Kolobezka v byte

Zobraz úvodný príspevok
prosim vas ako by ste postupovali, keby ste zistili ze najomnik si do vnutra vozi elektricku kolobezku, ktoru si nabija (neviem ako casto) ale myslim ze robi kuriera, tak asi ju pouziva na pracu. citala som ze jednak je to riziko poziaru pri nabijani (je to vo vysokopodlaznom dome) , jednak sa bojim nedoplatkov, ze to nepokryje depozit. je to este aj cudzinec, takze vymahat sudne dodatocne nie je mozne. v zmluve to nemam upravene, nepomyslela som na taku moznost. pytam sa, na riesenie, ci by ste dali vypoved, alebo co mu mam povedat? Vlastne sa bojim,
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od denkatn:

@kejsix aha, to som zle precitala 2,5 eur na mesi…
@denkatn Preco prenajimas byt, ked Ti vsetko vadi? Konecne si pochopila, ze to nabijanie je par drobnych, tak hladas dalsie zamienky. Nepochopitelne. Na Tvojom mieste by som mu zakazal chodit domov v mokrej obuvi, samozrejme kolieskove korcule ak nahodou ma, nedajboh keby este prisla navsteva s MOKRYM KOCIKOM, to by bol asi koniec (Tvoj). Urcite by mal odovzdat notebook a telefon po vchode do budovy na vratnici, vlastne aj ine zariadenia, v ktorych su Li-Ion baterie, pretoze jedna z miliona moze vybuchnut. Taktiez by si mu mala zastavit privod vody, pretoze co ak nahodou vytopi byt a ta luxusna drevena podlaha sa zduje? Taktiez by som obmedzil pouzivanie toalety na velku potrebu, moze sa upchat! Kristove rany...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@denkatn Preco prenajimas byt, ked Ti vsetko vadi…
@kejsix Mám v širšej rodine (podivinskú) tetku, ktorá prenajíma dom v rekreačnej oblasti a tiež potajme zastavovala k večeru hlavný prívod teplej vody, aby sa hostia nesprchovali. "Veď čo sa čo majú sprchovať a čľapakať teraz doma v horúcej vode, keď práve prišli z kúpaliska? Mali sa vysprchovať tam! " 🙂
Odpovedať

@duzu chcem to pre dceru ked bude velka, lepsie a…
@denkatn evidentne prvy prenajom. Z vlastnej skusenosti ti poviem, prvy krat je to najhorsie, lebo nevies koho odmietnut a bojis sa, ze druhy - lepsi nepride. Ale pride. Staci pockat. Ak ti vadi, vypovedaj zmluvu a pockaj na lepsieho...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@denkatn evidentne prvy prenajom. Z vlastnej skus…
@minoo Omyl. Pre niektorých nik dosť dobrý.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@denkatn kolobezka v byte je uplne bezna vec, rov…
@mgx keby som chcela mu dat hned vypoved, tak dam, ja som hladala ine riesenia, ktore mi tuto v diskusii aj ciastocne napadli, za co dakujem prispievajucim. jednak ten elektromer je mozno na chodbe, to ako prve pozrem (lebo nemam v zmuve ze mam chodit do bytu casto na kontroly), jednak ma napadlo, ze taky koberec do tej chodby gumenny by bolo teda treba, ak teda podla vas ta kolobezka nie je nebezpecna co sa tyka poziaru. a odfotim taku podobnu vonku a este sa poradim raz, lebo vlastne mozno to nie je kolobezka ale maly skuter, lebo velke to bolo, urcite vacsie ako Bolt kolobezky, len neviem to popisat slovne, nie som technicky typ. A spravila som chybu, lebo mala som to odfotit.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od chinatech:

