Vytíčenie pozemku mobilným telefónom - aplikácia

Sú aplikácie do mobilného telefónu, pomocou ktorých si človek môže sám informatívne vytýčiť pozemok podľa katastrálnej mapy. Jasné, že nie je to taká presnosť ako vytýčenie od geodeta, ale ako hrubá informácia to stačí. Nemáte niekto skúsenosť aká aplikácia je na to najlepšia a ako treba postupovať pri jej uvedení do praxe ?
Odpovedať
ako viete, ze su, ked ziadnu nepoznate ? bohuzial, klasicky cez gps je presnost niekolko metrov, to zdaleka nepomoze, to uz zamerate presnejsie so susedom pri flaske 😄
Odpovedať
@shadowmilan Viem že sú, vôbec to nie je žiadna novota. Jedna z aplikácií sa tuším volá GPS kataster. Mnohé aplikácie sú dokonca aj zadarmo. Raz som natrafil aj na blog kde ich porovnávali. Presnosť sa bežne pohybovala aj do plus/mínus 2 m. Záleži podľa terénu a počtu družíc, ktorých signál sa k Vám v lokalite dostane. Jeden chlapík napr. spomínal, že overoval si aplikáciu podľa hraníce vytíčenej riadným geodetom, tak aplikácia sa odchýľovala od "geodeta" plus/mínus 50 cm a v niektorých úsekoch sa zhodovala presne.
Odpovedať
tak potom v com mate teda problem, ked viete konkr a je ich mnoho ? jednu si nainstalujte a ta vas uz urcite prevedie ako nato ...
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd tak na vytycovanie pozemku pomocou nejakej appky v mobile by som sa asi prave nespoliehal. mal som a mam kadejake, ci uz turisticke, na sport alebo na co, ale ta presnost tam proste raz za cas hapruje.
Odpovedať
Profilova fotka
No inak ja som ani nevedel že nejaká taká apka je 😄 Logicky žiadnu neznám 😄
Odpovedať
Dá sa aj priamo na https://zbgis.skgeodesy.sk/mkzbgis/sk... v pravo hore je tlacitko na urcenie polohy. Ale je to skor na orientaciu na akej parcele sa nachadzas ako s tym urcovat body hranice, presnost na urovni metrov, ziadnou appkou sa neda dosiahnut lepsia poloha.
Odpovedať
@podko hmmm zaujimave
Odpovedať
@petersd to mal podla mna viac menej stastie, ze mu takto relativne na presno ukazalo.
Odpovedať
Profilova fotka
+/- 50cm je podľa mňa extrémna odchýlka 😄 keďže geodeti to dnes merajú na +/- 1cm ak nie aj menej... 😄 veď to daj raz a navždy zamerať poriadne a máš pokoj 🙂
Odpovedať
@petersd Odchylka by bola určite väčšia keby si to spravil najprv on podľa GPS a potom prišiel geodet,, keďže už vedel kde tie body sú a kam sa má približovať 🙂
Odpovedať
@Podko Nespoliehal by som sa na to. Pouzivam to , a …. niekedy je to celkom presné (+-0.5m), ale pár krát sa stalo že ma to hádzalo aj 10-15m vedľa. Treba asi v daný deň merania pre istotu preveriť presnosť GPS podľa nejakého bodu.
Odpovedať
@beno78 A nedalo sa vysledovať, kedy - za akých podmienok, ta presnosť bola najlepšia, alebo najhoršia ???
Odpovedať
Článok sa načítava...
@beno78 Napriklad Iphone vyuziva GPS, GLONASS, Galileo a QZSS, otazka je ci kombinacia tychto 4 systemov by nedokazala zabezpecit presnejsiu polohu ako +-3metre?
Odpovedať
@palko80 QZSS je pouzitelny len v Japonsku. Presnost tychto systemov je zamerne znizena na zariadeniach pre civilne obyvatelstvo.
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd presnosť je +- aj 5m to je o ničom zameranie, geodeti to merajú s presnosťou na 2 Cm ... plus to že máš katastrálnu mapu nemusí byť vôbec smerodajný stav, záleží či dané katastrálne územie má číselnú abo nečíselnú mapu ... ak nečíselná tak aj tie čiary v zbgis a oficiálnej kat. mape nemusia nutne odzrkadľovať reálny stav a tieto vecí hodnotí geodet, ktorý na zákl. toho vycucne z daného katastra príslušné súradnice a zamerá pozemok presne
Odpovedať
@petersd Bolo pekné počasie. Neviem prečo to GPS nešlo riadne.
Odpovedať
@palko80 Robil som to cez iPhone vždy. Neviem prečo boli také rozdiely?
Odpovedať
@beno78 Bavil som sa raz s tromi geodetmi nezávisle, no všade bola rovnaká odpoveď: že aj riadne oficiálne merania tým istým prístrojom vykazujú iné namerané hodnoty tej istej lokality v priebehu dňa. Že je to spôsobené údajne nestabilným umiestnením GPS družíc, ktoré v priebehu 24-hod. cyklu periodicky menia svoju polohu,... spomínali aj o nejakej nepravidelnosti náklonu zeme, ďalej o vplyve hornatosti, svahovitosti a pod... Že napr. ak zákazník chce overiť presnosť jedného merania (či jedného geodeta), tak následné overovacie meranie by sa malo uskutočniť v podobnom čase i ročnom období, ako to prvé meranie. Vtedy by výsledky meraní mali byť takmer rovnaké.
Odpovedať
@dexter89 Ak človek chce nahrubo vedieť napr. kde leží lúka v lese, ktorú zdedil po dedovi, alebo kde sa nachádza nejaká roľka, tak mu stačí aj tolerancia +/- 2 m. Ak sa mu umiestnenie pozemku pozdáva a má s ním nejaký zámysel, až potom môže nastúpiť autorizovaný geodet a pozemok presne vykolikuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd áno na hrubo alebo keď len napr. chceš vedieť kde napr. prostred poľa leží tvoja parcela, alebo kde v lese leží tvoja časť je to samozrejme ok ... dokonca aj geodeti pre vytyčovanie lesných parciel je tolerancia tuším v metroch, tam netreba ani oficiálne ultra presné prístroje Ja som skôr myslel, že chceš nejakú stavebnú parceli v intraviláne obce pomerať či sú napr. správne umiestnené ploty a pod.. tak na takýto zámer je samozrejme táto metóda nepresná
Odpovedať
@dexter89 Presne na toto to potrebujem - nahrubo vedieť, kde máme roľku, ktorá je už kompletne zarastená a splynula s lesom. Preto som založil túto tému, lebo som dúfal, že sa nájdu viacerí, ktorí majú skúsenosti s podobnými aplikáciami. Ale nič, musím pohľadať nejaké odbornejšie fórum k danej problematike.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?