Vysporiadanie pozemku s viacerými vlastníkmi

Dobrý deň, Prosím Vás o radu pri nasledovnom probléme týkajúceho sa nehnuteľnosti-pozemku. Bývam v rodinnom dome ktorého som právoplatným vlastníkom na pozemku ktorý má 56000 m2. List vlastníctva na rodinný dom je písaný na moju osobu. Problém nastáva na liste vlastníctva pozemku, kde sú 4 vlastníci. Je to rozkúskované medzi všetkých nasledovne. Osoba A (ja) som vlastníkom 12/24 z celku Osoba B (sused) je vlastníkom 10/24 z celku Osoba C je vlastníkom 1/24 z celku Osoba D je vlastníkom 1/24 z celku Snažím sa dať do poriadku pozemok, keďže chcel by som chcel mal samostatný list vlastníctva na moju časť pozemku. Čo je potrebné urobiť z tohto hľadiska čo najjednoduchšie ? Osoba B (sused) s tým súhlasí že sa to vysporiada podpísaním vyhlásenia s potvrdením notára. Osoba C a D vlastnia 1/24 z celku a žijú v ČR, v živote na tom pozemku neboli, zdedili to, starám sa o ten pozemok len ja a sused. Chcú však za ten pozemok, ktorý je orná pôda veľké peniaze, čiže by som to odkúpil od nich, ale za tzv. nekresťanské peniaze to nekúpim. Za ornú pôdu žiadajú cez 12 eur za m2. Čo však viem a mám zistené tak orná pôde v súčasnosti ide po 0,33 eur za m2 v danej lokalite. Tá 1/24 je cca 235 m2. Aké sú prosím spôsoby čo "najčistejšieho" a najrýchlejšieho vyjednania - vysporiadania pozemku ? Prosím Vás o radu, ak ste sa s týmto už niekto stretli a ako ste to riešili. Ďakujem
Odpovedať
1
2
@elektro1992 nie som odborník v tejto oblasti, ale mam podobný prípad, ja mam 4 spoluvlastníkov a každý z nich vlastní iba 1/36 pozemku čo je cca16m2. Ak pozemok neodkúpite dohodou, tak je to možne podať na sud a znalecký posudok určí cenu. Jedná sa o to, že minoritný vlastník defacto bráni v užívaní vášho pozemku v plnej miere. Treba za právnikom čo sa tomuto venuje. POZOR! tuto fintu využívajú aj tzv pozemkové mafie alebo špekulanti.
Odpovedať
Profilova fotka
@elektro1992 tiež som zdedil vzdialený pozemok , musel som ho udržovať, daroval som. Vyzvite cez obec alebo pozemkový úrad na údržbu pozemku (zaburinenie),aby si uvedomili, akú to má cenu.
Odpovedať
Vyzývať môžete, nijak ich neprinútite, v podstate majú na každom m2 svoj podiel, nie je určené koho je jeho časť. Môžu sa brániť tým, že väčšinový vlastník užíva ich podiel. Po 0.33eur resp 10 korún sa predávajú pozemky pred vyše 50 rokmi, v intraviláne, resp. na hranici so zastavanou lokalitou sú ceny diametrálne vyššie. 12 eur/m2 je cena na úrovni zarasteného a svahovitého pozemku niekde v chatovej oblasti. Ja by som neváhal, mať pokoj a mať to vysporiadané, hlavne keď sú ochotný to predať.
Odpovedať
pri 1/24 sa bavime o 2300m2 co je celkom slusny kus zeme.mozno pre teba ma cenu 0.33eura ale nedivim sa ze druha strana ma vyssie naroky a vidia v tvojej snahe nejaky "podnikatelsky zamer" bud teraz alebo do buducna
Odpovedať
Profilova fotka
Tak to riesit normalne cez pravnika, ked neustupia z tej ceny (co je fakt podla mna dost) tak to dat na sud ako pisal hore fural
Odpovedať
@slabak - jedna sa o celkovú výmeru 5640m2, z toho 1/24 je 235m2. Môj názor je ten, že v zastavanej časti obce pozemok s cestou a zo sieťami sa jedná o stavebný pozemok, aj keď je na katastri je vedený ako orná pôda. Cena je na dohode, za 0.33 eur/m2 za môj podiel na pozemku v intraviláne, by som sa ti na to vykašlal, ani by som na takú "ponuku" nereagoval.
Odpovedať
Profilova fotka
záleží, kde ten pozemok je... ak tušíš, že v budúcnosti sa tam bude dať stavať, (kto by si to bol pomyslel pred 20timi rokmi že bude taký rozmach v stavebných aktivitách), tak tých 2800 eur nie je veľa.
Odpovedať
Profilova fotka
@elektro1992 presne ako pise @roman_x . Je rozdiel nejaka rola kdesi v extravilane bez sieti a orna poda v intravilane urcena uzemnym planom na ind. byt. vystavbu. Hoci je to stale orna poda, ale cena za m2 v druhom pripade moze byt niekolkonasobne vyssia.