@denkatn Netrápi Ťa to, že si nabíja mobil, noteb…
@chinatech no ja sa zaujimam dosť o e-autá a bateriove systémy .. je to super efektívne využívanie energie na pohon, ale azda nechceš porovnávať baterku v mobile s baterkou v kolobežke kde máš už len inú voltáž ... napr. 48V a v mobile máš koľko? 3,8V aj iné energie sú tam uskladnené... To keď začne horieť tak termická reakcia ... horí to aj pod vodou! netvrdím že je to nebezpečné, lebo ak sa k tomu majiteľ správa ako má, riziko nejakého požiaru je minimálne... ale tiež štatisticky platí, že to riziko je väčšie ako u malej baterečky... väčšina problémov vzniká pri nabíjaní, lebo majiteľ to nabíja inou nabíjačkou ako má aby mal skôr nabité! Batéria dostáva silné prúdy a prehrieva sa a môže buchnúť... tieš sa neodporúča to prebíjať najlepšie je to mať max. na 80% nie na 100% potom je problém s vlhkosťou, keď pozerám ako mnohí blázni v lejakoch jazdia na e-kolobežkách rozum mi zastavuje... je to elektrina a aj decko v škôlke vie, že voda a elektrina sa moc radi nemajú... okrem toho tie čínske kolobežky určite nemajú utesnenia ako deklarované... už som videl riadne skorodované konektory na kábloch v tele kolobežky... takže to len tak píšem aby aj iní vedeli riziko požiaru sa dá predísť: 1. nenabíjať doplna a na 100% (ak zrovna hneď nevyrážam), neprebíjať ! len nabíjačkou na to určenou... 2. nevystavovať zbytočne vlhkosti (lejak a hlboké mláky) mrholenie samozrejme zvládne, alebo so silikónom utesniť dodatočne kryt kolobežky od spodu (spoje) 3. pri nabíjaní stále kontrolovať teplotu a byť v dosahu... príliš horúca nabíjačka,batéria je znakom že je niečo zle... alebo ak padá napätie... každá kolobrnda má volmeter 4. mechanické poškodenie (nárazy o pokrivenie od spodu) dokáže poškodiť batériu a môže zhorieť... treba po "nehode" kontorlovať stav batérie, teplotu aspoň hmatom 5. neni na škodu mať v bytoch kde sú elektromobily , baterie, iné e vozidlá hasiaci prístroj a nejaký senzor dymu... to sú pár € zaležitosti a dokážu veľa zachrániť @toky1 robím teraz na správe majetku a mam na starosti aj jeden penzion ... by si sa asi čudoval ako sa ludia vedia správať k veciam čo nesu ich, najmä čo sa týka ubytovania... ty si asi svetlá výnimka ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@chinatech no ja sa zaujimam dosť o e-autá a bate…
@dexter89 Väčšiu blbosť,ako elektromobil sa už naozaj vymyslieť nedalo.
Odpovedať
Profilova fotka

@dexter89 Väčšiu blbosť,ako elektromobil sa už n…
@chinatech vidiac že nerozoznáš rozdiel medzi bateriou v mobile a e-kolobežke,sa tvojmu názoru nečudujem... aj tak to je mimo témy
Odpovedať

@chinatech no ja sa zaujimam dosť o e-autá a bate…
@dexter89 Na lítiové batérie sú špeciálne jednoúčelové hasiace prístroje. Dvojlitrový stojí okolo 160€ a nie som si istý, či by na to stačil. 6 litrový som našiel za 370€. S inými typmi hasiacich prístrojov lítiovú batériu moc nejde zahasiť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ralf364:

@dexter89 Na lítiové batérie sú špeciálne jednoúč…
Celý prípadný požiar je problematický primárne tým, že je laicky takmer neuhasiteľný. Na linkách e-aut v nemeckých fabrikách nie sú ani sprinklery, nič. Všetci vedia, že ak to bafne, jediná záchrana je blízka úniková cesta pre personál. Na nejaké hasenie nie je čas a je neúčinné. Nie je to dávno, čo web obletelo video z čínskej fabriky, kde pri požiari z linky s batériami zomrelo tuším 24 ľudí, pretože nedokázali včas prekonať únikové trasy. Koľko e-kolobežiek je asi tak priemerne v nejakom slovenskom výškači s +50 bytmi? Zaujímavé by bolo štatistické vyhodnotenie. Možno by bolo na konci priaznivejšie k tým kolobežkám, ako k plynovým pripojkám pre každý byt.
Odpovedať

