Kupa a prevod parcely E

s manželom by sme chceli odkúpiť pozemok za domom (budova 244 je naša). Jedná sa o parcelu E kde je 9 vlastníkov. Mam však otázku, parcela E je zakreslená takto (obrazok 1) ale je aj v zákrese parcely C ktorej LV je nazaložené. Bavíme sa o pozemku ktorý je využívaný ako dvor. Užívateľ nemá žiadnu účastinu v parcele E je len majiteľom susedného domu s parcelou E (budova 242). Ale parcela C zahrňuje aj jeho dom a parcelu. Aký je v tomto prípade postup? Stačí nový zákres od geodeta (vlastníci súhlasia s predajom) alebo je možné vysporiadať pozemok len podľa zaznačenej parcely C? Na úradoch sviatkujú, a ja už naozaj neviem, kde hľadať. PS: nechceme na ňom stavať, chceme ho len vlastniť a využívať.
Odpovedať
Ak nieje parcela C na LV, vlastníctvo je na parcele E a od týchto vlastníkov aj odkupuješ. Môžeš odkúpiť celú parcelu E (ale časť je za cestou a podľa mapy sú tam aj nejaké stavby) a k tomu nepotrebuješ ani geometrický plán alebo si dáš urobiť GP , ktorým ti vznikne nová C parcela ideálne hneď aj so stabilizáciou hraníc v teréne, čo je podľa mňa do budúcnosti lepšie riešenie. Otázka je ak sú tam tie stavby, komu patria
Odpovedať
@tino2 na parcele E je stavba ktorú si postavil spomínaný užívateľ. Na výpise z katastra nefiguruje žiadna stavba. Je vedená ako záhrada. A druhá budova (hraničná) je sypáreň z roku cca 1900. Samotné budovy nie sú bližšie špecifikované. Jedná sa mi o to, že "rodina" ma odhovára a argumentuje, že parcely E sú nepredajné, kým sa nevysporiadajú na parcelu C. A že tým, že je vymedzená parcela C ako celok a v užívaní ju má nazvime ho pán Hrášok, má predkupné právo. Čo je podľa mňa blbosť, keďže v ostatných parcelách nemá nič. Vlastní len parcelu pod domom 242 (zakreslená červenou). Zvyšok 3/4 z vyznačenej parcely C majú vlastníci parcely E, ktorú chceme odkúpiť (cca 9 účastníkov). Čiže, mám ja brať ohľad na parcelu C? Či sa ňou nemusím zaťažovať, keďže k nej LV neexistuje?
Odpovedať
základ je vlastníctvo, a je jedno či je E alebo C, to že je E nepredajné je blbosť. má nejakú najomnú zmluvu s vlastníkmi E ? Vtedy by mohol mať predkupné právo. Jeden problém vidím a to tie stavby . AK ich vlastník je ten sused tak to môže byť problém - naťahovačky . Postavil to oficiálne ? na čierno ?
Odpovedať
Profilova fotka
@hiwatari neviem či to stojí za námahu, pretože podiely nie sú prededené a správcom je PF, to trvá roky. Práve parcela C je umelo vytvorená a je nepredajná, musí sa vychádzať z E parciel, kde sú vlastníci. Dá sa to, ale 250m2 ?
Odpovedať
@hiwatari Môžeš kľudne odkúpiť celú Ečkovu parcelu tak ako je. Nepotrebuješ už nič ku tomu, len dobrú kúpnu zmluvu a 9 overených podpisov na nej. Neskôr si môžeš dať vyhotoviť geometrický plán a bude z nej Cečková po overení GP
Odpovedať
@tino2 @ruren @jan45 Dakujem za cenne rady 😘
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@hiwatari zdravím, ako to dopadlo ? podarilo sa nájsť neznámych vlastníkov? odkupili ste už aspoň nejaký podiel ?
Odpovedať
@fural dopadlo to tak, ze sme nekupili nic, nakolko predkupne pravo maju uz existujuci vlastnici. Ale kedze pozemok uziva uplne iny pan niekolko rokov, ma nan vyhradne pravo nakolko tam ma aj budovu. Postup bol, ze ako nahle sme oslovili jedneho vlastnika, musel informovat ostatnych a aj uzivatela. Nemala som na to nervy 🤦‍♀️ lebo kupa domu sa nam natahovala pol roka a to tam boli len 4 surodenci.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
Ahoj, Chcel by som kúpiť dom s pozemkom, tak, ako som vyznačil červenou. Tento je rozdelený na dve parcely C no obe majú "nezaložený LV", ak si ale aj tak otvorím info o parcele a dám "stavby" nájde mi ten dom a majitelov domu, ktorý ho nadobudli dedičským konaním, no mená sa nezhodujú s menom na parcele E. Pozemok, tak ako je vyznačený v parcele C bez LV, prekrýva celkom jednu širšiu a tri užšie parcely E. -Užšie parcely sú majetkom družstva -Široká parcela, ktorá má 40á, vedie až na druhý koniec kde je zasa cez pozemok zakreslená parcela C ktorá je bez LV ale stojí tu dom ktorého majitelom ja zasa niekto úplne iný. Ako teda postupovať ak sú tu teda dve parcely C o ktoré mám záujem no nemajú založený LV, je na nich stavba ktorá má majitelov no nezhodujú sa s majitelom pozemku parceli E a táto parcela E je velká a vedie až pod dom za záhradou.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od maek43:

Ahoj, Chcel by som kúpiť dom s pozemkom, tak, ak…
@maek43 to C ešte neexistuje a treba pozerať mená na E. Najjednoduchšie je kúpiť nie vyznačenú časť, ale vynechať tie dva úzke pásy čo patria družstvu. Netreba sa držať toho C vôbec. Treba aj tak nový geometrický plán, lebo sa bude odčleňovať od tej veľkej E parcely. Takže najlepšie kúpiť to čo je červenou, respektíve dá sa pridať to čo je modrou podľa toho ako sa dohodnete. Iba toto patrí tej jednej majiteľke a s tým môže ona narábať ako chce. Družstvo si nevšímať lebo by to boli komplikácie a keď toto bude dohodnuté, môže sa kľudne aj družstvo osloviť kvôli kúsku z ich parcely ale nespoliehať sa že budú chcieť predať a za dobrú cenu.
Odpovedať
Dobre, to by nebol problém, tá družstevná časť ma nezaujíma, ak sa ale mám držať parcely E, tak tá má tých skoro 40á, ako posielam obrázok. Či myslíte dohodnúť vyčlenenie len tej časti z parcely E ? Ďalšia vec ale je, že som volal na obec ohladom toho či tam vôbec niekto býva a povedali mi tolko, že pani umrela asi pred dvoma rokmi a momentálne vedia len tolko, že tam platí daň jeden pán. Ten pán je spolumajitel tej stavby a čo som pozeral tak on, a ďalších 5 ludí (pravdepodobne súrodenci) to nadobudli všetci dedičstvom pred dvoma rokmi... Ako to je teda teraz, kto je majitel pozemku ? K majitelom som sa dopátral len ako k majitelom stavby, nie pozemku, tam je len parcela E a je tam uvedená pani, ktorá teda pravdepodobne zomrela ak sa vlbec jedná o tú istú osobu čo tam bývala....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od maek43:

Dobre, to by nebol problém, tá družstevná časť ma…
@maek43 z tej veľkej časti sa odčlení geometrickým plánom len toľko metrov koľko sa dohodnete. No platí to čo je na liste vlastníctva a ten dom má samostatný list vlastníctva? Lebo mne to ukazuje iba jednu osobu a tá vlastní dom aj pozemok. Ak zomrela a zdedili to, tak to treba dotiahnuť aj papierovo (predediť a zmeniť to je katastri), lebo treba mať kúpnu zmluvu so žijúcou osobou, ktorá bude majiteľom už aj na liste vlastníctva.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@marsdm Ono je to tak, že pozemok v "E" Má majitela najakú pani z NR. Tu je ale pozemok vedený ako orná pôda a stavba S.Č. 90 ako prikladám na obrázku. Dom S.Č. 90 je ale ten na druhej strane pozemku z druhej ulice a ani to nieje 90 ale 91 no to sa možno zmenilo rokmi alebo neviem ako... Podstatné je že tam figuruje len tá stavba. Ak si ale na katastri kliknem na parcelu registra "C", síce mi tam ukáže že neexistuje záznam o vlastníkoch, no keď si otvorím stavby, je tam evidované S.Č. 140 a to keď si otovrím, ten dom má 5 majitelov ktorý ho zdedili. Mne ide práve o dom S.Č.140 ale nechápem ako je to s pozemkom lebo ten ako keby k domu ani neprislúchal, vôbec nerozumiem čo teda riešiť, či pani čo má pozemok alebo tých ludí čo majú dom alebo všetkých ? Ako ale vznikla tá parcela C ktorá je vyznačená ale nemá majitela a na nej je evidovaný dom, ktorý má 5tich majitelov, zároveň je pod tým parcela E ktorá má majitela ale je to orná pôda kde dom S.Č.140 nefiguruje... Som z toho jeleň 🤯 -Ospravedlňujem sa, snažím sa tie screenshoty nahrať znvoa a znova a stále sú rozmazané :X
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od maek43:

@marsdm Ono je to tak, že pozemok v "E" Má majite…
@maek43 to chod rovno na kataster, a treba zistiť či je nie rozdiel medzi skutočnosťou a nákresmi a záznamom
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od maek43:

@marsdm Ono je to tak, že pozemok v "E" Má majite…
@maek43 tak tam je chyba v zápise. Lebo ten list vlastníctva patrí k domu č.90 čiže vedľajší, keďže číslo parcely tak sedí. Takže treba sa ísť osobne opýtať radšej.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?