Zaradenie do Uzemenho Planu

Dobry den. Od roku 2004 sa snazime zaradit pozemok do Uzemneho Planu. V roku 2014 si obec nechala Architektonickou kancelariou sama vypracovat navrh Zmien a Doplnkov UP, s cielom zmysluplne sa rozrastat. Architektonicka kancelaria zaradila aj nas pozemok do UP, ako obytnu zonu pre vysavbu rodinnych domov, jedna sa o typicky prieluk, podla jej oznacenia. V roku 2015 KPU BA tento navrh podporilo, zastavila to v roku 2015 ina institucia kedze pozemok bol vedeny ako Vinice (co je pre nich No-Go). V roku 2017 bol pozemok zmeneny na Trvaly Travny Porast. V 2019 nam sposobila osoba z danej Architektonickej kancelarie vypracovala :Urbanisticku studiu zony, pre overenie zmeny uzemneho planu. Odpoved na tuto studiu ja v rukach nemam, prepdokladam ze to bolo teda vydiskutovane ustne majitelovi pozemku (ja som len splnomocnenec). Proste nas nejak slovne odpinkali, nevieme...Potom jednu osobu z mesta (ktora nam fandi) napadlo, ze nech skusime najprv ziskat na svoju stranu institucie, proste najprv pre nas pozemok ktory nie je v UP obce obehat apson tie naj institucie (pamiatkari, zivotne prostredie..) a ze ked oni daju suhlasne stanovisko pre nas projekt (rodinny dom), presvedcime aj mesto. V roku 2019 nam KPU BA dalo negativne stanovisko. Teraz sme sa dopoculi, ze KPU BA ani nemohol dat ine stanovisko, z jeho pohladu sa jedna o projekt stavby mimo UP. Vraj pre KPU BA, prva vec, pozrie co je povolene z hladiska UP. Takto sme stratili dalsie 3 roky, lebo sme cakali kedy uplynu 3 roky od negativneho stanoviska KPU BA. Je mozne ze nam na obci nepraju, ale samozrejme dokazat sa to neda. Polka poslancov su nejakym stylom znami, dokonca vzdialena rodina mojho manzela, a nam fandia z mestkeho zastupitelstva prave ti novo zvoleni, ale aj Architekt z Bratislavy, ktori nas ani nepozna, len proste si stoji za tym svojim povodnym navrhom, ze ten nas prieluk by mal byt vyplneny. Nas pozemok je na hranici, prva parcela v etxravilane. stoji na nom stlp elektrickeho vedenia. Vedie k nemu asflatka, ktora konci niekde na urovni nasho pozemku, potom dalej pokracuje nespevnena cesta. Nas dom by bol vlastne pokracovanim ulice. Je tu prosim niekto, kto tomuto naozaj rozumie, a mohla by som s nim skonzultovat veci v sprave. Kludne aj zaplatim. dakujem. D.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od djamilia:

Dobry den. Od roku 2004 sa snazime zaradit pozemo…
@djamilia Odpoveď bude drzá, ale konzultovať to máš s orgánmi, ktoré sú na to zriadené a nie s cudzími ľudmi. Každý ti povie niečo iné a budeš mať v tom guľáš. Veď sam popisuješ, že to nie je v územnom pláne a sú tam nejaké zákonné prekážky, ktoré najprv treba odstrániť. Zúčastňujte sa zasadnutí obecného zastupiteľstva a argumentujte. Iné sa v tomto poradiť nedá. Mesto musí taktiež ten UP otvoriť nerobí to na počkanie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fero1821:

@djamilia Odpoveď bude drzá, ale konzultovať to m…
@fero1821 Dakujem, moja otazka prosim, lebo vyzera ze sa v tom vyznate, co znamena:"mesto otvori UP" . to akoze je ta udalost ako v roku 2014, z ktorej sme vypadli (lebo jedna institucia povedala: vinice - zamietame") a teda mame cakat dalsich 10 rokov? a neexsituje nahodou moznost ze ja ako fyzicka osoba podam navrh na zmenu uzemneho planu na svoje vlastne naklady? Dakujem
Odpovedať

@fero1821 Dakujem, moja otazka prosim, lebo vyzer…
@djamilia treba znova zmenu územného plánu a dá sa to aj tak, že vy ju žiadosťou vyvoláte aj uvediete že ju budete financovať a rieši to obec a na obci to treba aj žiadať. Len teda ako bolo uvedené, lepšie je zistiť všetky dôvody prečo to bolo zamietnuté, lebo sa môže stať, že to zaplatíte a aj tak to niekde zamietnu. Čiže treba zistiť všetky informácie na obci a či náhodou neplánujú znovu zmenu územného plánu, keďže už to bude 10 rokov. A nie je dôležité kto vám fandí, ale ako sa vyjadria dotknuté inštitúcie k návrhu zmeny/doplnku územného plánu. Na obci nedali viac informácii? Lebo podľa toho ako to chápem, by sa dala použiť vtedajšia zmena UP a skúsiť to ešte raz, keďže už je zmenená vinica na iný druh.
Odpovedať

