Budú energie pre domácnosti dotované aj naďalej ?

Zobraz úvodný príspevok
Bude naozaj mesačný nárast platieb až o 35-40E ? https://ekonomika.pravda.sk/energetik... Budú odmenení aj tí ktorí začali šetriť ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od iamriso:

@toky1 ,,tebe sa nezvýšila splátka neočakávane na…
@iamriso Kto pred povedzme tromi rokmi predpokladal, že pôjdu úroky hore z 1% na 5%? na päťnásobok? Alebo energie o toľko hore ako išli? Všade v médiách masáž od bankových ústavov že berte hypo atď. JE to o finančnej gramotnosti. Nevravte že nie. Ja neobhajujem ich dôvody že prečo do toho šli. Len konštatujem stav. Tiež nesúhlasím, že vláda chce pomôcť ľuďom ktorí takto úplne zle odhadli situáciu a majú takéto hypotéky. Bohužiaľ ale nie všetci sme najostrejšie ceruzky v perečníku. Kopa ľudí necháva peniaze v kasínach a hazarde napriek tomu, že logika vraví že všetky tie prachy prehrajú. Percentuálna šanca úspechu je určite nižšia ako bola možnosť, že pôjde hypo tak hore. Tak dúfam, že sociálni ficovia nebudú vracať ľuďom aj peniaze z hazardu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megalord:

Ten rozdiel navýšenia splátky bude dotovaný aj pr…
@megalord Ahoj, podla poslednej vety nie: "Mimoriadny daňový bonus sa má týkať všetkých hypoték, pri ktorých došlo k zvýšeniu zaplatenej splátky v roku 2023 oproti roku 2022. Jeho výška má byť 75 % rozdielu medzi splátkami, najviac však v sume 1 800 eur ročne. Podmienkou jeho uplatnenia je výška ročného zdaniteľného príjmu za predchádzajúce zdaňovacie obdobie najviac vo výške 1,6-násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca, pričom daňovník nesmie nehnuteľnosť prenajímať."
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@hockto Je kopa ľudí, ktorí brali hypo napr. v 20…
@toky1 ja sa práveže divím ze si z toho v prdeli. Lebo je to normálna ekonomická udalosť ze úroky sa menia podľa situácie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od blackp:

@toky1 ja sa práveže divím ze si z toho v prdeli.…
@blackp Áno. Ale kto povedzme pred tromi rokmi vedel, že sa situácia až tak zmení? Že príde vojna na Ukrajine? Každý si myslel že sa ide všetko štartovať po kovide. Skôr čakal opačný pohyb, chápeš.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@blackp Áno. Ale kto povedzme pred tromi rokmi ve…
@toky1 aj keby nie je vojna a covid tak nemohli by byť dlhšie také úroky ako boli. Lebo to je trh.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@blackp Áno. Ale kto povedzme pred tromi rokmi ve…
@toky1 práve preto treba mať na bežné prežitie stále prostriedky aspoň na pol roka , zdražovanie či rôzne krízi sme už zažili nie jeden krát a nech mi nikto nehovorí že to nejde ak je nie zrovna kripeľ
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od milanista:

@megalord Ahoj, podla poslednej vety nie: "Mimori…
@milanista silne verím, že sa nezvýši počet prenajatí bez zmluvy. Keby som nemal chrbtovú kosť a som landlord, asi to takto urobím. Z prenájmu za ten rok neodvediem žiadne dane z prenájmu (príjmu) + ešte sa mne poskladajú bežní ľudia na biznis a.k.a štát zadotuje
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od blackp:

@toky1 aj keby nie je vojna a covid tak nemohli b…
@blackp Veď ok ale pozri koľko ľudí tomu buď nerozumie alebo to riskli. Len ako zaujímavosť som kdesi zachytil že v Rusku momentálne je úrok na hypo cca 20%. To je panečku pálka. Preplatia barák 4x.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@uhlikova_stopa V čom sú iné potreby páru zatiaľ …
@toky1 prwtoze az za 5-7 rokov zistia ze ok ideme do toho a uz nam startovaci byt nestaci lebo deti tak tak budu mat cez 40 a kto im da hypo a za akych podmienok?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od akvi:

