Hľadám geodeta okolie TRNAVA - Vynímanie pozemku z pôdneho fondu

Zdravím, stavali sme malú stavbu (terasa), ohlásili sme ju a neboli tam námietky - teraz chceme ešte jednu malú stavbu do 25m (úložné priestory pri dome). Pani na úrade ale povedala že pôdu pod stavbou potrebujeme vyňať z pôdneho fondu, lebo okolo domu je orná pôda. Zistili sme, že pôda je chránená pôda (LV s bonitou). Pravdepodobne potrebujeme nový geometrický plán od geodeta ale stavba už rastie - je to problém? Vedeli by ste niekoho odporučiť? Vopred ďakujem za váš čas a odpoveď FOTO ilustračné (vizualizácia od Studio Zore - https://www.instagram.com/zorevisuals/ )
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od janko_a_janka:

Zdravím, stavali sme malú stavbu (terasa), ohlási…
@janko_a_janka Problém to nebude. Geodet spraví geometrák aj na bazén, ak mu poviete :D Čiže v prvom rade spraviť geometrák na účel vyňatia s tým, že ak viete, že v budúcnosti budete ešte niečo stavať, tak radšej spravte väčšiu novú parcelu. Neviem síce akú máte úrodnú pôdu, aký by bol poplatok za vyňatie, ale predpokladám, že veľa vynímať z pôdneho fondu nebudete. Tým pádom ak tam dáte aj 50m2, tak nebude vysoký poplatok, záleží však od úrodnosti pôdy. Pozemkový úrad pokiaľ tam už stavba je tzv. zlegalizuje neprávny stav, ale vo výsledku efekt bude ten istý. Nepredpokladám nejaké problémy. Iba rátajte s poplatkom resp. nazýva sa to pokuta vo výške odvodu za vyňatie. nech sa to volá ako chce nemali by ste platiť rozdielne sumy ani neudelia samostatnú pokutu. Predpokladám, že keď ste stavali domček taktiež ste museli riešiť takéto vyňatie. Ľudia však robia vo všeobecnosti chybu ,že urobia vyňatie len pod domom aby neplatili vysokú daň za zastavanú plochu, lenže potom narazia na taký problém ako hovoríte. Idú spraviť obyčajný prístrešok a majú problém na stavebnom. Lepšie je vždy vyňať o niečo viac. Napr. chcete robiť chodníky a nemôžete, altánok a nemôžete atď. Samozrejme veľa ľudí stavia tieto prístrešky načierno bez ohlasenia alebo povolenia. Nikdy nikto sa v tom nevŕtal a stoja aj bez povolenia. Ibaže máte suseda ktorý sa v tom bude vŕtať a vtedy je lepšie mať všetko v poriadku. Reálne úrad nemá prečo sám začať konanie voči niekomu, že stavia načierno nejakú malú stavbu. U nás v obci sa robia ploty a zámkové dlažby. Ide neskutočne veľa betónu do zeme a nikto to neohlasuje.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od janko_a_janka:

Zdravím, stavali sme malú stavbu (terasa), ohlási…
@janko_a_janka Doplnková drobná stavba do 25m² a potrebujete vyňať? Odkedy to platí? Pokiaľ viem, tak v tomto prípade netreba....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fero1821:

@janko_a_janka Problém to nebude. Geodet spraví g…
@fero1821 pôdu vynímal developer len pod domom aby ušetril, šiel na výnimku pre stavby 2 podlažné stavby do 150m2 - všetko navyše je stavba na ornej pôde a chceli by sme to doriešiť, pôda by mala byť spoplatnená až 15 eur za m2 čo je dosť, (bonitkńy kod tam je 0037002) preto hľadáme geodeta, ktorý by to vyňal pod stavbami ktoré už stoja, nech s tým máme pokoj a pri prípadnom budúcom predaji s tým nie je problém. Poznáte niekoho? Je to bežná prax vynímať už pod postavenou stavbou? ďakujem za váš čas
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od janko_a_janka:

@fero1821 pôdu vynímal developer len pod domom ab…
@janko_a_janka Pozrite bežná prax nie je stavať na ornej pôde, ale ak z pozemkového úradu pôjdu na obhliadku a zistia, že už tam niečo stojí, tak pôjde to v režime legalizácie, kde sa platí pokuta vo výške odvodu za trvalé vyňatie pôdy. Čiže vy dáte žiadosť na pozemkový úrad o trvalé vyňatie a oni to zlegalizujú, prípadne Vám poradia, či sa žiadosť má volať žiadosť o legalizáciu. Toto by som si s nimi vydiskutoval. Každý úrad môže mať iný postup. Ale ako vravím tak vo výsledku je efekt rovnaký, čiže budete to mať urobené tak ako treba. A poplatok budete mať taktiež taký istý ako vravíte. 15 za m2, ale môže dôjsť k zníženiu poplatku podľa nejakého ich výpočtu. Geodet však za Vás nevybaví vyňatie. On len spraví geometrický plán a ten pribalíte ako prílohu k žiadosti. Ibažeby nejaký geodet ponúkal aj takúto službu, ale nie je na tom niť ťažké a radšej si to podajte vy. Budete mať skúsenosť a nebudete mu platiť za obyčajnú žiadosť. Báť sa toho nemusíte ale určite sa s tým už stretli, že robili aj legalizáciu veď na to myslí aj zákon o ochrane pôdy.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?