Predkupné právo podielových spoluvlastníkov

Ahojte, chcel by som matky kúpiť podiel z jednej parcely, podielových vlastníkov je tam vyše 30, aby bolo všetko správne musí svoj podiel najprv ponúknuť ostatným podielovým spoluvlastníkom až potom mne ako tretej strane. Čo ak sa stane že napríklad jeden spoluvlastník oznámi že on ten podiel chce odkúpiť, ale len kvôli tomu aby som ho nedostal ja dá sa voči tomu brániť, prípadne keď spoluvlastník tú ponuku príjme musí ten podiel potom matka predať alebo to môže vziať späť aby o podiel neprišla kedže ho chce predať mne.
Odpovedať
Musite na zmluvu napisat taku cenu za odkupenie, aby o tom ani len neuvazoval :-) Kym sa nepodpise zmluva a nezavkladuje, tak nic nemusi predavat.
Odpovedať
obciansky zakonnik: 140 Ak sa spoluvlastnícky podiel prevádza, majú spoluvlastníci predkupné právo, ibaže ide o prevod blízkej osobe (§ 116, 117). Ak sa spoluvlastníci nedohodnú o výkone predkupného práva, majú právo vykúpiť podiel pomerne podľa veľkosti podielov. Blízke osoby § 116 Blízkou osobou je príbuzný v priamom rade, súrodenec a manžel; iné osoby v pomere rodinnom alebo obdobnom sa pokladajú za osoby sebe navzájom blízke, ak by ujmu, ktorú utrpela jedna z nich, druhá dôvodne pociťovala ako vlastnú ujmu. Pri kupe podielu od matky sa v zmysle tychto ustanoveni OZ predkupne pravo neda uplatnit.
Odpovedať
@marcel_ si blízka osoba, takže no problém
Odpovedať
Profilova fotka
tak je blízka osoba alebo nie, nerozumiem. Podľa mňa musí byť, pretože dedil by automaticky takisto mu to môže darovať, ale tam sa to zaratáva do dedičstva ako ohľad na ostatných dedičov.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 je pribuzny v priamom rade - cize je blizkou osobou podla definicie obcianskeho zakonnika.
Odpovedať
ďakujem za rady :)
Odpovedať
Mám záujem odkupiť pozemok, susediaci zo záhrad.osadou cca 700m2 ,no časť, asi tak 125 m2, je z vnútornej strany ZO chodník. Parcela E lúky a pasienky. Musím kúpiť celý pozemok, alebo len tú časť, ktorá je mimo ZO .Počítam, že majú ako užívatelia predkupné právo.. Tak chcem spraviť GP len na pozemok mimo ZO. Nevznikne teda drobenie pozemku....“Chodník na parcelu, ktorú chcem odkúpiť už nepokračuje a končí za plotom. emoticon
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?