Odpoveď na príspevok od xyn4l9:
Chcela by som sa spýtať, či.má niekto podobnú skú… @xyn4l9 Nenazývaj to, že "nútenie". Je to logická požiadavka obce. A nielen že rozdeliť pozemok, ale musíš mu ho aj predať. Ak má stavebníkom byť Tvoj syn, musí byť vlastníkom pozemku, alebo inak preukázať právny vzťah k nemu, neobmedzujúci vydanie stavebného povolenia.Odpoveď na príspevok od xyn4l9:
Chcela by som sa spýtať, či.má niekto podobnú skú… @xyn4l9 odhliadnuc od toho, že 640 m2 je pozemok malý aj na malý jeden dom, je to komplikovanejšie. Popisné číslo nemá nič spoločné s vlastníctvom pozemku, deliť netreba, budete účastník stavebného konania kde sa preukáže súhlas na použitie pozemku. A obec alebo má územný plán a tam sú obmedzenia ktorým musí pozemok vyhovovať, alebo nemá ÚP a tam to posudzuje VÚC a to je ešte horšie.Odpoveď na príspevok od xyn4l9:
Chcela by som sa spýtať, či.má niekto podobnú skú… @xyn4l9 nemusíš deliť ten pozemok. Obec si toto nárokuje neoprávnene.Odpoveď na príspevok od xyn4l9:
Chcela by som sa spýtať, či.má niekto podobnú skú… @xyn4l9 Právne obec nemôže vyžadovať, aby sa kvôli stavbe rozdelil pozemok. Ale! 1. 640 m2 je na 2 stavby (rodinné domy) veľmi málo. Neviem, či máte nejaký index zastavanosti, ale zvyčajne to býva okolo 25 - 30 %, takže zo 640 m2 pozemku by si mohol zastavať dajme tomu 210 m2. Keď si spočítaš pôdorys súčasného domu a pripočítaš k tomu zastavanú plochu budúceho domu, tak zistíš, že bude zastavaných viac, ako 30% pozemku. 2. Je možné umiestniť budúcu stavbu na pozemok tak, aby mala vlastný prístup z verejnej komunikácie? Je možné napojiť budúci dom na samostatné prípojky energií (voda, plyn, elektrina)? 3. Veľa takých rozhodnutí, stavať na rodičovskom pozemku, bolo neskôr oľutovaných. Mladí by mali byť komplet vo vlastnom. Spoločný dvor predstavuje komplikáciu, zhoršenie vzťahov do budúcnosti a problémy, ak sa raz bude jeden, alebo oba domy predávať. Teraz na to možno nemyslíte, lebo neuvažujete tak dopredu, ale raz k tomu dôjde, že syn bude chcieť predať rodičovský dom. Jeho cena bude nižšia, ak to bude na spoločnom pozemku. Takže už keď syn nebude stavať na úplne inom, vlastnom pozemku, tak by bolo dobré ten pozemok minimálne rozdeliť, aby bolo jasné, že toto je naše, a toto je tvoje. A aby bol úplne nezávislý na vašej stavba, nech neťahá vodu či elektrinu z vášho domu. Nech aj vstup na pozemok má samostatne z verejnej komunikácie a aby ste nemali spoločný dvor. Takže požiadavka obce na rozdelenie pozemku nie je síce legislatívne vymáhateľná, ale je logická a je pre vaše dobro. Možno zistíte, že po rozdelení nezostane na tom novom pozemku priestor na nový dom a syn sa rozhodne stavať niekde inde.