Dve parcely E ale len jedna C

Dobrý deň. Chcel by som Vás požiadať o radu. Mám záujem o jeden pozemok ale je evidovaný na liste vlastníctva len ako parcela E pod min je druhy pozemok cca 5m široký pas ktorý je tiež evidovaný len na liste vlastníctva ako parcela E (vlastnená Slovenskou republikou) ale keď si dám zobraziť parcely C tak sú tieto dve parcely spojené do jednej a LV nie je založený. Vie geodét zamerať pozemok podľa pôvodnej mapy E parcelu a následne ju previesť na C s tým, že odlúči tú druhú parcelu? Ďakujem.
Odpovedať
Samozrejme to geodet vie spravit gemetrickým plánom. Ale ty možeš kupit aj parcelu E, v tom nie je ziadny problém, nepotrebujes k tomu od geodeta nič. Ak si chceš byť istý, kde ta parcela v teréne v skutočnosti je, tak si daj geoderovi vytýčiť tu parcelu o ktorú máš záujem.
Odpovedať
@pipkonb Ahoj. Riešim to isté ako aj ty. Kúpil som parcelu E. Teraz riešim geodeta aby mi urobil geometrický plán a vytýčenie pozemku. Cena 250 eur. Potom to podám na kataster, kde cca prepis trvá 60 dní z parcely E na C.
Odpovedať
Dakujem, ja som len nepochopil preco su tie dve parcely Eckove zlucene do jednej Cckovej..tak aby s tym nebol potom problem.
Odpovedať
@pipkonb na katastrálnej mapke zgrupujú viacero E parciel pod jednu akoby prázdnu C. Dôležité je, aby tam bolo napísané: Parcela C, LV nezaložený a iba pri tej E bude vlastník. Takže takto je to v pohode a kataster to prepíše a upraví ako treba pri prepise.
Odpovedať
problem je, ze E parcela nie je uplne presne definovana v terene. Moze sa stat, ze zaplatite za viac m2 ako realne potom bude v C
Odpovedať
@marsdm môžem sa spýtať, ako je to v prípade, ze C parcela cca 600m2 - LV nezaložený, je vo vnutri parcely E, ktora má LV aj vlastníkov. Ako postupovat, ak chcem túto C parcelu ako vlastník, moji starí rodicia aj otec ju užívali na pestovanie. Ďakujem za info
Odpovedať
@yvoneta C parcela ešte nie je zameraná, v skutočnosti neexistuje. Existuje len parcela v operáte E, s tou môžeš manipulovať - t.j. kúpiť alebo previesť do C operátu. Ale z takéhoto popisu sa nedá relevantne odpovedať. Treba priložiť aspoň kópiu mapy, kde je táto parcela. A čo to znamená, že chceš parcelu C? Chceš ju kúpiť od majiteľov? Alebo majiteľom E parcely si ty? Alebo to chceš nejako rozdeliť?
Odpovedať
@chrobak7 ide o parcelu 493. Mám ju v užívaní po predkoch, ale nič vuac o nej neviem, je oplotena. Chcela by som sa stať majiteľkou na LV, nie som spoluvlastníčkou parcely E. Alebo sa ďalej o to starať aki doteraz až kým sa niekto neozve?
Odpovedať
@yvoneta kedysi nebol taky problem ziskat vlastnictvo ku parcele tzv. Vydrzanim... to znamena ze ste relevantne dokazali ze tu parcelu uz dlhe roky uzivate Teraz sa mi zda ze to uz tak nejde Ostava Vam len kontaktovat majitelov a podiely od nich odkupit..alebo inou formou zmluvy ziskat
Odpovedať
@yvoneta da sa to vydržať, ak s tym majitelia E parcely suhlasia. Alebo odkupit od majitelov E parcely. Ak nevieš žiadno preukázať vlastníctvo iné možnosti neexistujú.
Odpovedať
@yvoneta treba to odkúpiť - buď celú E parcelu alebo spraviť geometrický plán a kúpiť len vybranú časť. Užívaním nevzniká nejaký nárok na to, keďže to by mohli napr. nájomníci v byte po 25 rokoch bývania povedať: veď bývame tu tak dlho, tak už by nám to mohol aj majiteľ nechať 😉
Odpovedať
@pipkonb Vravíš, že máš medzi vlastníkmi aj SR? Tak to je cesta zarúbaná. Ani nie tak, že by štát nemal zadefinované isté podmienky, kvôli ktorým Ti to vie odpredať (napr. prístupová cesta k RD k nim patrí ), ale kvôli tomu, že budeš jednať s SPF, no a to je proces na niekoľko rokov. Ináč voči štátu nemôžeš uplatniť inštitúty vydržania, osvedčenia a pod...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@yvoneta Podstatné je to, čo je uvedené na LV pre parcelu E. Ak tam sú zapísaní nejakí konkrétni vlastníci, tak aby si získala nehnuteľnosť, musíš osloviť vlastníkov. Nie je podstatné, ako dlho užívate pozemok. Vydržať sa dá len za určitých podmienok, a toto asi nebude ten prípad. Ale ako pozerám na tú mapu, neviem, prečo je pre teba tá parcela zaujímavá, keď nie si vlastníkom. Vyzerá, že to nemá prístup a je to v extraviláne a zástavba je ďaleko. Ale asi myslíš perspektívne.
Odpovedať
@chrobak7 je to oplotená "záhrada", kde este pred tromi rokmi moji predkovia pestovali... Odvtedy ako "pokračovateľka" po otcovi sa o to staram, aby to nezarastalo, takže aj dalej by som to využívala ako záhradu, alebo rekreačný pozemok. Len teda neviem, či to mám kúpiť a založiť LV, alebo užívať ako doteraz. Majitelov nepoznám.
Odpovedať
@yvoneta Je to na tebe. Môžeš to používať, pokiaľ niekto nepríde a nezoberie si to. Keďže pozemok užívaš bez právneho základu (napr. nájomná zmluva, nezapísaná kúpna zmluva), užívaš ho de facto načierno. Takže zo dňa na deň o neho môžeš prísť, keby sa napr. vlastníci rozhodli niekomu ho prenajať alebo ho predať - myslím, ako celok, celú E parcelu č. 5669/1. Ak ho chceš odkúpiť, treba sa spojiť so všetkými vlastníkmi a navrhnúť im, že to odkúpiš. Ako pozerám, je ich tam 6 a všetci sú identifikovateľní - majú tam adresy, takže osloviť sa dajú. Akurát že treba počkať, lebo z LV to vyzerá, že jeden vlastník zomrel a teraz zapisujú dedičov. Ako zareagujú - nikto nevie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?