Expanzna nadobka na teplu vodu alebo

Poprosim o nazor. Mame hybridny bojler 160 l a riesime ci dat expanznu nadobku alebo hadicku cez odtok od pracky. Vela miesta na nadobku nemame (pod bojlerom bude pracka a nadobka moze byt umiestnena medzi prackou a bojlerom), preto sme za druhu variantu. Vodar preferuje nadobku kvoli velmi tvrdej vode (okolo 30, okolie Trnavy). Odtok sa vraj velmi rychlo zanesie vodnym kamenom a zvysi nam to odber vody. Dom nie je vyuzivany celorocne. Preco by ste sa rozhodli a ake je minimum velkosti nadobky pre 160 l bojler. Vopred dakujem.
Odpovedať
1. Expanzna nadoba sluzi na vyrovnanie tlaku pri ohrievani vody, dava sa na vetvu studenej vody ak sa nemylim. 2. nemyslis nahodou nadobu pre zber vody z poistneho ventilu? Lebo to by vysvetľovalo preco spominas prackovy sifon 3. trochu mimo temu - ta kabelaz vyzera hrozne
Odpovedať
Ja mam na 80l bojleri len odtokovu hadicku uz 10r,vodu tiež tvrdu a žiadny problem.Pri ohreve pokial nie je odber trocha pokvapka a je pokoj.O exp. nadobku sa treba starat v zmysle ze ju treba pravidelne dofukovat na spravny tlak,co malokto robi a vie robit,a casom sa to zacne spravat ako keby tam ani nebola.
Odpovedať
@cukrik25 Vodar vravi o expanznej nadobe. A dal mi na vyber. Bud tam pojde expanzna nadoba alebo hadicka cez prackovy odtok. Tak neviem.
Odpovedať
@exponent ale ved expanzka a spominana hadicka asi z poistneho ventilu su dve rozlisne veci a kazda plni inu funkciu. Ako chce vodar zabezpecit vykyvy tlaku bez expanzky? Ako chce vodar zabezpecit nebezpecenstvo poskodenia instalacie bez poistneho ventilu v pripade poruchy kurenia? Bud to zle opisujes alebo ta nechápem alebo je to slaby vodar.... Ale aby som aj na nieco odpovedal: mam 120l bojler a tusim 9l expanzku
Odpovedať
Expanznej nádobe je jedno kam ju dáš, kľudne ju daj vedľa bojlera vľavo alebo vpravo ak je problém len v tom kam expanzku umiestniť. Určite ju ale osaď, bez nej ti bude vodu cez poisťák každú chvíľu odpúšťať. A poistný ventil samozrejme osaď tiež aj s odtokom.
Odpovedať
@cukrik25 Ano, on mi to tak opisoval ze bud alebo, co mi bolo divne, ked tam su dva vyvody. A este jedna laicka otazka. Ta voda z expanznej nadoby ide kam?
Odpovedať
@toky1 No ale ked tam bude expanzna nadoba, kam ide voda z nej? Posielam detail, su tam dva vytoky jeden(cierny) ide z poiszneho ventilu.
Odpovedať
Este celkovy pohlad.
Odpovedať
@exponent noo vidis to.... hned je to lepsie vdaka fotkám, takze to cierne je poistny....z neho ma ist hadicka do sifonu.... A ten chromovy ventil mas asi privod vody do pracky ak tomu dobre rozumiem akurat neviem ci je pouzity spravny typ, zda sa mi ten zavit maly... Expanzna nadoba ma iba jeden privod a zaroven je to aj akoby odvod ak ma chapes...to je uzavrety obvod a vodu " neodpusta" nikde....v tom je jej caro 😉
Odpovedať
@cukrik25 A este otazocka, ked voda z bojlera pri rozpinani tlaku ide do expanznej, odkial sa berie voda z poistneho ventilu?
Odpovedať
@cukrik25 Ten chromovy nie je pracka, pracka je takto, vid foto.
Odpovedať
Foto
Odpovedať
Článok sa načítava...
Foto
Odpovedať
@exponent Keď nestíha expanzka pojať nárast objemu vody tak poistný ventil odpustí keď stúpne tlak v systéme.
Odpovedať
@exponent aha ano, mas pravdu, ten som si nevšimol... Ohladom poistneho, voda ma v systéme napr od 3 az 5barov....poistny otvara nad 6 napr, pri havarijnom stave, aby niekde neroztrhlo vodovodne potrubie alebo tak...nasledne z neho vyteka voda....
Odpovedať
Profilova fotka
@exponent Z hľadiska bezpečnosti sú tie zásuvky vyriešené priam exluzívne.
Odpovedať
@zmrzlina_sk veru, lepšie by bolo ak by boli nad ventilmi alebo ešte lepšie niekde úplne inde. Takto pri prvej netesnosti na tých rohových ventiloch bude kvapkať voda práve na tie zásuvky.
Odpovedať
@cukrik25 Vodar navrhol 18 l expanzku. Treba dat este na nieco pozor? Napriklad max. teplota vody v expanzke, alebo to je jedno?
Odpovedať
@exponent voda v expanzke je studena, takze tam problem nevidim
Odpovedať
@cukrik25 Dakujem za pomoc tebe aj inym v tomto prispevku. Vodar nahodil 18litrovu expanzku a aj hadicku z poistneho ventilu do odtoku pracky. Takze bojler je takto poisteny. Tlak sme nastavili na 4. Elektrikar nahodil el. uzaver vody, takze toto mame tiez osetrene.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?