Dobry den,
chcem vas poprosit o radu ako postupovat pri predaji pozemku. Pozemok vlastnime traja surodenci, vsetci traja suhlasime s jeho predajom. Je potrebne pred predajom spisat nejaku zapisnicu u notara? Dalej ma zaujima: uvedeny pozemok je vedeny v katastri ako orna poda, ale na danom uzemi sa uz stavaju domceky a su tam aj inzinierske siete. Je vyhodnejsie dat tento pozemok prekvalifikovat na katastri ako stavebny pozemok, alebo pri predaji to nema ziadny vyznam. /aj ked stavebny pozemok ma urcite vyssiu hodnotu ako orna poda.../. A posledna vec, ktora ma zaujima, v pripade ak by sme uz nasli zaujemcu-kupca ako postupovat.
Dakujem za odpovede!
ked ste dohodnuty tak uz hadam netreba nic. dolezite je aby potom pri podpisovani zmluvy s pripadnym kupcom niekto necukol. kupno-predajnu zmluvu musite podpisat totiz vsetcia spolumajitelia. alebo treba splnomocnenia od nich - mozno by to bolo aj dobre - ak by ste sa tak dohodli - napisat si splnomocnenia a nech to cele potom vybavuje len jeden.
ku zmene z ornej pody na zastavanu treba napisat ziadost na pozemkovy urad ale pokial viem len tak vam ju nezmenia - potrebujete k tomu daky projekt - co tam idete stavat, aky mate zamer. toto si uz vybavuje novy majitel ked tam uz ide stavat a ma projekty. pre vas ako predajcu je dolezite aby ten pozemok bol zahrnuty v uzemnom plane a urceny na vystavbu.
ked najdete kupcu tak treba spravit kupnopredajnu zmluvu - ak ju viete napisat mozte si ju aj sami. ale plati sa tam pri zapise kolok tusim 66€ - niesom si teraz isty. no ak vam tu zmluvu koli chybam zamietnu tak vam to cele stopnu a kolky su v ... doporucujem si ju dat napisat niekomu kto to vie alebo pravnikovi. no a pytat najprv daku zalohu a zvysne peniaze az po zapise - vsetko treba napisat do zmluvy - to uz by vam priamo poradil ten co vam ju bude pisat alebo aj tu je niekolko tem ako postupovat pri plateni.
no a ak neviete presne kde je ten pozemok alebo neni ohraniceny tak by bolo dobre ho dat pred predajom vytycit - aspon ja by som totiz nevytyceny pozemok isto nekupil. ale to uz je na vas alebo na dohode s pripadnym kupcom.
@boba82 Doplnim - pri predaji odporucam vyuzit notarsku uschovu alebo vinkulovany ucet v banke. Tak ste chraneni aj vy aj kupujuci. Princip spociva v tom, ze kupujuci zaplati peniaze banke (alebo notarovi) na specialny ucet. Vy dostanete peniaze az ked pridete s listom vlastnictva na buduceho majitela a buduci majitel dostane list vlastnictva az po zaplateni. Je to najbezpecnejsi sposob, zaroven netreba platit zalohu, kedze kupujuci zlozi celu sumu na ucte.(alebo u notara).
Vy mate istotu, ze tam peniaze su a on ma istotu, ze dostane list vlastnictva.
Co sa tyka toho splnomocnenia - neviem, ci to nie je zlozitejsie, na kupno-predajnu zmluvu sa podpisy overuju, ste len traja (bratranec kupoval jeden pozemok od 8 ludi :) ). Vyhodou toho vinkulovaneho uctu (resp. notarskej uschovy) je aj to, ze ako banke ukazete novy list vlastnictva, moze banka na zaklade zmluvy vopred spisanej poslat peniaze na tri rozne ucty.