Odpovedať
Jedna sa o pozemok v malej obci, kde ten pozemok nieje udržiavaný, je to v podstate orna pôda/zahrada za domom kde je trávnatý porast. 1/24 je 230 m2 Podľa starostu obce je cena ornej pôdy za m2 0,33 eur. Tiež to mám potvrdené aj od združenia agropodnikatelov že aktuálna cena je 0.33 eur za m2. Oni to chcú predať, tam sa jedná o rozmer pozemku cca 10x20 m. Je tam len burina. Je nemysliteľné za to žiadať 12 eur za m2. Celý život som sa o to staral ja. Oni sa len teraz dozvedeli že tam vlastnia 1/24. Verím vo vzájomnú dohodu.
Odpovedať
@elektro1992 ako ti už niekto napísal, ak je to v intraviláne a v ÚP určené na výstavbu, resp aj ako zeleň, nemá to hodnotu 0,33€ táto hodnota môže byť v honoch v extraviláne kde sa preháňajú traktory
Odpovedať
@elektro1992 - predal by si susedovi vlastnú záhradu za domom za 0.33/m2? však je tam len burina a roboty okolo toho ... spoluvlastníci to legálne nadobudli do vlastníctva, nie je to ich vina, to či to tam niekto raz/dva do roka pokosí je irelevantné, kúpiť, súd, alebo ďalej užívať nevysporiadaný pozemok.
Odpovedať
@elektro1992 Nemyslis vazne ze im ponukas 33centov za m2???? Pozri ponuku si dostal bud chces alebo nechces. A ponuku si dostal velmi velmi vyhodnu. Ziaden sud ako ti tu radia ich nemoze donutit ti to odpredat ani sud nemoze urcit cenu za aku to maju predat.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@elektro1992 dohoda je najlepšia, navrhni im trebárs 2E/m2, zároveň im oznám že úradná cena je 0,33E (151E), a trhová 1,5E (690E) a nikto im za to nedá viac. A že v krajnom prípade sa budeš musieť obrátiť na súd a dostanú podstatne menej ako je trhová. možno ťa ukecajú (ak to chcú naozaj predať) na 2,5E. sam si uváž, za kolko by si to predával ty. Je tam rodinný dom, tak minimálne 500m2 je stavebný pozemok so sietami, aj oni z toho maju 2/24, (41m2 x 20E = 833E) a ešte im ostáva cca 420m2 ornej, povedzme trhová cena 0,6E (vycucal som to z prsta :-) ) čo je 252E. mohol by sito uhrať dobrom prípade na 2 x 1000E ale radšej prihoď. treba tiež zvážiť náklady na právnika v prípade nedohody a súdne trovy, min 1500E, Ak nie sú hlúpy mali by byť s 2x2000E spokojný. To je moj nepresný vycucany cenový odhad. 12 000E je ale ozaj veľa.
Odpovedať
tych 12 000 negujem, to bol omyl,
Odpovedať
@elektro1992 Vela nešpekuluj a zaplať. Ta 1/24 je aj pod tvojim domom. Buď rad že to chcu predať. Nekupiš terz, možno o 5 rokov budu pitať 2x tolko.
Odpovedať
Tymas na ich pozemku postaveny dom a ides si diktovat podmienky :-D Aby sa nerozhodliv lete prist si sadit ovocne stromy okolo tvojho domu ci na tvojej terase. @fural Ake sudne trovy? Na zaklade coho ich sud donuti predavat za 30centov m2?
Odpovedať
@atlaska nikde som nenapísal že za 30 centov, ale na základe znaleckého posudku, ktorá sa by mala byť nie úradná podla typu pozemku ale skôr trhová. Kedže nepoznáme charakter tohto pozemku stále sme len v teoretickej rovine. viem si predstaviť taký pozemok, 25m šírka 224m dĺžka (5600m2), - jedna čast pozemku pri ceste stavebný, využiteľná plocha 500m2 , rovinka, alebo mierny sklon, - zvyšok vo svahu prístup len z poľnej cesty z druhej strany, nevhodný na IBV. čiže ten pozemok má rôzne charaktery. Ak by sa ten pozemok dal geometrickým plánom rozdeliť na dva, tak potom je už logické pýtať inú cenu za pozemok okolo domu a zvyšnú časť. A ak je to takto nejako, tak iste priemerná cena za 1m2 nebude12E/m @elektro1992 pisal si o burine na pozemku , ale to nie je charakter pozemku, je iný prístup k pozemku, tvar , šírka , dĺžka, Čo tak ten pozemok rozdeliť a odkupiť len čast pod domom?
Odpovedať
@fural Pisesze uradnacena je 33c a ze vkrajnom pripade rozhodne sud. Ziaden sud nemoze niKomu diktovat predajnu cenu sukromneho majetku. Navysee on je na s domom na cudzom, sudby som urcite vynechala a ticho suchala nohami aby nechceli vyuzivat zrazu pozemok pod domom.