@hockto leze tu sa predsa nebavime o ludoch, ktor…
@akvi Ty si sem hodil (okrem svojich cistych domnienok) vyrok, ze ty si mal urok 5,6% a tebe nikto nepomohol a ze preco by si sa mal teraz ty skladat niekomu na pomoc. No a ja som sa len pozrel na cisla a z tych vyplyva, ze tvoja situacia a situaci ludi teraz je odlisna, aj napriek tomu ze tebe sa zda ze tvoje uroky boli omnoho vyssie... recou cisel, aby sa dnes pomer hypo a platu hybal na rovnakej urovni v tom modelovom porovnani rokov 2012 a 2022 a 3 izboveho bytu, musela by byt teraz priemerna vyska uveru na 2%, co teda myslim ze by nijaku pomoc neriesil vobec nikto, nakolko by neslo ani o dvojnasobne zvysenie priemernej urokovej miery v porovnani s predchadzajucimi rokmi
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hockto:

@akvi nepoznam tvoje realie aby som spravil konkr…
@hockto Ako na nejaky aky-taky prehlad je statistika OK, ale v reale to moze byt uplne inak. Priemerny urok hypo, priemerna cena za 1m2, priemerna mzda... V realite su tieto veci vysoko individualne - hlavne cena nehnutelnosti za m2 (lokalita) a mzda. Podla statistiky 500 ludom dam najest dosyta, 500 ostane hladnych, ale priemerne je najedenych 1000 ludi na 50%, takze nezahynu od hladu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od durino:

@hockto Ako na nejaky aky-taky prehlad je statist…
@durino Nie je problem spravit exaktnejsie porovnanie so zohladnenim ceny a mzdy podla lokality, ale to by si zase mohol napisat ze aj to je velmi vseobecne, lebo v ramci lokality a ceny za 1m budes mat rozdiel pre byt alebo dom, novostavbu alebo staru budu, v centre alebo na okraji atd... pri mzde detto. Cize idealne by bolo asi porovnat tych X milionov hypotek uplne individualne a na zaklade toho prijimat nejake zavery, nie?
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od hockto:

@durino Nie je problem spravit exaktnejsie porovn…
@hockto Chcel som tym povedat, ze je to velmi individualne. A statistika robi len hruby odhad, co v reale nemusi vobec tak byt (pre konkretneho cloveka). Takze kazdy k tomu musi pristupovat individualne a podla svojich moznosti. Preto jeden moze napisat, ze mal urok 5,6% a bolo to naozaj v tej dobe dost penazi, nevies, kolko ten clovek zarabal, aku mal vysku uveru, aku splatku, ake dalsie vydavky... Potom prisli uroky na hypotekach pod 1% a ludia sa isli zblaznit, kvoli tomu aj vystrelili ceny nehnutelnosti hore, mnohi ich brali aj na kseft. Tak nech si to teraz "vyzeru", hlavne kseftari - bohuzial. Cakali, ze to bude donekonecna? V minulosti boli uroky aj 6,5%. Tiez som splacal hypouver s vysokymi urokmi a "nezil som" 10 rokov, takze o tom nieco viem. Teraz je to horsie o inflaciu a energie. Vzdy nieco moze byt, tak s tym treba pocitat. Takze statistika je fajn, ale je to naozaj len hruhy odhad.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od durino:

@hockto Chcel som tym povedat, ze je to velmi ind…
@durino ja viem co si tym chcel povedat, ale asi to ma nejaky zazracny dovod, ze sa pouzivaju pojmy ako priemerny, alebo median atd ked chcem porovnavat nejake vacsie skupiny ludi, lebo po jednotlivcoch je to akosi, no, nerealne... a btw, kseftari si nevyzeru nic, ak by mal na to prerabat, tak tu nehnutelnost preda. vyzeru si to hlavne financne negramotni ludia s nizkym prijmom
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hockto:

@durino ja viem co si tym chcel povedat, ale asi …
@hockto Ano, nic lepsie ako statistiku pre porovnanie nemame, ale treba ju brat s rezervou. A rozhodovat sa zodpovedne sam za seba. Statistika su len cisla, v reale su to ludia s ich individualnymi zivotmi a problemami.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od durino:

@hockto Ano, nic lepsie ako statistiku pre porovn…
@durino no vsak ale presne taki isti ludia su aj dnes, s individualnymi osudmi a problemami, ktorym sa akvi odmieta skladat na riesenie ich problemu, lebo predsa oni vsetci si pozicali za 0,5% 300tisic na nehnutelnost ktoru ani nepotrebuju a teraz vyplakavaju a jemu, ktory bol zodpovedny pred 10+ rokmi, nikto nepomohol
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hockto:

@durino no vsak ale presne taki isti ludia su aj …
@hockto áno, presne takto to vnímam, že ľudia nerobia zodpovedné rozhodnutia a ja sa nemienim nikomu skladať na jeho život. Ešte raz, robím v RK a za tie roky vidím, ako sa zmenilo správanie ľudí. A určite to nie je smerom k väčšej zodpovednosti. Žiť na dlh sa stalo normou. A prečo by som sa mala skladať niekomu na jeho nadstandardny život. A nadstandard je pre niekoho kľudne aj ten 3i, ak si ho nemôže dovoliť, nech býva v 1i. Že sa bude tlačiť, no fňuk.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od hockto:

@durino no vsak ale presne taki isti ludia su aj …

@hockto a jemu, ktory bol zodpovedny pred 10+ rokmi, nikto nepomohol

Alebo mladým ľuďom bez úspor, čo povedzme doštudovali 2019 a vyššie, nemajú rodičov ktorí im dajú 20% a musia žiť v podnájme (prípadne u rodičov). A aj títo ľudia, musia platiť za chyby iných. 😶🔫

Odpovedať

Odpoveď na príspevok od akvi:

@hockto áno, presne takto to vnímam, že ľudia ner…
@akvi no len teda ak sa nikomu nemienis na nic skladat, tak potom asi jedina moznost je odstahovat sa zo slovenska niekde inde, kde neplati system solidarity v nicom, napr. ani v takom zdravotnom poisteni, lebo ten v podstate funguje velmi podobne v mnohych pripadoch, ze "zodpovedni" sa skladaju na liecbu "nezodpovednym"
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od akvi:

@hockto áno, presne takto to vnímam, že ľudia ner…
@akvi Hej, tiež vnímam že ľudia dvihnú obočie keď niekto povie, že si kúpil veľkú vec (auto, byt...) keš a nie na úver, splátky, lízing. Normálnym sa tak nejako stalo, že je na to treba v nejakej forme splátky. A potom už je len krôčik k tomu, že keď musíš byt splácať tak či tak - tak prečo brať jednoizbák so splátkou 300 eur keď len o 100 bude drahší dvojizbák i keď by mi stačil ten menší byt. Asi tak.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od akvi:

@hockto áno, presne takto to vnímam, že ľudia ner…
@akvi Zivot na dlh sa stal normou (ceny nehnutelnosti rastu rychlejsie, ako si dokazes nasetrit, takze musis zobrat hypouver, pokial nededis, nekradnes, nekseftujes alebo nezarabas vela). Preslo to uz aj na menej drahe veci (dovolenky, auta, spotrebice). System takto funguje a generuje si otrokov, ktorych moze potom lahko vydierat a manipulovat (cez byvanie, najmy, energie, splatky). A idealne je, aby boli otroci co najhlupejsi, zavaleni mnohymi vnemami a pocitom slobody (pricom su otroci). Upadajuce skolstvo, kriticke myslenie, socialne siete, TV, internet, drogy od cigariet cez alkohol az po tvrdsie drogy... A vsetko riesit cez smartfony (idealne na sledovanie otrokov), na vsetko aplikacie a vzdialeny pristup... Uz nemysliet, spoliehat sa len na tu zazracnu smart krabicku v ruke, nakupovat a konzumovat. Proste idealni otroci pre system. Ale je na kazdom, ako sa bude do systemu zapajat. Mimochodom, ani mne sa nepaci, ze sa mam skladat niekomu inemu na dlhy. Mne sa na ne tiez nikto neskladal. Zatial, co ini "zili", ja som zodpovedne zmazaval svoj dlh na hypoteke. Az som sa stal v tomto slobodny.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hockto:

@akvi no len teda ak sa nikomu nemienis na nic sk…
@hockto ako privrzenec ANKAP- u by som s tým žiadny problém nemala. Posledné, čo chcem, je nejaký sociálny štát. Sociálny má byť človek k človeku, nie štát. Pretože ako to už býva, v mene "vyššieho dobra" sa vždy napachali najväčšie škody. Vidno to krásne aj v tom zdravotníctve, aj v školstve a aj v ekonomike.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od akvi:

@hockto ako privrzenec ANKAP- u by som s tým žiad…
@akvi no ono ancap a socialny stat su zhruba 2 rovnake prusery na protipoloch. Obe teorie na konci dna sposobia viac skody ako osohu. Zvlast ak prvotnopospolny pokus ancapu bol "tak funkcny" ze to podnietilo vznik prvych statnych utvarov.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od akvi:

@hockto ako privrzenec ANKAP- u by som s tým žiad…
@akvi suhlasím zväčša s 90% čo píšeš, až na ten ANKAP ... to je rovnaký blud ako komunizmus... nikdy nebol a kde to skúšali tak to dopadlo katastrofou ... v Rusku za Uralom v 60tych rokoch skúšali vybudovať "komunistickú" vesnicu... takže všetko zadarmo každému podľa potrieb... Dopadlo to tak, že o týždni vybrakovali a zmizli z obchodov aj regály... ale rovnako by dopadol aj ANKAP ... ľudia sa k sebe chovajúú ako zvery... ANKAP by sa za krátky čas v našej spoločnosti zmenil na nejaký zvrátený typ kapitilasticko-feudálnej oligarchie... ja mám rád názory sociologičky expremierky Radičovej... Aj Masarykove myšlienky, ktorý už pred 100 rokmi tvrdil, že o chudé a slabší jedinci treba pěčovat, lebo to je podstata demokracie ! Silný si pomúže sám... Problém dneška je to , že sa nikdy nepomáha nikomu adresne ... všetky dotácie, stimuly a pod. sú buď "helicopter money" alebo na tom ryžuje niekto úplne iný , pre koho je pomoc, dotácia určená... viď napr. obnov dom, dotácie na FVE, atď... chudobný dedo z lazov si sotva dá na chatrč fotovoltaiku... lebo nemá ani na to, aby zaplatil tú menšiu časť... dávajú si to boháči, čo s tým vyhrievajú bazény... atď... tieto hypotéky pomôžu komu? chudobní nemá ani tú hypotéku lebo má ak nízky príjem, že mu ju ani nedajú... Ďalším problémom je že v súčasnosti ľudia inklinujú k autoritám a vodcom, populistom, demagógom.. a to sú "politickí kapitalisti" t.j. obchodníci s názormi... spravia len také opatrenia, ktoré voňajú ich elektorátu... podpora vzdelania? zdravotníctvo? načo... vzdelanci nevolia populistov a chorí majú dosť problémov so sebou, ako starať sa o politiku... a takto to tu funguje každý jeden segment našej chorej spoločnosti, ktorá si neváži a ani nikdy nevážila slobodu a demokraciu, lebo si ju nikdy nevybojovala, ale bola nám daná do vienka ...
Odpovedať
@akvi hm št. utvary malé ako náš je k ničomu, zvlášť ak niekto baží po moci, rozkazovať a útočiť na každého okolo seba, väčšiemu nikdy nerozkážeš ak sa ti nepáči nemusíš tam ísť, no to by bolo ešte horšie, niekedy som o tomto pomenovaní netušil ale mal som sen jeden štát-Zem,jedna mena, jedna reč, to by bolo sveta žiť , nechápem mnohých ako dokážu niekomu skočiť na ich lep ako na Hitlera, akurát neviem ako a kde by sa malo niečo učiť, alebo ako sa liečiť ked nemáš nič, to môže dnes tak princ ktorý má bez práce všetko u nás by bol príživník, u nás dnes najhoršie po mnohých reformách funguje školstvo a zdravotníctvo
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od uhlikova_stopa:

@toky1 prwtoze az za 5-7 rokov zistia ze ok ideme…
@uhlikova_stopa > Prekvapenie, ja z manzelkov sme tak prave robilil. Najskor 2 izbovy byt a ked syn isiel do skoly, tak sme byt predali a kupovali dom. A cuduj sa svete, ziaden problem s hypotekou nebol, aj ked som mal 40 a uroky na hypoteke, neboli 0.9%.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@akvi Hej, tiež vnímam že ľudia dvihnú obočie keď…
@toky1 > Ked manzelka v praci zahlasila, ze sme menili strechu na dome a nebrali sme si na to uver, tak sa na nu vsetci divne divali.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@akvi suhlasím zväčša s 90% čo píšeš, až na ten …
@dexter89 pomáhať adresne ako slobodným mamičkám ? tak si mnohí tie slobodné zriadili, má 2 decká a partnera ,nie manžela,alebo pomoc dôchodcom tiež sa zariadil ako byť na oko chudobným, odvádzaš z minima a ukladáš na svoj vlastný dôchodcovský, lebo ak by si tam odvádzal podľa vyššieho príjmu čo máš z toho? podporovať darebákov ktorým stačí 15r. poistenia
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od asdfb:

@toky1 > Ked manzelka v praci zahlasila, ze sme m…
@asdfb a ako sa dívať na tých ktorý nesplácajú a vystavujú sa žitiu pod mostom? čo je ma po tom čo si kto o mne myslí, nežiješ pre iných
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od akvi:

@hockto áno, presne takto to vnímam, že ľudia ner…
@akvi "ja sa nemienim nikomu skladať na jeho život".....a myslíš že sa Ťa niekto bude pýtať 🤣
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?