Prenajímatelia - ako sa vzdelávate, kde získavate prehľad a nové info?

Profilova fotka
Prenajímatelia - jedného bytu/domu alebo viacerých - kde získavate prehľad a info, aby Vaše výnosy z prenájmu boli čo najlepšie? Len na základe vlastných skúseností (pokus-omyl), alebo navštevujete nejaké fóra (okrem MS a MK), platformy (doporučte)? Ja prenajímam 4 byty už dlho, som absolútny samouk, začínala som len so zdravým úsudkom a intuíciou. Na YT som našla videá Romana Kružliaka (je tam veľa cenných rád, klobúk dolu, že zdieľa svoje skúsenosti), má v ponuke aj kurzy, tie sú asi super, ale cena je veľmi vysoká (3800 E bez dph). Je tu niekto, kto ich reálne absolvoval (alebo nejaké iné) a môže napísať skúsenosti, či ho to posunulo ďalej pri prenajímaní? Chápem, že vlastné skúsenosti sú najcennejšie, ale trh sa mení, je dynamický a mať prehľad je nutnosťou. Ďakujem za každý konštruktívny komentár :-)
Odpovedať
1
2
Bol som u Romana na prednaske Ja chapem jeho biznis model. Mne tam chyba trosku ta odvratena strana prenajimania. Ja prenajimam viac bytov. Aj som vyjadnaval o cene aj som tie byty prerabal atd. Mne to nedalo nic nove. A celkovo vsetky rozhovory mi nic nove nedali. Ale clovek ktory chce zacat tak tie zaklady vie nastudovat na youtube alebo u Romana a potom to uz je len o praci. Prenajom je relativne jednoduchy financovanie tak isto. Princip je dany a uz tam nic nove nevymyslis. Ak mas 4 byty a prenajimas to rok dva uz sa moc toho zasadneho nenaucis.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od lukas2589:

Bol som u Romana na prednaske Ja chapem jeho bizn…
@lukas2589 ďakujem za odpoveď. Ja prenajímam už 20 rokov .... , ale bola to vždy len taká bokovka, uložené peniaze v bytoch, venovala som tomu len nutné minimum, mala som náročnú prácu, potom sa narodil syn a tak bežal čas. Mala som tam vlastne stále rovnakých nájomníkov, slušných, platiacich. Ibaže som sa pred 2 rokmi "prebrala", že môj nájom je cca polovičný oproti bežnému, takže oni boli spokojní, nič nechceli, na nič sa nesťažovali, to mi vyhovovalo. Chýbajú mi po toooooľkých rokoch skúsenosti, napr. čo môžem ja ako prenajímateľ, čo sú oprávnené požiadavky nájomcu, ako sa postaviť napr. ku špinavej mastnej stene okolo sporáka, čo sa považuje za normálne opotrebenie zariadenia, čo za poškodenie atď, atď.. Viem, je to úsmevné (alebo skôr smutné) po toľkých rokoch. Chýbajú mi také praktické veci, pre niekoho primitívne... Princíp prenájmového biznisu chápem, financovanie tiež, len tie praktické veci... Hovorí sa o tomto na tých jeho prednáškach? Len pre zaujímavosť, koľko stojí prednáška? Ďakujem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od monikajan:

@lukas2589 ďakujem za odpoveď. Ja prenajímam už 2…
@monikajan predaj tie nehnuteľnosti a vlož to do zlata. Lebo ak sa po 20 rokoch prenajímania pýtaš na úplne základy, lepšie to nebude.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@monikajan predaj tie nehnuteľnosti a vlož to do …
@megdesign :-) úplne chápem tvoju radu. Pointa je však v tom, že som sa naozaj nemala čas venovať prenájmom poriadne, nejako to išlo samo a teraz chcem veci zmeniť, mám viac času, tak sa pýtam skúsenejších.
Odpovedať
Ja som napríklad všetky byty prenajal cez realitku. Pri piatich bytoch platím 250€ mesačne a o nič sa nestarám. V prípade ak nájomca nebude platiť - znáša to realitka nie ja.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pavol_skalicky:

