Plyn cez pozemok

Ahojte.. Zvažujem kúpu pozemku, kde by som si chcel postaviť RD, avšak cez pozemok ide vedenie verejného plynovodu. Prikladám foto, pričom pozemok je rozdelený na tri parcely. 1. 500m2 - tu by bol umiestnený dom 2. 300m2 - využívaný iba ako záhrada, rozumiem že sa nemôže kopať do zeme 3. 50m2- taktiež len záhrada Cez 2.časť cez tých 300m2 vedie plyn (silnotlak 150PS) - na obrázku zelenou farbou, pričom to vyšrafované fialovou je ochranné pásmo, ktoré by zasahovalo aj cez dom ktorý by som tam chcel postaviť. Dané ochranné pásmo rovnako zasahuje aj k susedovi napravo a prechádza cez už jeho postavený rodinný dom. Viete mi niekto prosím poradiť, či je to v poriadku, či do toho ísť alebo sa tomuto radšej vyhnúť? Alebo či je tu niekto taký, kto má podobnú situáciu a podarilo sa na takomto niečom postaviť dom. Ide mi o to z praktického hľadiska, či mi to môže spôsobiť nejaké komplikácie.. Cena pozemku je kvôli tomuto vedeniu plynu o približne 30% nižšia, ako by bola cena ak by tam plyn nebol, čo sa mi zase nezdá až taká veľká zľava na to aké komplikácie za tým byť môžu. Pýtam sa všade možne a každý mi hovorí iné, niekto tvrdí že je to OK ale budú tam isté obmedzenia, niekto naopak hovorí, že radšej sa tomuto pozemku oblúkom vyhnúť. Ďakujem
Odpovedať
otazkou je, kto tam bol skor, sused, ci plyn ? :)
Odpovedať
Profilova fotka
V ochrannom pásme plynovodu nič nepostavíte. Jediná varianta je dať ten plynovod do chráničky a tým zmenšiť ochranné pásmo. Ale to je drahé a treba to spraviť aj pred aj za vstupom na vás pozemok, ak tam chcete niečo postaviť. A to sa vám asi nepodarí. Že tam sused má dom je zaujímavé, áno, otázne či bolo skôr a možno tam je chránička. Alebo mal dobré styky a super poistku :)
Odpovedať
Plyn je tam od roku 1970, sused má postavené 1-2 roky, je to územie kde vzniká úplne nová štvrť. Bolo tam robené "nejaké" spevňovanie potrubia a teda ochranné pásno by malo byť menšie, avšak bolo by úplne na hranici domu. Ak by teda dom nebol postavený v ochrannom pásme, ale ochranné pásmo by končilo naprúklad 1 meter od hranice domu, to už by bolo v poriadku? Ak dostanem povolenia na stavbu, ísť do takéhoto niečoho alebo je to fakt blbosť a zbytočné patálie?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chcemstavat123:

Ahojte.. Zvažujem kúpu pozemku, kde by som si ch…
@chcemstavat123 Pôdorys domu viete prispôsobiť, nemusí sa prelínať s pásmom. Dúfam, že táto ťarcha je zohľadnená v cene pozemku.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak by bolo ochranné pásmo aj na rohu domu, tak už je to v poriadku. Skrátka aby ani základ ani strecha nezasahovali do toho ochranného pásma. Potom nebude problém.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chcemstavat123:

Ahojte.. Zvažujem kúpu pozemku, kde by som si ch…
@chcemstavat123 Nepíšeš svetlosť toho potrubia, čo je taktiež dôležité... Je totiž rozdiel, či je bezpečnostné pásmo 20m, alebo 50m. A nechce sa mi veriť, že to potrubie ide niekomu cez dom. Plynári zadarmo vytyčujú svoje siete. Smeruj otázku na nich aj ti presne povedia o pásme. Mimochodom, dobre si naštuduj Územný plán, odstupy, líniu zastavania atď ... Aby si nekúpil a potom zistil, že ti tam dom nevojde... A ak není kanalizácia, tak na dvore rátaj aj s pľacom pre žumpu, čističku, vsakovanie, odstavná plocha atď ...
Odpovedať
Ochranné pásmo bolo 20 metrov, pred 1-2 rokmi tam vraj dali panely a už je pásmo iba 13 metrov. Susedovi plyn do domu nezasahuje, to som nikde nepovedal. Čiže ak bude medzi domom a hranicou pásma napríklad jeden meter, tak by to malo byť v poriadku ak to správne chápem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chcemstavat123:

Ochranné pásmo bolo 20 metrov, pred 1-2 rokmi tam…
@chcemstavat123 hneď za ochranným pásmom môže byť dom. Nie je tam žiadne ochranné pásmo od ochranného pásma ešte. Len ako bolo povedané, musí byť dodržaný územný plán tiež, čiže treba si zistiť aký dom tam môže byť, ako ďaleko od cesty atď
Odpovedať
https://www.youtube.com/watch?v=HsxoI... uz som to tu niekolkokrat daval a davam to znovu... mrkni na video a podumaj ci ti to stoji za to :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?