@fero1821 Dakujem, moja otazka prosim, lebo vyzer…
@djamilia Jasné, že môžete navrhnúť a uvediete financovanie, no neviem, či do toho ísť lebo myslím, že vypracovanie nové územného plánu bude mastne drahé. Architektonické kancelárie za to vypýtajú poriadnu pálku by som povedal, že na tom si dajú peknú prirážku, keďže je to dosť komplikovaný proces. Skôr tlačiť na obec nech to otvorí samo, že už prešlo napr. 10 rokov alebo navrhnúť financovanie pol na pol. Avšak nikto Vám negarantuje, že aj keď zaplatíte UP, tak že obec to celé schváli. Treba postupovať v súčinnosti s obcou, aby tam boli zahrnuté pripomienky obce a dotknutých inštitúcii, nech potom niekto neprotestuje. Poviem to však narovinu. Ak obec nebude naklonená a bude dotlačená do nového UP na Váš návrh, aj keď ho zaplatíte, tak budú sa tak aj k tomu stavať, že budú nesúčinný resp. budu mať na všetko čas. Okrem toho si overte na pozemkovom, pokiaľ ide o vyňatie, či by mali problém. Ako bolo spomínané všade si predrokujte všetko, tak to robíme aj my keďže chceme stavať v extraviláne. A aj tak trpneme ako to dopadne. Ak ide o trvalý trávnatý porast a bol by v UP vedený ako oblasť určená na výstavbu rodinných domov tak nebude problém. Prípadne požiadajte, či by obec nedala bez územného plánu potvrdenie o tom, že sa tam môže stavať. A zároveň sa spýtajte na pozemkovom a stavebnom či by to akceptovali. Takéto výnimky niekde existujú. Je to o prístupe daného úradu.
Odpovedať

Dobry den. Od roku 2004 sa snazime zaradit pozemo…
@djamilia Ľudia, pochopte konečne, že nie na každom pozemku, ktorý vlastníte, si môžete postaviť čokoľvek čo chcete, lebo ste vlastníci pozemku. Treba s prispôsobiť oblasti, v ktorej ten pozemok je. Ak tam raz nie je (ešte) povolené stavať, tak jednoducho na to zabudnite a nájdite si iný pozemok v takej lokoalite, kde už prebieha výstavba, alebo kde povolili výstavbu. Prečo silou mocou chcete stavať niekde, kde sa to nedá, alebo to spoločnensky nie je vhodné. Lebo vlastníš pozemok? Ak si ten pozemok kupovala, tak si musela vedieť, že výstavba tam ešte nie je povolená. Nemala si taký pozemok kupovať. Ak si ho zdedila, tak si povedz, že ešte nie je čas, aby sa pozemok využil. Nechaj pre budúce generácie a nájdi si na stavbu iný pozemok. A nie ísť za možnosťou výstavby ako tvrdohlavé decko a tvrdiť, že každý ti robí len zle, lebo ti to nedovolia. Podľa teba sú všetci zlí, lebo nedovolia ti plniť tvoje sny.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@djamilia Ľudia, pochopte konečne, že nie na každ…
@chrobak7 Tak asi každý hľadá spôsob, ako ušetriť. Pozemok nie je lacná záležitosť, a ak vlastníš nejaký kde potenciálne je šanca stavať, tak prečo za to nezabojovať? Nie vždy sa to podarí, ale skúšať je potrebné. Netreba hneď všetko závidieť. Tvoju reakciu chápem no dala sa napísať aj slušne. Taktiež sú prípady, kedy stavajú domy pod lesom a obec tam nepočíta so stavbou. Ako je teda možné toto? No lebo všetko sa dá, ak za tým idete. Samozrejme nie vždy to platí, ale ako vravím nech skúšajú.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fero1821:

@chrobak7 Tak asi každý hľadá spôsob, ako ušetriť…
@fero1821 Zo zadanie to vyzerá tak, že skúšajú už 20 rokov. Za ten čas mohli už dávno kúpiť iný pozemok, postaviť a už aj bývať. Rodičia tiež vlastnili pozemok pomaly 30 rokov, a používali ho ako záhradu, kým tam povolili výstavbu. Síce sa pozemok nakoniec predal a postavil tam niekto iný, ale predal sa už ako stavebný, nie ako záhrada. Keď som zadanie znovu čítal, tak zadávateľka dokonca ani nie je majiteľom pozemku. Možno je to jej škoda, že tvrdohlavo trvá na konkrétnom pozemku a nepozrie sa po iných možnostiach. Ale ak má chuť, nech to skúša.
Odpovedať

@djamilia Ľudia, pochopte konečne, že nie na každ…
@chrobak7 pohodka. ja tomu uplne rozumiem, ze nie vsade sa da stavat. A to je dobre. (ale stavia sa nacierno a to je zle) Snad sa ti ulavilo ked si ma nazval tvrdohlavym deckom. Tato internetova anonymita dava ozaj ludom kridla, vobec si mi neporadil, odsudzujes ma a hodnotis bez toho aby si vedel nieco viac o mojej situacii. Pekny den ti prajem, a nech sa ti to v zivote vsetko vrati tak ako si to mne napisal.
Odpovedať

@fero1821 Zo zadanie to vyzerá tak, že skúšajú už…
@chrobak7 Veď každý nech rieši a skúša. My sme tiež išli do stavby s tým, že to enemusí vyjsť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?