Ja som napríklad všetky byty prenajal cez realitk…
@pavol_skalicky ja som realista a nespoliaham sa na realitku v nicom, pre mna je to iba zbytocny medziclanok a parazit. Zaklad je dobra zmluva. By hnily a obrat sa o 250eur, co je zhruba 30-50% mesacny hruby zisk z bytu je pre mna nepredstavitelne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@pavol_skalicky ja som realista a nespoliaham sa …
@rapidek necitas s porozumenim on pisal 250E za 5 bytov co je smiesnych 50E/byt. Pokial je to pravda, tak je to prva vec co mi u realitky dava zmysel :-)
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od pavol_skalicky:

Ja som napríklad všetky byty prenajal cez realitk…
@pavol_skalicky to znamená, že nájomná zmluva je medzi realitkou a nájomníkom a druhú zmluvu máš ty s realitkou a na jej základe ti posielajú nájom? A keď náomník neplatí, alebo je byt dočasne neobsadený, stále ti platia? Lebo mám iné info, že ľudia prenajímali cez realitku a keď sa vyskytol problém, realitka dala ruky preč a riešiť to musel vlastník bytu....
Odpovedať

@pavol_skalicky to znamená, že nájomná zmluva je …
@monikajan A to je realita kazdodenna realitiek nevynimaje! Preto som sa cudoval, aku vybornu sluzbu realitky ponukaju za tak maly baksis.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@monikajan A to je realita kazdodenna realitiek n…
@rkorba máš na mysli to, že realitky dajú ruky preč, keď sú problémy? Lebo z príspevku @pavol_skalicky mám dojem opačný, že realitka rieši problémy na svoje triko...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@rapidek necitas s porozumenim on pisal 250E za 5…
@rkorba ja mam skusenosti s realitkami, vsetko funguje do prvej komplikacie. Clovek co necha taketo veci na realitku je podla mna v pravnom bezvedomi, myslis, ze realitka vezme 50eur/byt a este ti bude nieco garantovat? cital si niekedy ich zmluvy z ich pravneho servisu? Tie zmluvy su sracky napisane tak aby za nic nebrali zodpovednost. Nemam skusenosti s renomovanymi, drahymi realitkami. Pre mna su drahe vsetky.
Odpovedať
@jan45 ked suhlasis s @rkorba, mozes mi poslat zmluvu, ktoru mas uzavretu s realitkou? zeby som cez nich zhanal najomnikov. Ak mas kvalitne podmienky, tak budem brat 50eur ako platbu poistneho voci vychcancom a moja zena nemusi sacovat klientov a robit obhliadky. Vtedy to aj mne bude davat zmysel.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

@jan45 ked suhlasis s @rkorba, mozes mi poslat zm…
@rapidek nerozumiem tvojmu komentu, @rkorba predsa nemá dobré skúsenosti s realitkami... a po druhé, kde je prispevok od @jan45 , nevidím ho, .... čo som len slepá?
Odpovedať
Pri novom nájomcovi lepšie riešiť cez zmluvu o krátkodobom prenájme. Max. doba uzatvorenia 2 roky, možnosť 3x predĺžiť. Pre prenajímateľa je tu veľa výhod oproti dlhodobému. Jeden z dôvodov ukončenia nájmu si môžeš dať, že byt potrebuješ (alebo tvoj príbuzný). Prenajímateľ nie je v nevýhode, ak sú v byte malé deti alebo ak sa nájomca dostane do núdze. A ak sa rozumne dohodnete s nájomcom, nijako extra veľkú daň zo zisku nebudete musieť platiť. Je dobré prísť raz za 2-3 mesiace na návštevu. Nemusí sa to niesť v duchu kontroly, skôr priateľský pokec, či je všetko v poriadku. Kružliak hovoril vo svojich prednáškach, že odflitrovať problémovych klientov sa dá práve tak, že človek pôjde cez realitku. Ja realitky moc nemusím, ale práve toto je bod, pre ktorý by som nad nimi možno uvažoval. Ak ide o mastnú stenu za šporákom, rozpadnutú skriňu, je to všetko o dohode. Buď by som to dal nájomcovi premaľovať, alebo by som to po ich odchode urobil ja. Predsa len keď človek porovná, aký má z toho zisk vs. investície, tak sa neoplatí s nájomcom doťahovať kvôli maličkostiam.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od ralf364:

Pri novom nájomcovi lepšie riešiť cez zmluvu o kr…
@ralf364 neviem, či sú tvoje info o ukončení prenájmu presné. Výpoveď z dôvodu, že potrebuješ byt pre príbuzného je možná len pri zmluve podľa obč. zákonníka + v mnohých prípadoch má nájomca právo na náhradný byt/ubytovanie. Pozri tu, je to tam pekne porovnané a rozpísané (obč. zák. vs krátkodob. prehájom): https://www.podnikajte.sk/pravo-a-leg... Ako sa dajú odfiltrovať problémoví nájomníci pomocou realitky? Mohol by si dať viac info? (mňa napadá jedine to, že by ich mohli poznať, že sú problémoví), ďakujem.
Odpovedať

@rapidek nerozumiem tvojmu komentu, @rkorba preds…
@monikajan @rkorba dodal vetu "Pokial je to pravda, tak je to prva vec co mi u realitky dava zmysel :-)" a @jan45 suhlasil s tym komentom /to si musis rozkliknut ikonku/. Ak on suhlasil tak pravdepodobne s tym ma prakticke skusenosti a preto sa ho dotazujem na zlmuvu.
Odpovedať

@ralf364 neviem, či sú tvoje info o ukončení pren…
@monikajan precitala si si cely clanok, na ktory davas link? Tam mas predsa jasne uvedene: "Upozornenie: Zákon o krátkodobom nájme bytu neobsahuje žiadne ustanovenia týkajúce sa poskytnutia bytovej náhrady."
Odpovedať

@ralf364 neviem, či sú tvoje info o ukončení pren…
@monikajan Zákon o krátkodobom prenájme 98/2014 § 7 ods (1) bod e hovorí, že môže byť daný iný dôvod výpovede dohodnutý v nájomnej zmluve, pre ktorý nemožno spravodlivo požadovať trvanie nájomného pomeru. Pod toto sa dá zrejme schovať hocijaký rozumný dôvod. Aspoň tak mi to uviedla právnička. Ona sa tiež samozrejme môže mýliť, ale predpokladám, že asi na tom niečo bude. K problémovým nájomcom - skús pozrieť Kružliakove prednášky. Predpokladám, že majú voči maklérom väčší rešpekt, lebo tušia, že makléri majú na takých lepší "nos". Jeden maklér mi hovoril, že majú internú databázu problémových ľudí. Niektoré realitky ju medzi sebou aj zdieľajú.
Odpovedať
Profilova fotka

@rapidek nerozumiem tvojmu komentu, @rkorba preds…
@monikajan ďakujem...
Odpovedať
Suma 50€/byt je v mojom prípade (pri zmluve na 5 bytových jednotiek). Kamarát ktorý prenajíma takto "len" jeden byt, platí 80€/mesiac. Aj tak je to ale zanedbateľná suma v porovnaní s tým, čo mi to prináša. Veriť tomu nemusíte ale realita bola taká, že pri ich výbere nájomcu, nezaplatil od 9. mesiaca nájomné. Mne peniaze však stále prišli a oni si to už ďalej súdne riešili. Celé vysťahovanie a nastahovanie nového nájomníka trvalo 4 mesiace tj. prišiel by som o 1350€. Avšak v prípade uplynutia doby nájmu, pripadne vo výpovednej lehote zo strany nájomníka, čas v ktorom je byt neobsadený platím len ja spomínaných 50€/byt (maximálne po dobu 3 mesiacov). Majú celkom krutú selekciu (deti nie, zvieratá nie, beztrestnosť atď.) takže niekedy hľadajú ideálnych kandidátov aj 2-3 mesiace. Ale zas keď už niekoho odporučia tak okrem toho jedného prípadu to bolo vždy ma viac rokov obojstrannej spokojnosti. Teraz sme práve riešili, že po 8 rokoch prenájmu som chcel dať byt vymaľovať a zabezpečili mi aj to. Pôsobia TN a TT kraj ak by ste mali niekto záujem.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od ralf364:

