Odpoveď na príspevok od tomashornak:
Zdraví chcel by som sa spýtať či by mi tu niekto … @tomashornak Úplne štandardnou situáciou je kúpiť podiel z nejakej parcely, pritom je nepodstatné či je registra "C", alebo "E". Netreba však zabúdať na zákonnú povinnosť - na právo prednostnej kúpy, teda že predávajúci musí svoj podiel pred predajom cudziemu človekovi najsamprv ponúknuť na odkúpenie ostatným spolupodielníkom. Je to ale povinnosť predávajúceho, nie Tvoja, tak sa tým nezapodievaj 😉 . Navyše, v Tvojom prípade spolupodielník je mŕtvy, takže OK...Odpoveď na príspevok od tomashornak:
Zdraví chcel by som sa spýtať či by mi tu niekto … @tomashornak ak je spoluvlastník mŕtvy, treba v prvom rade zistiť, či nie sú po ňom dediči. A to čo i len možní. To, že je mŕtvy a figuruje stále na LV ešte nič neznamená. Môže prebiehať dedičské konanie napr. A aj keby to kúpiš, tak ako 1/2 vlastník si s pozemkom môžeš vieš čo, pokiaľ ti druhý vlastník nič iné nepovolí...Odpoveď na príspevok od tomashornak:
Zdraví chcel by som sa spýtať či by mi tu niekto … @tomashornak Môžeš odkúpiť podiel toho žijúceho a potom riešiť prededenie druhého podielu a následný odkup od dedičov. Ale je to riziko, lebo nevieš, či nejakí dediči existujú, či sú dostihnuteľní a ak ich aj nájdeš, nevieš, či budú chcieť predať a za akú cenu.Odpoveď na príspevok od tomashornak:
Zdraví chcel by som sa spýtať či by mi tu niekto … @tomashornak Dobrý deň, odporúčam ešte pred kúpou podielu od žijúceho človeka sa s niekym poradiť..... napr. zistiť či ten druhý je mŕtvy človek alebo neznámy vlastník, ak je mŕtvy človek, tak je potrebné ho predediť a ak je neznámym vlastníkom tak najlepšou cestou je podať žalobu o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva cez súd, avšak nepoznáme parametre tohto pozemku, takže výsledkom môže byť reálna deľba alebo prikázanie spoluvlastníckeho podielu neznámeho vlastníka do Vášho vlastníctva za primeranú náhradu. Všetko ale závisí od konkrétneho prípadu, tvaru a výmery pozemku.