@minoo Omyl. Pre niektorých nik dosť dobrý.
@kejsix po case sa dopyt s ponukou uz nejakym sposobom pretnu 😉
Odpovedať

@dexter89 Väčšiu blbosť,ako elektromobil sa už n…
@chinatech som zvedavý čo zas povieš ked ich bude viac ako spaľovacích, to nemalo byť žiadne vozidlo na elektrinu?zatiaľ nič lepšie nie je, drony na batériu tiež zrušiť?
Odpovedať
Článok sa načítava...
:) nemat spotrebu ektriny riadne uvedenu v zmluve pri prenajmoch? kolobezka je ten najmensi problem, ale mat tam nejaky btc miner to uz by mohlo riadne roztocit elektromer...
Odpovedať
Profilova fotka

Celý prípadný požiar je problematický primárne tý…
@kejsix už na to majú nejake špeciálne deky aj hasiace prístroje ... Ale hej určite je to ťažšie uhasiteľne ako iný požiar ... Zas taký plyn je tiež nebezpečný najmä keď sa nahromadí videli sme v Prešove na mukacevskej Štatisticky sú požiare týchto el . áut aj kolobežiek veľmi raritné rovnako tak aj naprm niekto mi povedal že nechce fotovoltiku bo mu zhorí barák ... 😀 Vacsina požiarov je jedno akých aj tak ma väčšinou na svedomí ľudský faktor ... Málo kedy zlyhá technológia sama od seba a je jedno či to je plyn , krb na drevo , elektrina abo čokoľvek
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od goldway:

:) nemat spotrebu ektriny riadne uvedenu v zmluve…
@goldway mam v zmluve ze plati energie on, samozrejme, aj mam ze nedoplatok plati, ale v praxi je to pri cudzincoch nevymahatelne, najma z niektorych krajin, neviem ci tomu rozumies ze niektorych najomnikov doma hladaju ze maju narukovat a oni su u nas. ako od neho budem vymahat prosim ta nedoplatok ked tu nema majetok a do prave jeho krajiny tiez nemozem dat zalobu? (nie je to Cesko, kde sa da nieco vymoct) preto lebo ma prosil ze potrebuje surne byvat som ustupila a on si dovliekol do mesiaca kamarata kuriera na kolobezke alebo mozno skutri, neviem to rozoznat
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@chinatech som zvedavý čo zas povieš ked ich bude…
@duzu Takto Ti poviem... až tu raz bude ako na Ukrajine, ja si do svojho diesla natankujem plnú nádrž, na ktorú prejdem 1150km, do kufra dám 4-5 20 litrového bandasiek a pôjdem niekam. Ty si nabiješ na svojej "električke" batériu a po 500 km budeš v prdeli... ak aj náhodou bude elektrika, každý bude chcieť nabíjať a snáď za 3-4 dní sa dostaneš na rad.🤣🤣🤣
Odpovedať

@duzu Takto Ti poviem... až tu raz bude ako na Uk…
@chinatech Na koni by si este dalej zasiel.Tomu stačí tráva pri ceste.
Odpovedať

@goldway mam v zmluve ze plati energie on, samozr…
@denkatn omg, ved uprav dodatkom najom +20€ za el. s tym, ze preplatok vratis... Ked ostatne veci ti na nom vyhovuju... Elektrika je najjednoduchsie vyriesitelna, lebo ju staci platit. Ak potajomky nefajci dnu, neobija steny bicyklom, nejazdi nana korculiach pi podlahe a nedoniesol si zatajenu 5 clennu rodinu, je to ok...
Odpovedať
Profilova fotka