Odpovedať
@atlaska Ak správne chápem, dom je na parcele/parcelách, v ktorých má vlastník domu nejaký podiel, v tomto prípade 12/24. V prvom rade z toho vyplýva, že chce zrušiť podielové spoluvlastníctvo. Podľa výroku Najvyššieho súdu nikomu nemôže byť bránené, ak chce podielové spoluvlastníctvo zrušiť. Takže ak spoluvlastníci nebudú chcieť spoluvlastníctvo zrušiť dohodou (podľa mňa chcú), môže tak urobiť súdnou cestou. Ale riešil by som to s advokátom v kooperácii so susedom, ak ho nechce naštvať... Súd mu nemá prečo nevyhovieť. Z toho vyplýva, že nemusí tíško šúchať nohami. To by najskôr musel v takom prípade, ak jeho dom by bol na parcelách, v ktorých nemá žiaden podiel... Ešte by to malo platiť: Podľa § 141 ods. 1 Občianskeho zákonníka, spoluvlastníci sa môžu dohodnúť o zrušení spoluvlastníctva a o vzájomnom vyporiadaní; ak je predmetom spoluvlastníctva nehnuteľnosť, dohoda musí byť písomná. Podľa § 142 ods. 1 Občianskeho zákonníka, ak nedôjde k dohode, zruší spoluvlastníctvo a vykoná vyporiadanie na návrh niektorého spoluvlastníka súd. Prihliadne pritom na veľkosť podielov a na účelné využitie veci. Ak nie je rozdelenie veci dobre možné, prikáže súd vec za primeranú náhradu jednému alebo viacerým spoluvlastníkom; prihliadne pritom na to, aby sa vec mohla účelne využiť a na násilné správanie podielového spoluvlastníka voči ostatným spoluvlastníkom. Ak vec žiadny zo spoluvlastníkov nechce, súd nariadi jej predaj a výťažok rozdelí podľa podielov.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Dobrý deň vie niekto poradiť ako postupovať keď chce otec kúpiť pozemok na ktorom je 10 vlastníkov z toho polovica je mŕtva a jeden z vlastníkov je aj otec ? Pani na úrade mi povedala len že to je komplikované a nevedela konkrétne poradiť
Odpovedať
@blacknigga Určite sú niekde dediči tých mŕtvych čo sú na LV. Ja mám ten istý prípad a už som našiel ôsmych z desiatich vlastníkov. Ak budeš mať problém ich nájsť tak skús napísať list na registrer občanov SVK do Banskej bystrici, písal som tam aj ja a odpísali mi pre dvoch že osoba nie je známa a to stačí. Treba pátrach po dedičoch...je to zdĺhavé a veľmi komplikované...
Odpovedať
@elektro1992 nedočítal som sa na ich stránke , či poskytujú aj mená a adresy deti (dedičov) po zomrelých ľuďoch ako to mám chápať keď mi napíšu že osoba nie je známa ? ako to stačí?
Odpovedať
@fural To stačí, ak register obyvateľov osobu nenájde, vystavia Ti tlačivo kde ti napíšu že osoba sa v registri obyvateľov nenachádza a to stačí a ideš ďalej. Jedna osoba 5 eur.
Odpovedať
@elektro1992 to že osoba sa v registri nenachádza ale neznamená že tá osoba neexistuje. Ak ak mám na pozemku (600m2) vlastníka 1/100 (6m2) tak stavebné povolenie asi nedostanem, keď nemám od neho súhlas.
Odpovedať
@fural Presne tak, potvrdenie že osoba sa v registri nenachádza vôbec nič nerieši... znamená to, že je pravdepodobne po smrti, alebo odsťahovaná. Je to len začiatočný bod na to, aby sa začali hľadať dediči a začalo sa dedičské konanie...
Odpovedať
@monika553 keď som ja riešil toto, tak stačila informácia že sa daná osoba nenachádza a nikoho sme nehľadali ďalej. Aj notárovi to stačilo a aj na katastri to prešlo.
Odpovedať
@elektro1992 a to bolo kedy, ak sa smiem spýtať?
Odpovedať
@monika553 Jar 2018.
Odpovedať
@elektro1992 Zaujímavé :-) a na základe toho potvrdenia, že táto osoba nie je v registri, to zapísali ten jeho podiel na koho, na teba? Lebo mne bolo povedané, že inak ako cez dedičské sa to riešiť nedá.
Odpovedať
Ahojte, chcela by som vás poprosiť či by ste mi nevedeli poradiť, odporučiť schopného právnika, ktorý by mi vedel reálne pomôcť vysporiadať pozemky pod domom, kde je už aj pozemkový fond po zomretom spoluvlastníkov, BA a okolie najlepšie. Vopred Vám dakujem :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?