Kúpa pozemku E parcela

Zdraví chcel by som sa spýtať či by mi tu niekto nevedel pomôcť ohľadom jedného pozemku. Jedná sa o to že mal by som záujem k svojmu pozemku dokúpiť ďalší malý pozemok kde sú podľa katastra a listu vlastníctva dvaja vlastníci v podielu 1/2 jeden vlasník žije a druhy nežije. Tomu čo žije som volal a súhlasil s tím že by mi to predal. Druhý už mŕtvy pravdepodobne to asi nebolo predvedené keď v liste vlasnistna je stále meno mŕtveho a to je už veľmi dlho mŕtvy . Otázka je či môžem kúpiť od toho čo žije jeho podiel alebo či to musí byť prededené. Je to ešte E parcela.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tomashornak:

Zdraví chcel by som sa spýtať či by mi tu niekto …
@tomashornak Úplne štandardnou situáciou je kúpiť podiel z nejakej parcely, pritom je nepodstatné či je registra "C", alebo "E". Netreba však zabúdať na zákonnú povinnosť - na právo prednostnej kúpy, teda že predávajúci musí svoj podiel pred predajom cudziemu človekovi najsamprv ponúknuť na odkúpenie ostatným spolupodielníkom. Je to ale povinnosť predávajúceho, nie Tvoja, tak sa tým nezapodievaj 😉 . Navyše, v Tvojom prípade spolupodielník je mŕtvy, takže OK...
Odpovedať

@tomashornak ak je spoluvlastník mŕtvy, treba v prvom rade zistiť, či nie sú po ňom dediči. A to čo i len možní. To, že je mŕtvy a figuruje stále na LV ešte nič neznamená. Môže prebiehať dedičské konanie napr. A aj keby to kúpiš, tak ako 1/2 vlastník si s pozemkom môžeš vieš čo, pokiaľ ti druhý vlastník nič iné nepovolí...
Odpovedať

@tomashornak Môžeš odkúpiť podiel toho žijúceho a potom riešiť prededenie druhého podielu a následný odkup od dedičov. Ale je to riziko, lebo nevieš, či nejakí dediči existujú, či sú dostihnuteľní a ak ich aj nájdeš, nevieš, či budú chcieť predať a za akú cenu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?