Po otcovi sme zdedili 1\2 ornej pody o vymere 512 m2. Je to orna poda ale parcela ,,E,,. Teraz, jeden z rodiny chce od nas, aby sme mu nasu cast darovali darovacou zmluvou za 1€. Lebo druha polovica patri jeho otcovi, ktory mu ju chce darovat, tak chce mat komplet pozemok. Prosim, poradte, ake kroky treba podniknut a co vsetko zistit, aby nas neosklbal aj o to malo co sme zdedili. Dakujem.
Osobne nechápem zadaniu otázky ...
Chcete mu tých 512 m2 ornej pôdy darovať, resp. predať za 1 Euro alebo nechcete ?
Ak nechcete, tak Vás samozrejme k predaju nemôže nútiť a môžete si tú ornú pôdu nechať.
Ak chcete, ale za vyššiu cenu, je potrebné zistiť reálnu hodnotu pozemku a tu Vám bohužial z Vášho zadania, kde chýba kopa údajov asi nikto neporadí.
Ak mu ju chcete nechať za 1 Euro, tak neviem v čom je problém :)
1. Dôležité sú otázky kde sa pozemok nachádza a či nie je v územno pláne obce v časti, kde je plánovaná budúca výstavba. Ak aj nie je, treba zistiť, či nie sú v blízkosti IS.
2. Predpokladám, že táto parcela E sa skladá z Vášho a jeho pozemku. Možno to všetko robí preto, aby bol samostatným vlastníkom parcely registra E, preklasifikoval si ju na C a následne vyňal z pôdneho fondu a preklasifikoval na stavebný pozemok. Ak je tomu tak (čo bez infromácií nikto nevie) tak je tu možno snaha, získať budúci stavebný pozemok zadarmo :)
Pár faktov:
Čo znamená parcela registra C a parcela registra E?
Údaje o pozemkoch sa členia na:
údaje o parcelách registra „C“ sú evidované na katastrálnej mape. Ich hranice sú zreteľné v teréne.
Údaje o parcelách registra „E“ sú evidované na mape určeného operátu, sú v katastrálnej mape zlúčené do väčších celkov alebo rozdelené do viacerých parciel, sú ku nim založené právne vzťahy a ich hranice v teréne nie sú zreteľné.
Stavebný úrad, na pôde ktorá nie je v intraviláne alebo nie je v územným plánom určená na výstavbu rodinných domov, môže povoliť stavbu ak stavebník má dostupné IS, ak nie je v rozpore s územným plánom, ak tomu nebránia terénne alebo geologické podmienky.
V podstate som len chcela poradit kam ist a pytat sa na ten pozemok... Otec je uz vyse 9rokov po smrti a doteraz sme nevedeli o tom pozemku. Az teraz.... A dokonca ani nevieme kde sa nachadza... Ale dakujem za odpoved, som ako tak v obraze... Aspon myslim. :-) nerada by som darovala nieco, co ma akutaku hodnotu...
@matulienka.d sak muselo prebehnut dedicske konanie ci? ak sa chcete dozvediet o pozemku tak na kataster overit ci si majitelka mozes aj sama cez ktaster portal
Dedicke prebehlo, ale o pozemku nikto nic nemukol...Na LV je stale meno mojho otca a jeho brata. A mam pocit ze oni o nom vedeli a boli ticho lebo mali aj list vlastnictva, original, ale dost stary, bolo vidno, ze ma uz peknych par rokov za sebou. Ideme znova otvorit dedicske. Takze je to divne....
@matulienka.d ked sa niečo daruje tak je to darovacia zmluva,povedzte im,že vy by ste chceli,aby vám oni tú ornú pôdu darovali,predajná zmluva za 1 e je napadnuteľná,treba ísť na kataster ,alebo zať dcéra alebo...nech zistia cez internet.
@matulienka.d ak ste spoluvlastníkmi /alebo bol váš otec/, to znamená, že z každého cm2 vám patrí polovica...Parcelu E by ste museli stotožniť aby sa dostala do registra C, potom môžete dať urobiť nový geometrický plán, kde sa dohodnete, kto akú časť bude vlastniť. Ak je to v extraviláne, nemali by ste to deliť pod výmeru 2000 m2. Lepšie ak sa spojíte s notárom a ten vám všetko vysvetlí.