@monikajan Zákon o krátkodobom prenájme 98/2014 §…
@rapidek myslím, že obidvaja hovoríme to isté: že bytová náhrada je riziko pre prenajímateľa len pri zmluve podľa obč. zákonníka (píšem o tom v komente vyššie) a pri krátkodobom prenájme toto zákon nerieši, takže nájomník nemá žiadny nárok na náhradné ubytko. Takto to ja chápem, dúfam, že správne. A ďakujem za vysvetlenie s tou ikonkou. @pavol_skalicky určite mám záujem o kontakt, som tiež z TN kraja. Ak to tak funguje, je to super pomoc pre prenajímateľov. @ralf364 presne tak som si to aj ja myslela, že realitky vedia na špekulantov silnejšie zapôsobiť/zatlačiť než jednotlivec prenajímateľ a že majú blacklisty neplatičov.
Odpovedať
Profilova fotka
Prenajímatelia, máte prehľad o tom, koľko % (zhruba) z čistého nájmu (čo zostáva vám) miniete na opravy a údržbu toho bytu? Máte nejaký "rezervný" fond/účet (peniaze bokom) na tieto účely? Teda, že celý zisk "neprejete" alebo neinvestujete. Akú čiastku na drobné opravy, čo si hradí nájomník sám, máte uvedenú v náj. zmluve? Je tá čiastka rôzna napr. podľa veľkosti bytu alebo podľa zariadenosti (nové zariadenie, staršie zariadenie a pod.)? Ďakujem.
Odpovedať

Prenajímatelia, máte prehľad o tom, koľko % (zhru…
@monikajan raz tu jedna dobra dusa napisala, ze do bytu na prenajom sa kupuje zasadne nabytok z bazosa, zacinam sa k tomu priklanat. Som teda prenajimatel, ale ak by som bol v ulohe najomnika, tak ta vysmejem, ak by som mal platit nejake drobne opravy /pokial nebola dohoda, napr. ze byt je v dezolatnom stave a najom je polovicny/tretinovy ale platis si opravy. V opacnom pripade by som sa spytal prenajimatela, ci je pricetny. Ja som prisiel byvat a nie vyriesit tvoj bezstarostny zivot. Si uvedom, ze prenajimanie je robota ako kazda ina, nieje to bezpracny zarobok.
Odpovedať
Profilova fotka

@monikajan raz tu jedna dobra dusa napisala, ze d…
@rapidek začínaš sa prikláňať k bazosovému nábytku - znamená to, že si zariaďoval novým a nájomníci to "opotrebovali" skôr, ako je bežné? Myslím, že je dosť časté, že v zmluve je nejaká čiastka (napr. 30E) na drobné opravy na triko nájomníka. Čítala som to aj tu v rôznych debatách. Dúfam, že sa k tomu niekto vyjadrí. Dík za odpoveď.
Odpovedať

@monikajan raz tu jedna dobra dusa napisala, ze d…
@rapidek "bazosovy" nabytok ti znizuje konkurencieschopnost, za stylovo zariadeny byt su ti ludia ochotni dat vyssie najomne a vies prilakat ludi, ktori si chcu drzat nejaku uroven a nie ludi, co ziju od vyplaty do vyplaty
Odpovedať

