Elektrícká prípojka - súhlasy susedov

Ahojte. Chcela by som sa spýtať otázku ohľadom ťahania elektriny. Plánujem si kúpiť pozemok na samote, stále v rámci dediny ale nie hneď pri iných domoch. Preto budem musieť riešiť elektrickú prípojku. Mojou otázkou je - ak by som chcela elektrinu ťahať popri obecnej ceste, bude mi stačiť len povolenie a súhlas obce? Alebo, predsa ak stĺpy budú z kraja cesty a hypopeticky by mohli zasahovať do iných parciel, či bude treba aj ich súhlas (vlastníkov). Možno blbá otázka, ale nemám s tým vôbec skúsenosť. Či takto vedená elektrina je ešte v rámci šírky cesty a majetku obce, alebo vždy to vedie už akoby mimo, cez kraje parciel.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od anna_rain:

Ahojte. Chcela by som sa spýtať otázku ohľadom ťa…
@anna_rain Ešte dodám, že cesta je nespevnená - možno by sa dalo aj ťahať zemou. Akurát by som sa rada vyvarovala potreby súhlasov susedov, keďže je na tých parceliach veľa majiteľov.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od anna_rain:

@anna_rain Ešte dodám, že cesta je nespevnená - m…
@anna_rain informuj sa na miestnom úrade a v distribúcii, podobne to bolo i u nás, niekde sa dalo na stlpoch a niekde zemou až 2 km od obce na samotu, pred tým mal dlho len fotovoltaiku , no cez zimu často vyrábal ani nie na osvetlenie jedného svetla, teraz tam už býva nonstop akurát potrebuje kvalitné auto, bývalý majiteľ len pešo, nebola tam žiadna cesta pre autá akurát tak pre povoz
Odpovedať
Pokiaľ pôjde kábel zemou, mala by si mať od každého jedného vlastníka uzavretú zmluvu o zriadení vecného bremena in rem. Pokiaľ by si dávala stĺpy, tak tam tiež by si mala mať to isté sú, veď ideš zasiahnúť do cudzieho vlastníctva. Niekedy sa možno tie veci robili hala bala ale teraz to je všetko dosť komplikovanejšie. Záleží aj na stavebnom úrade a úradníka čo od teba bude chcieť. Súhlas obce je samozrejmosť pokiaľ budeš zasahovať do ich verejného priestranstva, ak nie tak tam obec nemá dokopy žiadne slovo. Ale určite si obehaj prv stavebný úrad a distribučku aké majú postupy. Nám pri jednom stĺpe, ktorý nám robila VSD vyžadovali stavebné povolenie alebo ohlásenie stavby. Od 1.5.2025 však bude platiť nový stavebný zákon a možno vo Váš prospech všetko si radšej pozisťujte. Avšak pokiaľ budete dávať stĺpy nové, tak si mastne zaplatíte.
Odpovedať
Profilova fotka
@anna_rain potrebujes vecne bremena na vsetkych pozemkoch, na ktorych prechadzas. Tvoja pripojka nie je verejny zaujem, takze staci jeden co povie nie a dostavala si. Teda od 1.1.2025 ani nezacnes, lebo SU v pripade, ze nemas doriesene siete ani konanie nezacne.
Odpovedať
Ahoj, stavebné konanie už vedieš? Ak nie, tak platí to, čo píše kolega mgx nadomnou. Ak už máš stavebné konanie začaté a ideš teda starým (aktuálnym) spôsobom, tak treba rozlišovať dve veci: 1. Podklady potrebné pre vydanie stavebného (úzmeného) konania 2. Podklady potrebné pre úspešnú kolaudáciu 1. Ku vydaniu SP väčšinou SÚ požaduje iba písomné súhlasy s vybudovaním prípojky - záleží ako sa dohodneš na SÚ. V rozhodnutí ti potom zadefinujú podmienku zápisu vecného bremena do momentu koláudácie 2. Ku skolaudovaniu potrebuješ aj zapísané vecné bremená na katastri. Rozdiel medzi 1. a 2. bodom je ten, že v 1. prípade nepotrebuješ úradne osvedčené podpisy, v druhom prípade už áno, pretože ide o zmluvu, ktorá sa vkladá na kataster. Záleží teda od toho, akú máš situáciu, koľko podpisov ti treba, akým zákonom ideš a aké sú majetko-právne vzťahy. Stačí, že tam budeš mať SPF a situácia sa ti markantne skomplikuje.
Odpovedať
@anna_rain Ja len, že najskôr si overiť, či ten zamýšľaný pozemok na samote vôbec môže byť stavebný. O tom napovie Územno-plánovacia informácia, ktorú je dobré si vyžiadať k svojmu zámeru. Až potom riešiť možné siete. Ešte môže byť komplikácia s vyňatím pôdy, teda ak sa jedná o extravilán (z popisu, že sa daný pozemok nachádza v rámci dediny to je nejasné). Inak, na "elektrárňach" sa dá vyžiadať k danej parcele spôsob napojenia, teda, ak je tam možnosť a ešte kapacita (žiadosť s parcelným číslom a výsekom z katastrálnej mapy), kde oni určia (ak je tá možnosť) ten bod napojenia a aj spôsob.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?