Docasne napojenie a odber elektriny od suseda.

Dobry den, Nastala nam neprijemna situacia pri nasom RD s pripooojenim sa na elektrinu. Sused rozpredal pozemky vedla jeho pozemku s tym ze zabezpeci el. a vodu. No elektrarne chcu pre nove pozemky zriadit uplne novu odbocku od transforamtora a to este nejaky cas potrva. Ja by som uz potreboval vyuzivat elektirnu v dome. tu nastava ptazka. Sused ten isty ktoruy nam predal pozemok a reisi vsetky siete je ochotny aby sme sa k nemu napojili docasne pokial VSD nespravi riadne eelektricke siete k pozemkom. Je to v poiriadku ak si zriadim na mojom pozemku riadne merac a napojim sa od jeho pripjky na merac a z meraca si napojim dom aby som doacne (vychadza to na cca 2-3 mesiace) vyuzival jeho elektirunu? merak nam ukaze kolko som ja spotreboval elektriny a kazdy mesiac sa s nim na tom vyuctujeme. Je to takto mozne alebo tam vidite niejaky problem ze by mohlo vyhadzovat positky alebo podobne ? Alebo popripade je mozne sa od dodavatela dohodnut ze budeme dva domy napojene na jendu pripjku ktoru rozdelime ? viem ze pri novych pozemkoch sa casto robi jedna siet k dvom pozmekom a tie sa rozpoja a zdiadia si dve pripjky z jedneho zvodu. dakujem.
Odpovedať
Áno, normálne si môžeš natiahnuť od suseda kábel primeraného prierezu - ZA jeho meraním! a dať si svoj elektromer. Či jeho istenie utiahne aj jeho dom a aj tvoj je otázne. Záleží, akú má RK na svojom odbernom mieste a aký bude tvoj a jeho odber dokopy... Dodávateľ nemá nič spoločné s "rozdelením prípojky". To rieši distribúcia. A nedovolia ti to, lebo nebude prívodný kábel od SIL po meranie spĺňať technické požiadavky na 99,9%... Prípadne to porieš centrálou.
Odpovedať
K nemu, rozumiem potiahnuť kábel-káble /predlžovačku a merač , z ktorého odčítaš mesačne spotrebu a dohodnete sumu za kWh , alebo chceš za "hodinami" v budke- rozvádzači , urobiť "odbočku " aj ku sebe ? Koľko spotrebičov potrebuješ a aký výkon napojiť ?
Odpovedať
Ak na to pristúpi, tak je to samozrejme cesta. Ale: dopredu si dohodnúť cenu za kWh, prípadne príspevok na poplatok za istič. Čo je však podstatné -> či to jeho prípojka utiahne. A z vášho popisu je jasné, že takými informáciami nedisponujete, preto by bolo dobré hovoriť s elektrikárom, lebo je tam veľa faktorov. (Sú všetky fázy zaťažené rovnako? Nebude vám vyhadzovať jednu fázu, resp. 3fázový istič? Akým ističom disponuje váš sused? Aký je plánovaný váš odber? Blíži sa zima, máte elektrické kúrenie?). Distribúcia plánuje urobiť novú odbočku z transformátora? A už to majú v investičnom pláne? Lebo to môže byť len mokrý sen, že to bude za 2-3 mesiace..
Odpovedať
Aha, takže VSD chce urobiť nové prípojky? Či ako to chápať? Lebo to sa mi teda moc nevidí, aby VSD niečo také robila na svoje náklady. Ale druhá podstatná vec je, že v Stavebnom povolení je riešená aj prípojka, s schválením od distribucie a na tom by som trval a aj tak urobil, lebo tam je súhlasné stanovisko, s potvrdením a pečiatkou... Alebo to bolo robené nejakou obkľukou?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

Áno, normálne si môžeš natiahnuť od suseda kábel …
@megdesign no sused to riesil s dodavatelom a pridu mu vymenit istice na 32A u nas budu bezat obycajne spotrebice plus tepelne cerpadlo on ma elektricke odporove topenie . zistoval si to u VSD a ta 32 A by mala stacit
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

K nemu, rozumiem potiahnuť kábel-káble /predlžova…
@rudy1973 No ano od jeho hodiny tada za jeho hodinami mi pride elektrikar spravit cez silovy kabel bnapojenei k mojmu domu kde budem mat skrinku s meracom takze budeme vediet kolko z jeho napojenia som spotreboval ja a tolko mu mesacne budem uhradzat. ako som spominal vyssie on ma odporove elektricke kurenie plue ele bojler na vodu ja budem mat tepelne cerpadlo. a k tomu bezne spotrebice v domacnosti pracka susicka chladnicka indukcne varne dosky u oboech. na VSD mu povedali ze 32 A bude stacit je potrebne aby aj nahlasil ze bude mat zvyseny odber ? alebo staci ze tie istice budu nadimenzovane na vyssi odber ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stowasser:

Ak na to pristúpi, tak je to samozrejme cesta. Al…
@stowasser riesi sa to uz dva roky je vypracovany projekt uhradene pripojovacie poplatky riesi sa tam cela nova ulica je to priorita aj pre VSD mat to v investicnom plane kolega mi vravel ze papierovo sa to dotiahne este do decembra +- a potom musia oni uz rozhodnut kedy bude realizacia. bude tam asi 10 novych odbernych miest ja som nanestastie ulne prvy ktory predbehol vystavbu domu pred sietami
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

Aha, takže VSD chce urobiť nové prípojky? Či ako …
@frantisekca Majitel pozemkov to riesu uz dlhsiu dobu a ano VSD tam zriadi odbocku pre nove IBV sused ktory pozemky predaval riesi projekt pripojok a ide to na jeho tricko ale caka sa za realizaciov odbocky od VSD vela byrokracie a pod. to je dalsia vec miesto pripojenia som mal asi 120 metrov od domu co by nebol problem ale uz mi vsetci povedali ench neinvestujem tolke peniaze do tak vzdialeneho pripojenia a nech pockam na nove pripojky k pozemkom pre IBV no lenze som dom postavil asi vlemi rychlo a tak riesim aby som mal uz dom pripojeny a vedel si spustit kurenie a dalsie veci pokial sa tam budeme vediet nastahovat a pripojenie bude oficialne
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?