Elektircky rozvadzac na zakopanie pod zem

Ahojte, prosim o radu. V dome robime elektriku. Na zaciatku pozemku je elektrika uz teraz a ide odtial kabel do studne + zasuvka (zahradkove riesenie). Je to hlavny privod z ulice. Ked som tahal siete do domu, tak chlapi to nachystali tak, ze odtial, kde je teraz ten hlavny privod ukonceny pojde jeden do domu, dalsi do studne a dalsi do garaze. Cize nie z domu do garaze a do studne. Teraz elektrikar hovoril ze je to zbytocne zlozite, ale to je jedno. Ja som mal prestavu, ze nejaku rozvodnu skrynu, ktora to z mojho pohladu iba rozdeli do domu, garaze, studne, prip. casom na elektricku branu, kedze to bude pri nej zakopem do zeme (pod zem). Ak by som to nahodou raz potreboval, tak to vykopem. Je take nieco mozne? Pozeral som vonkajsi rozvadzac, ak ma napr. IP65 mozem ho zakopat pod zem? Alebo aku odolnost musi mat? Prip. take nieco nie je mozne a musi to byt nad zemou? Elektirkar povedal, ze tam bude treba aspon 13 modulov (to su tie miesta na poistky?). Ktory rozvadzac sa na to hodi? Dakujem za radu a nazor.
Odpovedať
Profilova fotka
@lukas_ronec a vlastnis aj OP.?
Odpovedať
@lukas_ronec Nad týmto ani nerozmýšlaj… Buď kábel nadpojíš, aby dosiahol až do domu a odtiaľ do studne, garáže, k bráne, alebo toto nechaj pre bránu a do domu natiahni nový. Ešte tu napíš dĺžky, aké dlhé káble kam bude treba a hlavne typ/prierez toho, čo je teraz v zemi. A elektrikára, čo ti tvoj nápad schválil, rýchlo vymeň…
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@lukas_ronec zbytočne zložité? Tak sa to robí bežne. Z elektromeroveho rozvádzača rovno do studne, do domu a do garáže. Čo sa vybavenia týka tak tam netreba pchať ani prepatovku ani chránič, načo? Normálne v šachte studne bude predsa tiež rozvádzač a tam sa dá prepatovka aj chránič. Každopádne osobne by som garáž robil ako súčasť domu. Načo má mať sólo prívod? Inak aby ste vedeli prečo nie rozvádzač pod zem. Jedna z požiadaviek noriem je že každé elektrické zariadenie musí byť umiestnené tak aby bolo prístupné kontrole, čo by vaše riešenie nesplnalo.
Odpovedať
Dakujem za odpoved, ale neviem, ci som to dobre napisal. Vonku na ulici su hodiny. Cez sukromnu ulicku je na zaciatok pozemku potiahnuty kabel. Dom je na druhom konci. Takze to tam treba napojit a vsetko je uz na to nachystane. V com alebo ako sa moze spojit tento kabel, ktory ide od hodin s troma az styrmi dalsimi kablami? Uz je to tak nachystane, takze opat rozkopavat cely pozemok uz nebudem. Potrebujem iba vediet, v com sa to moze spojit. Moze sa napr. toto https://www.cbelektro.sk/rozvadzac-sk... alebo toto https://www.elektroalica.sk/rozvadzac... zakopat po zapojeni pod zem, nech to nezavadza? Alebo ak nie toto, moze sa nieco zakopat pod zem? A ta elektricka kontorla (to su ti, co davaju papiere na kolaudaciu?) by to nemuseli vidiet, resp. potom by som to dal pod zem.
Odpovedať
Este dodam, ze to ma byt vlastne ten bod rozdelenia. A ten chcem zakopat pod zem. Ale chcem mat moznost z neho potiahnut elektriku aj inde, takze tam musi byt aj poistka. A elektrikarovi sa to tiez nepaci, ale uz je to tak natiahnute, zakopane.
Odpovedať
káble všetky pospájaj a zabaľ do igelitovej tašky. Podľa ekológov tá sa rozpadne za viac než sto rokov... takže jednoduché, lacné a overené riešenie 🙂 teraz vážne.. keď to tak chlapi nachystali.... ktorí chlapi? elektrikári? Keď navrhli takéto "riešenie" nech to teda zapoja tak ako to mysleli. Je to pripravené na hovno a teraz hľadáš za nich riešenie. použi toto: https://www.langmatz.cz/nase-vyrobky/...
Odpovedať
ja by som skusil trojobal,muka-vajce-struhanku
Odpovedať
@lukas_ronec ja som sice elektricky nevzdelana, ale tvoja obsesia zakopanim rozvadzaca mi pride az tragicka. Pride jeden poriadny lejak, a budete tancovat po dvore az kym vas istic nerozdeli.
Odpovedať
Čo ak použiješ menší obbetónovaný plastový barel so šrobovacím uzáverom ktorý bude mať utesnené vstupy káblov? Hore ešte ako druhý uzáver aj na spevnenie, šachtový poklop s rámom v betóne? /alebo vyrobený na mieru/ v bazári u nás také barely predávajú za 7 eur.
Odpovedať
@lukas_ronec celé to riešenie mi príde divné. Prečo bod rozdelenia nie je v elmer rozvadzaci, alebo v domovom rozvadzaci? Zakopať bod rozdelenia do zeme hm... Ako je realizované uzemnenie bodu rozdelenia? Ako ho budete skúšať. A áno ku kolaudácii potrebujete súhlasné stanovisko revizneho technika a teda kladnú revíziu. Rozvádzač musí byť prístupný kontrole. V zmysle vyhlášky máte vykonávať revízie raz za 5 rokov (508/2009Z.z.) a takisto v zmysle kolaudačného rozhodnutia ste povinný na nehnuteľnosti vykonávať všetky revízie a potrebnú udrzbu. Keby sme aj povedali že ok, to chcete akože každých 5 rokov vykopávať? Inak ak robím spoj v zemi tak len certifikovaný na IP68...
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Článok sa načítava...
@mcsmekac akože kde? Však napr na zemniacu tyč. To nie je žiaden problém. Ale súhlasím že ťahať to z domu je v pohode.
Odpovedať
@mcsmekac hovorí o bode rozdelenia takže zrejme to bude TN-S, ale nechápem prečo by to nebolo potrebné riešiť pri TN-C?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?