Odpoveď na príspevok od techmont:
Prosím o názor. Môže ísť takýto kábel do zeme ako… @techmont farebné značenie žíl je aké?Odpoveď na príspevok od megdesign:
@techmont farebné značenie žíl je aké? @megdesign Žlto/zelený, modrý, hnedý, čierny, šedý vodič. A tie po kraji sú striebornej farby.Odpoveď na príspevok od techmont:
Prosím o názor. Môže ísť takýto kábel do zeme ako… @techmont môže máš medený CYKY 5x10 a tu máš tabuľku pre aké hodnoty HL. ističa https://ema-elektro.sk/files/kable/Pr...Odpoveď na príspevok od duzu:
@techmont môže máš medený CYKY 5x10 a tu máš tabu… @frantisekca nechápem, prečo si odpovedal ty. Máš dva nicky?Odpoveď na príspevok od megdesign:
@frantisekca nechápem, prečo si odpovedal ty. Máš… @megdesign ja zas neviem čo myslí @frantisekca pod pojmom,"tie po kraji sú striebornej farby", to ich je tam potom koľko?Odpoveď na príspevok od duzu:
@megdesign ja zas neviem čo myslí @frantisekca p… @duzu to si pomýlil s oceľovými drôtmiOdpoveď na príspevok od megdesign:
@frantisekca nechápem, prečo si odpovedal ty. Máš… @megdesign len ma dobre oko, ked to priblizis, tie farby buzirok vidno... Teda aby sme pokracovali v tradicii, ze odpoveda ten, koho sa nikto nic nepytal 😁Odpoveď na príspevok od minoo:
@megdesign len ma dobre oko, ked to priblizis, ti… @minoo tak modrý aj zelenožltý vidím aj ja, ale tie tri si netrúfnem. Mne prídu rovnakej farby...Odpoveď na príspevok od stowasser:
@duzu to si pomýlil s oceľovými drôtmi @stowasser oceľové? to sú aké?majú vysoký odpor,nevhodné na vedenie el.prúdu, poznám hliníkové laná s nosným oceľovým, ale drôty sa používajú len med alebo hliník, niekedy veľmi dávno i rôzna zliatina ako telefonne na nižšie napätieOdpoveď na príspevok od megdesign:
@minoo tak modrý aj zelenožltý vidím aj ja, ale t… @megdesign mne pride, ze ten lavy dolny je hnedy... @duzu myslim, ze tym ocelovym opletenim nikto dobrovolne viest prud nebude... Akurat, viete niekto, ci sa v takychto pripadoch uzemnuje taketo opletenie, aby sa na nom nic neindukovalo?Odpoveď na príspevok od minoo:
@megdesign mne pride, ze ten lavy dolny je hnedy.… @minoo áno, ale len na jednej strane...Odpoveď na príspevok od minoo:
@megdesign mne pride, ze ten lavy dolny je hnedy.… @minoo lenže on písal oceľový drôt a nie opletenie, tie káble sme používali na napájanie rôznych zariadení,hlavne servrov, tlačiarní, disk. polí a ostatné zariadenia výpočtových systémov v dvojitej podlahe alebo v kanáli aby sa na ne alebo od nich nič neindukovalo a boli uzemnené na oboch koncoch.na zariadení i v elektrickej skrini, popri išli i rôzne datové, tak isto s izolačným opletením,to bolo pripojené na konektorOdpoveď na príspevok od duzu:
@minoo lenže on písal oceľový drôt a nie opleteni… @duzu Zaujímavé. Ale tie "hrubé" oceľové drôty na opleteniu slúžia ako mechanická ochrana, nie ako tienenie. Su to armované káble, označenie SWA. Čo sa týka jejich uzemnenia na oboch koncoch to taktiež není úplne košér (ani pri klasickom tieňenom kábli napr. od fr. meniča, či pri výkonných krokových motoroch, napájacich DC zdrojoch atď.)....Odpoveď na príspevok od duzu:
@stowasser oceľové? to sú aké?majú vysoký odpor,n… @duzu škoda, že sme sa nepochopili, že hovorím o oceľovom oplete slúžiacom ako mechanická ochranaOdpoveď na príspevok od megdesign:
@techmont farebné značenie žíl je aké? @megdesign je tam zelnožltý, modrý, hnedý, sivý a čierny a to strieborné je nejaká výplet oceľovýOdpoveď na príspevok od frantisekca:
@duzu Zaujímavé. Ale tie "hrubé" oceľové drôty n… @frantisekca a môže byť na pripojenie domu?Odpoveď na príspevok od megdesign:
@minoo tak modrý aj zelenožltý vidím aj ja, ale t… @megdesign zelnožltý, modrý, hnedý, sivý a čierny.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@duzu Zaujímavé. Ale tie "hrubé" oceľové drôty n… @frantisekca ale na prvom foto to nevidím aké je tam opletenie, na druhom to vidieť že je to hrubá mechanická ochrana a vhodný do zeme a je úplne iné ako som myslel ja, tam bolo jemnejšie skôr ako sieťkaOdpoveď na príspevok od techmont:
@megdesign zelnožltý, modrý, hnedý, sivý a čierny. @techmont Môže.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@techmont Môže. @frantisekca Ako to mozete strielat od pasa, ked netusite dlzku a planovane zatazenie?Odpoveď na príspevok od kejsix:
@frantisekca Ako to mozete strielat od pasa, ked … @kejsix no je to asi 17m a je to dvojposchodový rodinný dom v rekonštrukcii, momentálne napojený vzduchom na hliník. Toto je len príprava do budúcna nakoľko idem robiť príjazdovú cestu a už by som to tam hodil keby som to náhodou prerábal do zeme.Odpoveď na príspevok od techmont:
@kejsix no je to asi 17m a je to dvojposchodový r… @techmont Pointa je, že rastúcou vzdialenosťou pri záťaži vznikajú pri poddimenzovanom kábli veľké straty, vďaka čomu sa kábel hreje a vzniká úbytok napätia. Pokiaľ sa počíta napríklad s nabíjaním e-auta, pod 5x16 by som určite nešiel.Odpoveď na príspevok od kejsix:
@techmont Pointa je, že rastúcou vzdialenosťou pr… @kejsix aha nad tým som nerozmýšľal a ako poznám Slovensko v budúcnosti to budú aj vyžadovať pri výmene vedenia dať 5x16 😂 tak teraz som tu totálne v.... 😂😂😂Odpoveď na príspevok od kejsix:
@frantisekca Ako to mozete strielat od pasa, ked … @kejsix Veľmi jednoducho. V prvom rade som predpokladal, že je projekt. Ďalej, že otázka sa nevzťahuje na prierez kábla, ale na to armovanie. No a v neposlednom rade, ten prierez je pre normálny RD dostatočný, pokiaľ sa nejedná o nejakú veľkú dĺžku. Napríklad v projekte mám kábel CYKY-J 5x10mm², dĺžka 25m, istenie 32A.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@kejsix Veľmi jednoducho. V prvom rade som predp… @frantisekca Na vysokej sme hovorili "myslieť znamená hovno vedieť". 16mm2 pri 25m su o tretinu mensie straty, ako 10mm2. Ale uz kazdemu, co jeho jest 🙂