Spoluvlastníci nesúhlasia s vysporiadaním pozemku

Situácia: Na jednom liste vlastníctva som 100 vlasníkom dielu A a D, na druhom LV sme 3 vlasníci cize kazdý vlasní z dielu B a C po 1/3. Chcel som sa s nimi dohodnúť na tom, že D im vením za C( sú rovnako velké. a z podielu B by som chcel len to aby mi zarovnalo parcelu A až ku ceste. Som dokonca ochtný im darovať cca 30 m štv. z podielu B v prospech spoluvlastníkov. Spoluvlasníci samozrejme nesúhlasia a trvajú na tom že jedine keby sa celý pozemok rozdelí na 2 polovice, že oni ma vyplatia, lenže celý pozemok je široký 23 m teda na stavbu dvoch domov nereálne. A celý mi tiež odpredať nechcú. Čo môžem urobiť?
Odpovedať
@bohdanko podat navrh na sud na vysporiadanie podieloveho spoluvlastnictva. iba sudne sa moze prikazat nutena zmena vo vlastnickych pravach. pri pozemku C vidim celkom realne ze ti sud odklepne, ti musia predat svoje podiely.
Odpovedať
Nie je to tak, že súd z každej parcely vyčlení 1/3 každému vlastníkovi ?
Odpovedať
@bohdanko Lenze ak aj sud vycleni napr. tu tvoju jednu tretinu ore kazdeho, stale je to len imaginarny podiel, pretoze vy nemate urcene, ze tento roh je moj a tento zas susedov. Ty vlastnis iba podiel na kolaci, ale nevies kde presne. TAkze sud bud navrhne presne clenenie, ale myslim, ze s tym musi kazdy suhlasit, alebo sa vyplatia nejakym sposobom medzi sebou podielnici aby sa eliminovalo male delenie a potom sa dohodnu na deleni tej vacsej parcely. Moj otec riesil podobny problem a sud sa tahal 3 roky. Kolko to stalo stresu a penazi ti radsej ani nepisem...
Odpovedať
@bohdanko sud rozhodne bud rozdelenim, predanim a rozdelenim penazi alebo prikaze predat jednemu zo spoluvlastnikov. podrobnosti najdes v obcianskom zakonniku § 137-142 ak sa nemylim. v pripade pozemku C kt. je v obkoleseni tvojimi pozemkami a si jednym z troch rovnocennych spoluvlastnikov by to sud mohol prisudit tebe a ty by si ich musel vyplatit. skus sa poradit s advokatom.
Odpovedať
Skus im najprv napisat oficialny list ,potom druhy . Potom si skus najat pravnika a on im napise oficialny list a poziadat ich o zmierovacie konanie a postrasit ich si sudnymi trovmi . Sud bude zaujimat co vsetko si urobil aby ste sa dohodli. Nenechavaj nic na slovach,jedna babka povedala . Sud je posledne riesenie . Na sude to mozu natahovat aj niekolko rokov .
Odpovedať
Profilova fotka
@bohdanko vlastnictvo je nedoktnutelne. sud moze jedine urcit, ktoru tretinu ktory vlastnik vlastni... ale to stale neznamena, ze sud niekoho moze prinutit, aby tu svoju jednu tretinu tebe predal, resp. vymenil. takze - ak mas cas a chut, natahuj sa so sudom..... osobne by som to nerobila.... jedine, co by som sa snazila dohodnut, je vymena pozemku D a C.... a argumentovala tym, ze pottom z B sa stane spolu s D suvislejsi pas... ale ak nechcu - smola...
Odpovedať
@bohdanko Dobrý den. Já si myslím, že namáte žádnou šanci a ve stejné situaci jsou i zbývající dva spoluvlastníci. Vy sice máte teoreticky větší plochu, ale to je tak všechno. Když se na to podíváte naprosto nestranně, tak Vy něco chcete ( a doufáte, že máte na to právo ) a ti zbývající chtějí totéž ( a také doufají, že mají na to právo ). Asi právo máte všichni stejné, nebo žádné. Podle mě, jedině dohoda. Čili výměna těch čtverců. Potom taková finanční nabídka za těch cca 18 m2, které chybí na zarovnání tvaru, že to nebude možné odmítnout. Nabídku musíte dát tomu,spoluvlastníkovi, který je v nějaké finanční tísni.Ale pozor, tam se nebude jednat o celých 18 m2 ale o 2/3 plochy, protože 1/3 bude Vaše. Soud Vás nespasí. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Ak sa nedohodnes a chces stavat tak budes mat len trochu dlhsiu prijazdovu cestu k domu. Tiez sme nieco podobne riesili a sused chcel raz tolko ako mu bolo ponuknute. Mi mame postavene a on to predal za polovicu toho co sme mu nukali :-D
Odpovedať
@jandj Dobrý den. Jestli to prodal Vám, tak gratuluji. ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) S pozdravem Laďa
Odpovedať
@ladajaskva ne ale znamemu a tiez tam ma taky sikovni domcek 8-)
Odpovedať
@kaktusik007 sud moze urcit vysporiadanie podieloveho spoluvlastnictva. nemas pravdu.moze ho zrusit a urcit ako sa vysporiadaju. pozri si obciansky zakonnik.
Odpovedať
mozes to dat na sud jedine - ale ono to nema taky jednoznacny koniec ako sa zda. kludne by mohol sud rozhodnut v prospech tvojich spoluvlastnikov /nakaze tam vytvorit 3 pasy/ a mozte si tam potom sadit zemiaky. len moj osobny nazor vytvoreny z obrazka - ak vam velkost pozemku A staci na stavbu domu /predpokladam ze to riesite lebo by ste tam radi stavali/ a miesto medzi okrajom A a C, alebo cez D staci na pristupovu cestu k A tak by som do toho radsej nesprtal. ked postavite mozno dostanete ponuku na odkupenie od spoluvlastnikov aj bez vyzvania :-) vtedy na nich vyrukovat s touto zamenou co chcete robit teraz.
Odpovedať
Článok sa načítava...
ďakujem za odpovede, nakoniec sa nám naskytla kúpa pozemku o pár metrov ďalej, takže kupujeme tam. ešte raz ďakujem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?