Odpoveď na príspevok od lukas2589:
Bol som u Romana na prednaske Ja chapem jeho bizn… @lukas2589 ďakujem za odpoveď. Ja prenajímam už 20 rokov .... , ale bola to vždy len taká bokovka, uložené peniaze v bytoch, venovala som tomu len nutné minimum, mala som náročnú prácu, potom sa narodil syn a tak bežal čas. Mala som tam vlastne stále rovnakých nájomníkov, slušných, platiacich. Ibaže som sa pred 2 rokmi "prebrala", že môj nájom je cca polovičný oproti bežnému, takže oni boli spokojní, nič nechceli, na nič sa nesťažovali, to mi vyhovovalo. Chýbajú mi po toooooľkých rokoch skúsenosti, napr. čo môžem ja ako prenajímateľ, čo sú oprávnené požiadavky nájomcu, ako sa postaviť napr. ku špinavej mastnej stene okolo sporáka, čo sa považuje za normálne opotrebenie zariadenia, čo za poškodenie atď, atď.. Viem, je to úsmevné (alebo skôr smutné) po toľkých rokoch. Chýbajú mi také praktické veci, pre niekoho primitívne... Princíp prenájmového biznisu chápem, financovanie tiež, len tie praktické veci... Hovorí sa o tomto na tých jeho prednáškach? Len pre zaujímavosť, koľko stojí prednáška? Ďakujem.Odpoveď na príspevok od monikajan:
@lukas2589 ďakujem za odpoveď. Ja prenajímam už 2… @monikajan predaj tie nehnuteľnosti a vlož to do zlata. Lebo ak sa po 20 rokoch prenajímania pýtaš na úplne základy, lepšie to nebude.Odpoveď na príspevok od megdesign:
@monikajan predaj tie nehnuteľnosti a vlož to do … @megdesign :-) úplne chápem tvoju radu. Pointa je však v tom, že som sa naozaj nemala čas venovať prenájmom poriadne, nejako to išlo samo a teraz chcem veci zmeniť, mám viac času, tak sa pýtam skúsenejších.Odpoveď na príspevok od pavol_skalicky:
Ja som napríklad všetky byty prenajal cez realitk… @pavol_skalicky ja som realista a nespoliaham sa na realitku v nicom, pre mna je to iba zbytocny medziclanok a parazit. Zaklad je dobra zmluva. By hnily a obrat sa o 250eur, co je zhruba 30-50% mesacny hruby zisk z bytu je pre mna nepredstavitelne.Odpoveď na príspevok od rapidek:
@pavol_skalicky ja som realista a nespoliaham sa … @rapidek necitas s porozumenim on pisal 250E za 5 bytov co je smiesnych 50E/byt. Pokial je to pravda, tak je to prva vec co mi u realitky dava zmysel :-)Odpoveď na príspevok od pavol_skalicky:
Ja som napríklad všetky byty prenajal cez realitk… @pavol_skalicky to znamená, že nájomná zmluva je medzi realitkou a nájomníkom a druhú zmluvu máš ty s realitkou a na jej základe ti posielajú nájom? A keď náomník neplatí, alebo je byt dočasne neobsadený, stále ti platia? Lebo mám iné info, že ľudia prenajímali cez realitku a keď sa vyskytol problém, realitka dala ruky preč a riešiť to musel vlastník bytu....Odpoveď na príspevok od monikajan:
@pavol_skalicky to znamená, že nájomná zmluva je … @monikajan A to je realita kazdodenna realitiek nevynimaje! Preto som sa cudoval, aku vybornu sluzbu realitky ponukaju za tak maly baksis.Odpoveď na príspevok od rkorba:
@monikajan A to je realita kazdodenna realitiek n… @rkorba máš na mysli to, že realitky dajú ruky preč, keď sú problémy? Lebo z príspevku @pavol_skalicky mám dojem opačný, že realitka rieši problémy na svoje triko...Odpoveď na príspevok od rkorba:
@rapidek necitas s porozumenim on pisal 250E za 5… @rkorba ja mam skusenosti s realitkami, vsetko funguje do prvej komplikacie. Clovek co necha taketo veci na realitku je podla mna v pravnom bezvedomi, myslis, ze realitka vezme 50eur/byt a este ti bude nieco garantovat? cital si niekedy ich zmluvy z ich pravneho servisu? Tie zmluvy su sracky napisane tak aby za nic nebrali zodpovednost. Nemam skusenosti s renomovanymi, drahymi realitkami. Pre mna su drahe vsetky.Odpoveď na príspevok od rapidek:
@jan45 ked suhlasis s @rkorba, mozes mi poslat zm… @rapidek nerozumiem tvojmu komentu, @rkorba predsa nemá dobré skúsenosti s realitkami... a po druhé, kde je prispevok od @jan45 , nevidím ho, .... čo som len slepá?Odpoveď na príspevok od ralf364:
Pri novom nájomcovi lepšie riešiť cez zmluvu o kr… @ralf364 neviem, či sú tvoje info o ukončení prenájmu presné. Výpoveď z dôvodu, že potrebuješ byt pre príbuzného je možná len pri zmluve podľa obč. zákonníka + v mnohých prípadoch má nájomca právo na náhradný byt/ubytovanie. Pozri tu, je to tam pekne porovnané a rozpísané (obč. zák. vs krátkodob. prehájom): https://www.podnikajte.sk/pravo-a-leg... Ako sa dajú odfiltrovať problémoví nájomníci pomocou realitky? Mohol by si dať viac info? (mňa napadá jedine to, že by ich mohli poznať, že sú problémoví), ďakujem.Odpoveď na príspevok od monikajan:
