Pozemok od rodičov

Zdravím. Vie mi niekto prosím poradiť, ako postupovať. Rodičia majú pozemk kde by sme chceli stavať dom. Je vedený na ich meno. Pozemok by chceli prepísať na moje meno. Ako postupovať? Urobiť predajnú zmluvu s nižšou "akože" cenou a zájsť na kataster a požiadať o zmenu vlastníka? Vôbec neviem ako to funguje. A keď už bude pozemok môj čo ďalej. Projekt už máme približne vybratý. Ďakujem za pomoc a čas ktorý mi venujete
Odpovedať
Ved darovacia zmluva. Alebo ked sa bojis, aby si to nerozmysleli, tak kupna zmluva za 1€. Ci to zozere sud v pripade sporu je otazne, ale dar moze clovek ziadat spat, ked ti to daju za eurko, nemozu uz ziadat spat.
Odpovedať
@bubo10 darovacou zmluvou, aj my sme to tak robili, keď sme chceli stavať. Pozerám ze si z LM. Odkiaľ mate vybratý projekt? Z nejakého katalógu, alebo individuálny? Ak budeš potrebovať poradiť kľudne napíš ja som tiež z LM
Odpovedať
@bubo10 Oslovte overeneho geodeta ,ten Vas usmerni.Vacsinou maju ludi aj na zmluvu a zanesie na kataster a vysvetli co a ako....Budete ho potrebovat este niekolko krat...
Odpovedať
@luk1 co ma geodet spolocne s vlastnictvom pozemku? 🤷
Odpovedať
@arcticcode Asi to ze tam pride,premera,zamera ci vsetko sedi,vacsinou maju ludi na predajnu/darovaciu zmluvu,usmerni/poradi s pripadnym rozdelenim pozemku alebo vynatim pody ak sa momentalne jedna o ornu podu a nie priamo stavebny pozemok, vie zaniest na kataster a neskor ho budu este par krat potrebovat....
Odpovedať
Ak sa bojíš, že by si to raz mohli rozmyslieť a vziať späť, tak kúpnou zmluvou na minimálnu čiastku. Pozemok je vedený ako stavebný pozemok?
Odpovedať
@arcticcode @bubo10 Áno, s geodetom to treba poriešiť, zamera pozemok a darovacou zmluvou sa prevedie aj v katastri. My sme prekladali z E do C stavu aby sa tam dalo stavať. Ibaže to máte už stavebný pozemok a zvládnete to len s tou darovacou zmluvou sami previesť na katastri. Ale geodeta budete určite potrebovať pri zameraní pozemku pod stavbu. A treba myslím aj k notárovi ísť s tou zmluvou 😉 Čaká vás aspoň pol roka papierovačiek a vybavovaciek.. všade sú nejaké lehoty..
Odpovedať
Profilova fotka
Nám takto dali moji rodičia pozemok, prepísali ho darovacou zmluvou na mňa a vybavené. Aj keď je fakt, ževraj darovacia sa dá napadnúť, že tam sa kadečo môže stať, ak by si sa niečoho podobného obávala, tak potom kúpnou, nižšiu cenu a vybavené.
Odpovedať
@bubo10 - darovacou zmluvou prepísať pozemok (alebo Kúpnou ako píšu vyššie) a radím na projekte pracovať už teraz postupne - nielen vybrať, ale už aj upravovať. Resp. ak nemáte projektanta, tak zohnať a riešiť projekt. Kým prebehnú všetky úkony na Katastri, môžte mať pripravený projekt alebo aspoň jeho časť.
Odpovedať
Profilova fotka
@daniellito ved to tam nie je inych moznosti. ale aj v ramci darovacej zmluvy, nie je to podla mna tak, ze kazda jedna sa da napadnut, aj pri tom asi musia byt splnene nejake podmienky. no furt sa da spravit zmluva aj na 1€
Odpovedať
Profilova fotka
@tubletsky tu je to celkom dobre spísané https://www.peniaze.sk/spotrebitel/94... že čo by bolo lepšie, čo má aké výhody a nevýhody. Všetko je to napokon o dohode a o vzťahoch v rodine.
Odpovedať
Kupna zmluva je podla mna lepsia z toho titulu, ze tam sa neda cuvnut, neda sa to vziat spat. Za par korun to dat do zmluvy a je vybavena vec. S darovacimi zmluvami mal kamarat nemale problemy, takze tomu by som sa osobne vyhol.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@tabitka337 Nedramatizujte, za 5-6 týždňov je to vybavené komplet aj s vkladom do katastra.
Odpovedať
Profilova fotka
zmluva o prevode vlastnictva
Odpovedať
@stowasser od teraz až do začatia stavby? 5-6 týždňov? Asi neee Len životné prostredie má mesiac lehotu a získať stavebné povolenie to tiež sa čaká... Okrem toho to už musia mať hotový projekt, čo tiež nejaký čas trvá... Autor témy sa pýta na to čo všetko ho čaká ak sa do toho pustia. Nielen prepis v katastri..
Odpovedať
@katrinka8 @bubo10 Áno tak..až keď bude pozemok váš, môžeš požiadať o stavebné povolenie. K nemu sa dokladá už aj hotový projekt, nie celorealizacny, stačí základný na schválenie povolenia.. ono aj to sú 4 hrubé úradné spisy. Takže aj podľa toho sa už dá stavať keď je niekto šikovný.
Odpovedať
Potom sa čaká vlastne na schválenie stavebného povolenia.. záleží či má obec kde chcete stavať, schválený územný plán. Ak áno, tam to trvá veľmi dlho. Kým podať tu žiadosť je dobré mať uz všetko prepočítané, aké budú náklady, ak idete svojpomocne. Alebo si dať nacenit firme 😉
Odpovedať
@tabitka337 - no veď to hej, ale zase sa môže na projekte robiť, kým prejdú tie zmeny na katastri. Netreba v tomto prípade čakať na kataster.
Odpovedať
@bubo10 hlavne aby bol pozemok vhodný na stavbu, a keď ho chcete na svoje meno, tak s kým idete stavať? S manželkou?priatelkou?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?