Riešenie spoluvlastníctva

Zdravím, zaujímali by ma nestranné názory v mojej situácii, prípadne ak niekto niečo podobné riešil už. Ide o to, že s bratom máme pozemok, ktorý je vedľa jeho domu. Každý máme 1/2, pozemok je spredu hneď vedľa obecnej cesty. Ja pozemok neužívam, odkedy ho máme, užíva a hospodári na ňom len brat, aj keď tvrdí že on ho nijako nevyužíva.. Postavil si na pozemku drobnú stavbu pre ovečky (pasie ovce skoro na celom pozemku), má tam palivové drevo a iné veci uskladnené, nedávno si dal spraviť ČOV, všetko bez môjho písomného súhlasu. Neriešila som to nejako extra doteraz, ale keď som povedala, že by som si chcela postaviť nejakú menšiu chatku a spraviť si tam záhony na sadenie, už s tým mal problém. Že mi na to on súhlas nedá. Pritom mi stále hovorí, že ak budem chcieť stavať raz, mám povedať a poriešime to, no veľmi tomu neverím. Doteraz ma nepresvedčil o tom, že sa mu v tomto dá veriť. Navrhla som, aby sa zavolal geodet a rozdelili by sme pozemok na polovice, no prehovára ma, že by som potom mala pozemok úzky (cca 8-9m) a veľmi dlhý (cca 130m), čoho som si vedomá. On nesúhlasí ani s predajom a neustále do mňa rýpe, že si to mám ja kosiť, pričom užíva to len on. Je to taká patová situácia pre mňa, kedy mám len povinnosti a užívať ho podľa seba nemôžem, lebo brat nedovolí. Tak rozmýšľam nad najschodnejším riešením pre mňa. Za prvé dať to rozdeliť, postaviť si tam chatku a užívať to podľa svojho uváženia bez problémov, alebo predať svoj podiel, čo neviem či by niekto chcel odkúpiť, aj keď ako celok to má potenciál pekného stavebného pozemku, no brat na odkúpenie môjho podielu peniaze nemá a svoj podiel mi taktiež nepredá. Ako by ste to riešili?
Odpovedať
@anja27 rozdeliť ho priečne a nie pozdĺžne, nech vam vyjdú pekne dlhé široké obdĺžniky, len je otázka ci sa on vie z jeho domu dostať na tu polovicu co by vznikla vzadu od cesty..., Ponúknuť na predaj musíte najskôr jemu a ked to nebude chcieť tak ci tak to bude treba rozdeliť ale súhlasiť s tym nebude a budete musieť ist na súd a potom uz s tym pozemkom robiť co uznáte za vhodné.
Odpovedať
@audinak on sa vie dostať aj dozadu, má tam ešte záhradu za domom, ale problém je, že on by mi prednú časť nenechal, keďže tá je vedená ako zastavaná plocha a má tam aj čov a stavby a zase k zadnej sa ja potom neviem dostať, on mi cez svoj pozemok nedá prístup, práve o to ide, že takto sa ťažko dohodneme..
Odpovedať
@anja27 jaj tak, tak to je ťažko jedine rozdeliť tak ako som povedal s bremenom na pravo prechodu, alebo spravit atypicky tvar pozemkov s prijazdovou cestou z predneho ku zadnemu, ale keďže je takýto problémový nevidim to ružovo len riešiť sudom... Alebo este jedna možnosť a sice riešiť to, ako je možné ze tam ma drobnú stavbu a čov ked vy ste žiadny súhlas nedali, bud nech sa spamätá a nejako rozumne sa dohodnete alebo to zacnete riešiť s úradmi ale to už pôjdu súrodenecké vzťahy do hája.
Odpovedať
najlepsie rozdelit.. nic by som tam nestaval pokial uz ma teraz problem byt normalny.. Takze rozdelit priecne + vynat pristupovu cestu k danej polovici od cesty ... kludne aj na ukor vasej polovice... Postavte ho pred hotovu vec, ze takto to idete riesit.. Dohody, ze postavit si nieco na spolocnom je o nicom ako vydite
Odpovedať
S tym rozdelenim by som ja suhlasila hned aj s tou pristupovou cestou, zeby sa spravila zvlast parcela len na cestu k zadnemu pozemku, ak by na to pristupil. Este mi napadla taka vec, ak by som uvazovala do buducna o stavbe na tomto pozemku, ci by som mala moznost potom tam potiahnut IS. Hlavne elektriku, nakolko stlp sa nachadza priamo na tomto spolocnom pozemku vpredu pri ceste. Tym padom by som to nemala ako potiahnut, keby mi ostala len parcela urcena na prechod k pozemku.. Ale asi inu moznost uz velmi nemam, pokial to chcem doriesit
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?