,tam urobil dieru a pozapajal.Ale mame tam izbu,nie kuchynu a len si prepnem kohutikom,ci chcem teplu vodu zo solarka alebo z ohrevu z kotla.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@mgx Do 1000eur sakumprásk bojler, DC špirála, pa…
@toky1 6 x panel cca 400Wp, Siton, konštrukcia, poistkové odpínač, kábel podľa potreby. 6 x cca 80€ (s dopravou nech 600€), 200€, 200€, 50€, 50€. DC špirála? To načo?
Odpovedať
Svagor si dal ohrev vody panelmi,a ked potom chcel z toho urobit fotovoltaniku na setrenie elektriny,tak mu pan povedal,ze aj tak musi mat vsetko zvlast a na novo dalsie panely davat na strechu.A toho vyslo asi 1500eur ked mu vratili dotaciu,cize okolo 3000eur.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@toky1 6 x panel cca 400Wp, Siton, konštrukcia, …
@frantisekca Mňa sa pýtaš? Ja neviem, mgx ju spomínal. Ja o tom celom nič neviem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@frantisekca Mňa sa pýtaš? Ja neviem, mgx ju spom…
@toky1 vsetko je to o cenach za material. Bud si sikovny a spravis sam, alebo si nesikovny a calujes ;-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od emilia25:

Svagor si dal ohrev vody panelmi,a ked potom chce…
@emilia25 A ešte treba dodať, že pre väčšiu úsporu varíte na plyne a trtkáte sa s bombami😂😂😂😂
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@toky1 vsetko je to o cenach za material. Bud si …
@rkorba to je jsné. Ja som v tomto ľavý, isto by som si to sám neinštaloval. Maximálne tak vymením vypínač, zásuvku či luster. Preto sa pýtam či je to za 1000eur kompletne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@emilia25 A ešte treba dodať, že pre väčšiu úspor…
boli časy ked to bolo s propánbutanovými lacnejšie a praktickejšie ako čokoľvek iné, dnes je doba iná a pre väčšinu je naj indukcia na varenie aj ked kúria stále plynom @rkorba ak dokážeš za určitý čas zarobiť oveľa viac ako čarovať s tým čo sa musíš naučiť len pre použitie pre seba je to nezmysel, aby si sa v tom zdokonalil musíš to robiť-študovať denne a doma to isto nebudeš stále meniť a zarábať na tom?ked na inom oveľa jednoduchšie?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od duzu:

boli časy ked to bolo s propánbutanovými lacnejši…
@duzu aj teraz sa to dá lacnejšie v porovnani z cenami 10kg bomby, je to lpg ale to je šuma fuk na varenie
Odpovedať
Vidno, že doma neupratujete po varení, borci.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matko291:

@duzu aj teraz sa to dá lacnejšie v porovnani z c…
@matko291 Veru, na varenie pri bežnej domácnosti je spotreba plynu v podstate smiešna. U nás konkrétne mesačne možno 1m3.
Odpovedať
Profilova fotka
@toky1 DC spiralu treba len pri zapojeni napriamo (pripadne pri jednoduchom MPPT trackeri). Ak pouzijes moderny ohmicky menic DC/AC s MPPT, tak to pripojis na bezny AC boljer. Povedzme drazice. https://www.ostrovni-elektrarny.cz/?m... ak kupis ojazdeny bojler z bazosu za 200e a panely hodis na 2x6m solarne profily niekde na pristresok alebo sopu a zapojis si to sam, kludne do 1000e. Ak kupujes novy bojler a chces to na kluc, tak do 2000e. Ani bojler, ani panely nemusia byt nove. Navratnost velmi rychla.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matko291:

@duzu aj teraz sa to dá lacnejšie v porovnani z c…
@matko291 nepraktické a nie najlacnejšie, to je zatiaľ drevo, len kto sa s tým bude babrať ak si celý deň v práci, el aj ked na varenie najdrahšia v domácnosti sa oplatí, to je v každom RD a nepotrebuješ žiadne zásobníky
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od duzu:

@matko291 nepraktické a nie najlacnejšie, to je z…
@duzu v porovnaní z kupou 10kg bomby na pumpe za 0,79€ a ak to poznaš tak tam sa nevojde len 10kg 😁
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@emilia25 A ešte treba dodať, že pre väčšiu úspor…
@kejsix no vidis,teplu vodu za 500eur uz 4r mame zadarmo,xkrat vratene.Ano trtkame sa s plynom raz za 3mesiace,a fotovoltaniku mame na cisto znizenie spotreby elektriny a hlavne,ked zacne teraz burka,vypnu prud ale baterka potiahne,uz je plna. A?A tema bola bojler a fotovoltanika,co som pisala nase skusenosti.
Odpovedať
A nehovoriac o tom,ze kolko sporakov sme nakupili,ked sa varilo na elektrine,po 2r to slo do haja,lebo je rozdiel varit len cez vikend alebo varit a ohrievat kazdy bozi den,obed a veceru.VARENUUUU,NIE POLOTOVARY.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matko291:

@duzu v porovnaní z kupou 10kg bomby na pumpe za …
@matko291 ale mal regulátor tlaku a celkom nevypustíš,dnes tak niekde kde je nie sieť,prišiel r. 1992 elektriny kopu lebo zbankrotovalo mnoho vtedajších š.p. a el. bola najlacnejší zdroj zo všetkých, len 30 hal v NT tak som začal kúriť el. ,stavba el. kotla bola maličkosť a ako jediný spotrebič nepotrebuje žiadnu údržbu, bola síce indukcia,ale na tie pomery veľmi drahá a mám sklokeramiku ohrievanú el. špirálou, jediná nevýhoda , ohrieva sa dlhšie do bodu varu lebo má nižší výkon ale rovnú plochu oproti klasickým el sporákom, ale to je už mimo tému , vtedy sa používal kompresor tak na chladenie
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@toky1 DC spiralu treba len pri zapojeni napriamo…
@mgx Návratnosť veľmi rýchla - no to v závislosti od toho ako sa ohrieva tá TÚV teraz. Ale chápem o čom vravíš. Inštalácia FV ohrevu TÚV za tých 2000eur by mala v mojom prípade potom návratnosť cca 10 rokov pri dnešných cenách. Tie sa samozrejme môžu a asi aj budú meniť - otázka je ako veľmi. Na to teraz nikto odpovedať samozrejme nevie. Dík za odpoveď.
Odpovedať
FTV sa oplatí vždy. Potrebuješ ju ale riešiť komplexne, lebo to je trochu alchýmia. 100 rodín, 100 x iný čas návratnosti. Ideálne však je, ak sa na tému FTV nepozeráš z pohľadu návratnosti, ale ako na trend.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od terry25:

FTV sa oplatí vždy. Potrebuješ ju ale riešiť komp…
@terry25 Záver Tvojej poslednej vety je parádny, klobúk dole. 🙃😁
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od emilia25:

@kejsix no vidis,teplu vodu za 500eur uz 4r mame …
@emilia25 No teplu vodu "xkrat" asi uplne nie, to je len pocit, lebo Ty to nevies realne vycislit, ale samozrejme, ze sa to vrati. Neviem preco mas pocit, ze si jedina na severnej pologuli, co je pol zivota na materskej a preto sa kazdy den VARI :-D Akoze nic proti, ja mam indukciu za 800 co je taka stredna trieda asi a ma sedem rokov, ide ako hodinky a VARI sa na nej denne, pretoze manzelka pracuje z domu a ja ciastocne tiez. Cize nejaka domienka o castom odchadzani el. dosiek ked sa aktivne pouzivaju je uplne zcestna a neviem, kde si na to dosla. Nekupuj smejdy a vydrzi Ti. A k plynu: To ze nic neusetrite, to je samozrejme vasa volba. Ale ked si porovnam cistenie plynovej dosky (obzvlast, ak sa na nej naozaj casto VARI, ako teda vraj u vas) s udrzbou indukcnej, tak by som tu plynovu podaroval za odvoz. Viem o com pisem, tiez sme tak samozrejme kedysi varili. Ved to su rocne tazke hodiny smrdlania s handrickou, proti tomu je casova narocnost vymeny bomby uplne zanedbatelna. Ale asi na to mas dost casu, ked si pol zivota na materskej. Nie nadarmo sa tomu hovori dovolenka. Dnes varit na plyne ked mam na streche elektraren je len nepochopenie situacie a tazky stredovek. Nehovoriac o tom, kolko CO2 varenie na plyne produkuje a kolko kyslika spaluje, akym sposobom roznasa mastnotu v kuchyni atd. Proste totalny nezmysel, smejem sa na tom vzdy, ked si na to spomeniem. Ale samozrejme, vasa volba.
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix kto raz cistil zadrbany plynovy varic od polievky co vykypela a pretrie indukciu svedskou utierkou za 20 sekund, pochopi. Staci indukcia od boschu za 300e, netreba masinu za 2k :). A to uz nevravim digestor plny mastnoty od plynu, kde indukcia je vacsinou len voda, ak teda nevyprazam 3 dni non-stop langose :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

boli časy ked to bolo s propánbutanovými lacnejši…
@duzu Propanbután nebol NIKDY lacnejší ako zemný plyn
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@toky1 DC spiralu treba len pri zapojeni napriamo…
@mgx Pri troche sikovnosti sa dá FV spirala domontovať do existujúceho bojlera a je to este lacnejsie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@kejsix kto raz cistil zadrbany plynovy varic od …
@mgx Ked som menil, uz bola v kuchynskej doske 80cm diera... take dosky uz za 300 nekupis, ani vtedy sa nedalo. Tak som zobral nejaku AEG mastery ci co to je, ale neni s tym najmensi problem. Inak mastnotu v digaci sral pes, drbnem filtre do mycky a vybavene. Ale ono je to vsade dookola, pamatam si este ked sme kedysi byvali v prenajatom byte, aka to bola zmena, zrazu stacilo pretriet skrinky v kuchyni diavou a predtym jarova voda a drhnut, aby to aspon ako tak vyzeralo. Za mna plyn do domu nikdy viac, je tam jedina vyhoda a to okamzita regulacia vykonu otocenim gombika. Tomu sa dotykac na indukcii IMHO nikdy nevyrovna. Na trhu chybaju indukcie s gombikmi na vykon, do toho by som tu dvojku kludne utopil :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@mgx Ked som menil, uz bola v kuchynskej doske 80…
Oplati sa FV pri spotrebe 4000 kw rocne?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?