Príjazdová cesta

Ahojte. Kúpil som pozemok, prednú časť plánujem predať a zadnú si nechať. Avšak k zadnej potrebujem príjazdovú cestu, a k nej mám otázky. Aká jej min. šírka musí byť? Niekde píšu 3,5m niekde 4m a niekde 3m, ja počítam so 4m. (žltá) Čo všetko, popr. ako začať s jej vybavovaním? Nebude vadiť susedov dom ktorý je cca 1m od hranice môjho pozemku? (sivá) Musí byť dodržaná nejaká vzdialenosť od domu ktorý je už na mojom pozemku? (oranžová) Ďakujem.
Odpovedať
Všetko sa pýtaj na stavebnom úrade, pretože je to tak, že na Slovensku má každý úrad iné nároky. Isto bude musieť sused súhlasiť so vzdialenosťou 1m, pretože stavba, ktorou príjazdová cesta je musí byť vzdialená od hranice pozemku 2 metre. Podľa všetkého budeš musieť ísť normálne cez stavebné konanie a k ceste sa budú musieť vyjadriť všetci od obce cez políciu, hasičov, správa ciest, okresný úrad atď. Okrem toho ak tam nemáš naťahané siete dozadu, tak nikto ti to nekúpy, čiže porieš ťahanie sieti aspoň elektrinu a vodu na vlastné náklady. Kto Ti kúpy pozemok, kde mu potom zamietnu napr. elektrárne napojenie. Ak toto všetko budeš mať, tak potom môžeš predávať. Taktiež ak má byť cesta skolaudovaná, tak to nejaký čas trvá a zisti si, či ku kolaudačke budeš musieť ťahať aj asfalt alebo stači, že bude spevnená kamenná cesta.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lakerooo:

Ahojte. Kúpil som pozemok, prednú časť plánujem …
@lakerooo ono to nebude ako príjazdová cesta, keď je to iba k jednému domu a je to ten istý vlastník. Bude to klasický dvor/vstup len teda dlhší a brána bude asi tiež na začiatku pri ceste. Dom suseda ani tento vlastný tomu vtedy nijak nevadia a akurát je dobré spraviť šírku tak, aby sa tam dostali aj nákladné autá kvôli stavbe domu (domiešavač, tatrovka,..). A taktiež rátať s tým že ak tam bude napríklad dvojkrídlová brána, tak nech nie je výrazne zúžený ten prechod kvôli krídlu+motoru z jednej aj druhej strany, lebo to by potom bolo jedno že je to široké 4m, keď cez bránu neprejde. Dôležitejšie mi príde zistiť si na úrade, čo sa môže tam vzadu stavať, či je nejaké percento povolenej stravovanie zastavanosti, nejaké ochranné pásmo atď. Takže za mňa smer úrad, zistiť ten zadok a pritom sa opýtať aj na ten vstup.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lakerooo:

Ahojte. Kúpil som pozemok, prednú časť plánujem …
@lakerooo Jedna vec je norma, druhá vec je praktické využitie. Vy počítajte so 4m, ja vám ale z vlastnej skúsenosti doporučujem pri vašej dĺžke vstupu cca 40m, radšej počítať so šírkou minimálne 4,5m, čo považujem za úplné minimum. Musíte predsa rátať aj s odhrabávaním snehu, prípadne s návštevami, ktoré asi nebudú parkovať vonku na ceste.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fero1821:

Všetko sa pýtaj na stavebnom úrade, pretože je to…
@fero1821 Ohľadom sietí, tie budem ťahať klasicky po "ceste", zadný pozemok si nechávam a ten predný so starým domom predávam. Na tom pozemku sú momentálne všetky siete. @marsdm Väčšinovým vlastníkom cesty budem ja, podiel chcem dať aj novému majiteľovi. Ohľadom brány je to teraz nadlho, popr. tam nebude vôbec a bude iba vzadu. Budem teda musieť zbehnúť na úrad a pozisťovať. @stowasser S odhrabávaním snehu nebude žiaden problém a návštevy budú parkovať buď pred pozemkom (je tam na to miesto) alebo priamo u mňa na pozemku.
Odpovedať
Ešte podotknem, bude to súkromná príjazdová cesta.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?