Ako nastavit vyrovnavaci tlak v expanznej nadobe

od vyroby je vyrovnavaci tlak vzduchu na urovni 1,5 bar ked vsak nazriem do manualu je tam pisane ze tento "tlak treba upravit aby bol +0,2 alebo -0,2 bar" nez ma system (ale nic viac o tom sa tam uz nepise). od coho zavisi ci je to plus alebo minus? TČ sa nachadza na poschodi a expanzna nadoba je 30cm nad nim. najvyssi bod potrubia sa nachadza 40cm nad expanznou nadobou.
Odpovedať
Expanzná nádoba pre vykurovacie systémy. Absorbuje zväčšovanie objemu vody v systéme vplyvom jej zohrievania a kompenzuje zmenšovanie objemu vplyvom jej chladnutia. Tým udržuje rovnomerný tlak vo vykurovacom okruhu. Pre normálnu prevádzku systému by mal byť tlak v expanzke o 0,2-0,3 atm nižší ako prevádzkový tlak v systeme vykurovania . Vykurovací systém nízkopodlažného súkromného domu zvyčajne pracuje pri 1,5 - 1,8 atm.
Odpovedať
Profilova fotka
@emm_a_nuella systém má tlak podľa použitých súčiastok (Tlakové snímače) objemu a konštrukčnej výšky, preto nie je na nádobe konkrétny tlak. Tlak v nádobe a systéme je zhodný, rozptyl +- len určuje , kedy plní funkciu. Teoreticky ak je dom vysoký 6 m (dve podlažia) stačí na prevádzku tlak 0,6 baru +-0,1b, ale napr. spínacie ventily reagujú od 1,5 baru a preto aj tlak v systéme musí byť 1,5 b, + 0,2, pretože pri zápornej odchýlke by už systém haproval.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?