@rapidek začínaš sa prikláňať k bazosovému nábytk…
@monikajan starsi nabytok aj viac vydrzi, ako ten novy, navyse nemusim byt v strehu za kazdy skrabanec. Kupovali sme novu valendu a za dva roky bola presedena, to nemozes dat najomnikovi k nahrade, ked je to evidentne chyba vyrobku. Nevidel som este taku zmluvu /kde sa pytal plny najom/, aby si prenajimatel pytal za opravy. to su ake opravy? ze sa pokazi vypinac? ved to je tvoj byt, tak sa staraj. ja by som ti neplatil nic.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od haciendman:

@rapidek "bazosovy" nabytok ti znizuje konkurenci…
@haciendman takych ludi som zazil, nemam o taky zmluvny vztah zaujem. /kazdy sa profiluje na nieco ine, takze mozno to tebe tak klape/ mne by sa nikdy nezaplatil rozdiel v investovanom. Prenajimam 3i, ale po jednotlivych izbach
Odpovedať
Aj pekný nábytok sa dá zohnať na bazoši. Čím bude lacnejší, tým menší problém budem mať s tým, kto to zaplatí. No ako hovorí kolega, v dnešnej dobe je dôležité byt zariadiť pekne a štýlovo. 15-20€ za drobné opravy je v pohode, ale keď nájomcovi odídu tri veci za mesiac po 20€, asi by som mu to nedal všetko zaplatiť.
Odpovedať
Ja mam uvedene, ze mensie opravy do 10E plati najomnik. Ked sa vybije ziarovka ja nebudem lietat a kupovat ziarovku. A zalezi kde a co prenajimas. Ak mas dobru lokalitu nemozes tam dat bazarovy nabytok, lebo to bude posobit smiesne a nikto seriozny tam nepride. Niekedy tam najdes fajn veci, ale vacsinou to nestoji za to. Konieckoncov nabytok nie je ani nejaky drahy, ked zbehnes do ikei nakupis fajn veci za par stovak ktore vydrzia. Radsej treba kupit nieco stredne kvalitne a mat dobru zmluvu aby to najomnici neznicili. Ja som bol casto makky a po odchode som pol dna riadil byt, opravoval poskodene veci. Chyba. Zistil som, ze na najomnikov treba byt tvrdy, to ze im das dobre najomne neznamena ze sa k tomu budu spravat s uctou. Nevazia si to a je im to jedno. Preto uz zacinam pomaly aj ja dvihat najomne a pozadovat pri odchode uvedenie bytu do takeho stavu v akom ho prebrali. Nie je upratane? Strahavam depozit za upratovanie. Pretoze xy ludi mi tvrdilo ako vsetko upratali, ale potom odtiahnes skrinku v kupelni a vidis, ze 2 roky s nou nebolo hybane aky je tam humus. Vseobecne niektori ludia su neskutocni humusaci. Dalsia kapitola pred odchodom sa pytam, je nieco poskodene treba nieco opravit? Len to chcem vediet aby som vedel s cim mozem ratat. Nie , vsetko je v poriadku. Odidu a zistis, ze tecie zachod ktovie ako dlho a dalsie pikosky. Su prenajimatelia, ktori este aj pozaduju premalovanie celeho bytu. Prenajimam cca 13 rokov a uz ma ludia trochu vyskolili a postupne som tvrdsi, lebo predtym som to bral ako ty.Hlavne, ze je to prenajate a je klud, ale trochu som sa poucil na vlastnych chybach. Tolko odo mna ;)
Odpovedať
Ja prenajímam nebytový priestor firme. Je to celkom iné kafe, než žrať sa s nejakým nájomníkom bytu, iba sledovať, ako a kde mi ničí nábytok a potom aj trpnúť, že ako ho dostať z bytu von bez náhradného byvania a tď. Menej stresu a za lepšie lóve než od gádža... 😉
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?