Odpoveď na príspevok od rypak:
Ahojte, mam otazku ohladom napojenia na rozdelova… @rypak Dn 20 malá rúra aspoň dn 26Odpoveď na príspevok od rypak:
Ahojte, mam otazku ohladom napojenia na rozdelova… @rypak Urobil by som schému A. A aj v tej schéme môžeš odstaviť poschodie, zavrieš vstup na horný rozdeľovač.Odpoveď na príspevok od robo28w:
@rypak Dn 20 malá rúra aspoň dn 26 @robo28w No aj mne sa zda 20 mala, ale projektant podlahovky tahal na poschodie taku. Hore su 3 okruhy plus rebrik v kupelke. Tak neviem. Sirsim priemerom asi nic nepokazim, ci? :)Odpoveď na príspevok od roman_:
@rypak Urobil by som schému A. A aj v tej schéme … @roman_ Vdaka za prispevok. To je pravda, viem to zavriet na v skrini horneho rozdelovaca. Len mozno by bolo vyhodnejsie, aby som privod vedel zastavit uz v dolnej srini... ale ano, aj mne sa zda moznost A logickejsia...Odpoveď na príspevok od rypak:
@robo28w No aj mne sa zda 20 mala, ale projektant… @rypak Väčší priemer znamená menšia rýchlosť prúdenia, nižšia hlučnosť a menší odpor, takže menšia spotreba obehového čerpadla a trochu menej sa pomalším prúdením trubka zanáša. Aj keď to bude asi malý rozdiel. Pozrite, či nemáte náhodou v projekte návrhové prietoky v horných okruhoch, sčítajte ich, prepočítajte na rýchlosť prúdenia v hlavnej vetve a porovnajte s doporučenou maximálnou rýchlosťou (teraz v rýchlosti neviem tú tabuľku nájsť). Tam zistíte, či bude 20 stačiť alebo nie. Ak máte napr. pasívny dom a prietoky minimálne, stačiť to bude.Odpoveď na príspevok od roman_:
@rypak Väčší priemer znamená menšia rýchlosť prúd… @roman_ Vdaka za reakciu. Obavam sa, ze to je nad moje nevodarenske schopnosti :) Ale ked tak pozeram do projektu, prietoky su nastavene na 1,0 +0,3 +0,2 +0,8 l/min a rýchlosti v hornych vetvach na 0,12 / 0,03 / 0,02 / 0,10 m/s. Dom nie je pasivny, tepelna strata 5,7 kW...Odpoveď na príspevok od mgx:
je uplne jasne ze on ziadny projekt nema. setri 2… @mgx ... a veruze mam :) Daval som robit dodatocne, lebo hore bolo radiatorove kurenie... a skoro si sa aj do ceny trafil... vdaka za reakciuOdpoveď na príspevok od rypak:
@roman_ Vdaka za reakciu. Obavam sa, ze to je nad… @rypak Tie rýchlosti prúdenia máš v správnych jednotkách? Lebo napríklad 0,02m/s mi príde voľajako málo. To je za minútu 1,2m.Odpoveď na príspevok od roman_:
@rypak To dáva 2,3 l/min stupačkou, trubka 20/2 m… @roman_ OK, keď myslíš... Ja sa nehádam. Len ma zarazila tá rýchlosť prúdenia, chápeš. Niesom odborník kúrenár. Len keď si to fyzicky predstavím tiecť vodu v rúrke takouto rýchosťou 1,2m/min tak od oka voľajako pomaly sa mi zdá. 😉 To je pri rúrke 16x2 možno 7litrov za hodinu - to sa asi aj blbo nastavuje na rozdelovači taký prietok.Odpoveď na príspevok od toky1:
@roman_ OK, keď myslíš... Ja sa nehádam. Len ma z… @toky1 Preto som sa pýtal na prietoky, pretože v niektorých prípadoch skutočne môže stačiť 20-ka rúrka, aj keď to vyzerá divne.Odpoveď na príspevok od mgx:
@rypak ak ho mas posli mi ho pozrem sa na to. Klu… @mgx Dakujem. Poslal som ho do schranky. Vdaka :)Odpoveď na príspevok od roman_:
@rypak Väčší priemer znamená menšia rýchlosť prúd… @roman_ Ato si ty ako prišiel na to,že "pomalším prúdením sa.menej zanáša trubka"? Je to presne naopak.A navyše jej aj na debatu,preco by sa v podlahovke mala vôbec zanášať.