@denkatn omg, ved uprav dodatkom najom +20€ za el…
@minoo môj kolega mal podnajomníka čo mal nejaké terárium s nejakými plazmi, ktoré nahrieval a vykuroval ... To bola kus väčšia spotreba jak s nabíjaním kolobežky ... A kamoš po presťahovaní do domu dal 3izbovy byt do prenájmu ... Prišli tam nejakí roboši ktorí celý byt rozdrbali , okno nikdy neotvorili a okolo rámov okien ešte na zimu nalepili izolačné pásky ! Vieš si asi predstaviť čo to boli za poruchy a aký tam bol smrad ... Nakoniec ani neplatili a keď ich vyhodil zavolali políciu a dali aj podnet na súd že neodvádza dane z podnájmu či čo ... Takže mu ostal zničený byt a súdne naťahovanie nakoniec ešte zaplatil ušlu daň a pokutu ... Nakoniec bol v strate ... Veľa ľudí mi povedalo že na prenájme v podstate nikdy nezarobiš ak zarátaš všetky náklady , vrátane prerábok ... V najlepšom prípade ti to spláca aspoň nejaké náklady na energie ... A zarába samotný rast hodnoty nehnuteľnosti
Odpovedať

@minoo môj kolega mal podnajomníka čo mal nejaké …
@dexter89 sa mi paci, ze "prisli tam"... Asi by nemal nechavat otvorene dvere...
Odpovedať
Profilova fotka

@dexter89 sa mi paci, ze "prisli tam"... Asi by n…
@minoo j Väčšina ľudí čo není ich si neváži , a niektorí ani svoje ... Zato nelrenajimame a radšej nechávame jeden byt prázdny aj keď to je neekonomicke ale tak neviem ... Mám zlé skúsenosti v okolí
Odpovedať

@chinatech moze mat na streche auta fotovoltiku a potom zajde najdalej... v amerike jazdai take karavany a nic nepotrebuju... ale tam je teplo pri Las Vegas...sak ak u nas bude
Odpovedať

@denkatn omg, ved uprav dodatkom najom +20€ za el…
@minoo nemozes jednostranne chciet zmenit zmluvu, ved to ti nikto nepodpise ked ma len nevyhodu v dodatku...
Odpovedať

@minoo nemozes jednostranne chciet zmenit zmluvu,…
@denkatn a to si kde nabrala, ze nemozes? Takze si myslis, ze uz navekyvekov bude nanjomnik platit pecto korun, ked zdrazie napr. plyn? Len si moze vybrat aj moznost, ze odide...
Odpovedať

@chinatech ropa raz skončí , ja to beriem ako náhradu , dnes je to drahšie
Odpovedať

@denkatn a to si kde nabrala, ze nemozes? Takze s…
@minoo ked mas s niekym zmluvu podpisanu, nemozes ju jednostranne zmenit a nieco v nej zvysit. zmuva je platna. to akoby ti zamestnavatel dal podpisat ze za tie iste peniaze budes viac robit. podpisat by si? nie. najomnik tiez nemusi podpisat ze bude viac platit. prosti sa bude drzat zmluvy doteraz platnej, inac sa mozeme sudit. (asi sa nebude sudit ked je cudzinec) ale ja neuplatnujem natalakove a vyhrazne metody a jednostranne zmenit zmluvu pred skoncenim platnosti v neprospech jednej strany nie je mozne. Az o rok po skonceni platnosti mam priestor na vyjdenavanie.
Odpovedať

@minoo ked mas s niekym zmluvu podpisanu, nemozes…
@denkatn nie je to tak, ale je mi to uz jedno, tvoj najom, tvoj najomnik rob si s nim co chces 😁. Btw nendavno sa u operatorov jednostranne menili podmienky (zvysovanie cien) a mohol si bud suhlasit alebo ti zmluva zanikla...
Odpovedať

@denkatn nie je to tak, ale je mi to uz jedno, tv…
@minoo operator to ma vo vseobecnych obchodnych podmienkach, s ktorymi si suhlasil. vztahy kde podpisujes len zmluvu su ine.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?