@rapidek nerozumiem tvojmu komentu, @rkorba preds… @monikajan @rkorba dodal vetu "Pokial je to pravda, tak je to prva vec co mi u realitky dava zmysel :-)" a @jan45 suhlasil s tym komentom /to si musis rozkliknut ikonku/. Ak on suhlasil tak pravdepodobne s tym ma prakticke skusenosti a preto sa ho dotazujem na zlmuvu.Odpoveď na príspevok od monikajan:
@ralf364 neviem, či sú tvoje info o ukončení pren… @monikajan precitala si si cely clanok, na ktory davas link? Tam mas predsa jasne uvedene: "Upozornenie: Zákon o krátkodobom nájme bytu neobsahuje žiadne ustanovenia týkajúce sa poskytnutia bytovej náhrady."Odpoveď na príspevok od monikajan:
@ralf364 neviem, či sú tvoje info o ukončení pren… @monikajan Zákon o krátkodobom prenájme 98/2014 § 7 ods (1) bod e hovorí, že môže byť daný iný dôvod výpovede dohodnutý v nájomnej zmluve, pre ktorý nemožno spravodlivo požadovať trvanie nájomného pomeru. Pod toto sa dá zrejme schovať hocijaký rozumný dôvod. Aspoň tak mi to uviedla právnička. Ona sa tiež samozrejme môže mýliť, ale predpokladám, že asi na tom niečo bude. K problémovým nájomcom - skús pozrieť Kružliakove prednášky. Predpokladám, že majú voči maklérom väčší rešpekt, lebo tušia, že makléri majú na takých lepší "nos". Jeden maklér mi hovoril, že majú internú databázu problémových ľudí. Niektoré realitky ju medzi sebou aj zdieľajú.Odpoveď na príspevok od monikajan:
@rapidek nerozumiem tvojmu komentu, @rkorba preds… @monikajan ďakujem...Odpoveď na príspevok od ralf364:
@monikajan Zákon o krátkodobom prenájme 98/2014 §… @rapidek myslím, že obidvaja hovoríme to isté: že bytová náhrada je riziko pre prenajímateľa len pri zmluve podľa obč. zákonníka (píšem o tom v komente vyššie) a pri krátkodobom prenájme toto zákon nerieši, takže nájomník nemá žiadny nárok na náhradné ubytko. Takto to ja chápem, dúfam, že správne. A ďakujem za vysvetlenie s tou ikonkou. @pavol_skalicky určite mám záujem o kontakt, som tiež z TN kraja. Ak to tak funguje, je to super pomoc pre prenajímateľov. @ralf364 presne tak som si to aj ja myslela, že realitky vedia na špekulantov silnejšie zapôsobiť/zatlačiť než jednotlivec prenajímateľ a že majú blacklisty neplatičov.Odpoveď na príspevok od monikajan:
Prenajímatelia, máte prehľad o tom, koľko % (zhru… @monikajan raz tu jedna dobra dusa napisala, ze do bytu na prenajom sa kupuje zasadne nabytok z bazosa, zacinam sa k tomu priklanat. Som teda prenajimatel, ale ak by som bol v ulohe najomnika, tak ta vysmejem, ak by som mal platit nejake drobne opravy /pokial nebola dohoda, napr. ze byt je v dezolatnom stave a najom je polovicny/tretinovy ale platis si opravy. V opacnom pripade by som sa spytal prenajimatela, ci je pricetny. Ja som prisiel byvat a nie vyriesit tvoj bezstarostny zivot. Si uvedom, ze prenajimanie je robota ako kazda ina, nieje to bezpracny zarobok.Odpoveď na príspevok od rapidek:
@monikajan raz tu jedna dobra dusa napisala, ze d… @rapidek začínaš sa prikláňať k bazosovému nábytku - znamená to, že si zariaďoval novým a nájomníci to "opotrebovali" skôr, ako je bežné? Myslím, že je dosť časté, že v zmluve je nejaká čiastka (napr. 30E) na drobné opravy na triko nájomníka. Čítala som to aj tu v rôznych debatách. Dúfam, že sa k tomu niekto vyjadrí. Dík za odpoveď.Odpoveď na príspevok od rapidek:
@monikajan raz tu jedna dobra dusa napisala, ze d… @rapidek "bazosovy" nabytok ti znizuje konkurencieschopnost, za stylovo zariadeny byt su ti ludia ochotni dat vyssie najomne a vies prilakat ludi, ktori si chcu drzat nejaku uroven a nie ludi, co ziju od vyplaty do vyplatyOdpoveď na príspevok od monikajan:
@rapidek začínaš sa prikláňať k bazosovému nábytk… @monikajan starsi nabytok aj viac vydrzi, ako ten novy, navyse nemusim byt v strehu za kazdy skrabanec. Kupovali sme novu valendu a za dva roky bola presedena, to nemozes dat najomnikovi k nahrade, ked je to evidentne chyba vyrobku. Nevidel som este taku zmluvu /kde sa pytal plny najom/, aby si prenajimatel pytal za opravy. to su ake opravy? ze sa pokazi vypinac? ved to je tvoj byt, tak sa staraj. ja by som ti neplatil nic.Odpoveď na príspevok od haciendman:
@rapidek "bazosovy" nabytok ti znizuje konkurenci… @haciendman takych ludi som zazil, nemam o taky zmluvny vztah zaujem. /kazdy sa profiluje na nieco ine, takze mozno to tebe tak klape/ mne by sa nikdy nezaplatil rozdiel v investovanom. Prenajimam 3i, ale po jednotlivych izbach