Ako postupovať pri kúpe pozemku?

Zdravím Vás. Po naozaj dlhom hľadaní sme našli pekný pozemok pre stavbu nášho rodinného domčeka. Momentálne spisujeme kúpno-predajnú zmluvu a smerujeme k jeho kúpe. Avšak nikdy sme sa ešte s kúpou pozemku nestretli a preto Vás chcem poprosiť o pomoc. Do zmluvy sme si zakomponovali zaplatenie zálohy pri podpise zmluvy a doplatenie zostávajúcej sumy až po vklade do katastra a prepise vlastníkov v liste vlastníctva. Chceli by sme si to poriešiť mimo vinkulácie alebo notára, pretože ušetrené peniažky sa nám ešte zídu. Mohli by ste sa so mnou podeliť o spôsob, akým ste vy postupovali pri kúpe Vášho vysneného pozemku? Ďakujem veľmi pekne za každú reakciu.
Odpovedať
@ani25 ja ako predavajuca by som teda nesuhlasila. Vinkulacia v banke stoji cca 100e, pozemok iste nestoji 5000 takze toto mi pride zanedbatelna ciastka vzhladom na riziko
Odpovedať
Ak bude zaloha 100% predavajuci nebude mat problem
Odpovedať
@ani25 70 euro stoji vinkulacia. Podla mna to nie je zavratna suma za to riziko. Predpokladam ze ide o investiciu ktoru robite raz za zivot.
Odpovedať
@ani25 My sme kupovali tiež tak, že najprv záloha a potom doplatok po prepise. Na tento účel bola vinkulovaná suma vo VUB na mojom účte v prospech predávajúcich. Peniaze boli uvoľnené po doložení LV, kde sme boli uvedení ako vlastníci. Aj keby stála vinkulácia 100 EUR, stále je to zanedbateľný poplatok v porovnaní s tým, aké výdaje vás čakajú. O rok - dva, keď budeš platiť za stavebný materiál a práce nie v stovkách, ale v tisícoch, tak si povieš, že 100 EUR je fakt malá suma ;-). Ale je to na dohode a dôvere predávajúceho a kupujúceho. Pokiaľ predávajúci s tým bude súhlasiť, že netreba vinkuláciu, tak ju nemusíte zriadiť. Skús najprv navrhnúť, že 90 % sumy zaplatíte pri podpise zmluvy a 10% po prepise bez vinkulácie. Alebo nech predávajúci navrhne štruktúru platenia.
Odpovedať
Ak to neriešite cez overenú realitku, kedy záloha zvykne byť jej sprostredkovateľská odmena za ich servis, tak osobne by som nešiel do žiadnych záloh a doplatkov pred či po prepise na LV. Úplne férová pre obe strany je vinkulácia celej kúpnej ceny v banke. Po predložení LV, kde ste vy zapísaní ako majitelia a pozemok je bez ťarchy, plomby ... banka prevedie celú sumu na účet predávajúceho. Nemusí, no pre pokoj duše by mal zmluvu odsúhlasiť právnik. Stať sa môže čokoľvek, preklep, chyba v číslach ...., kataster preruší, odmietne...aj vinkulácia má nejaké termíny a môže nastať problém, nejde o lentilky.
Odpovedať
My sme pri kupe este mali v zmluve podmienku o kladnych vyjadreniach sietarov (SSE, SPP, SeVaK). Lebo sa kludne mohlo stat, ze SSE alebo SeVaK sa vyjadri, ze uz nemaju volne kapacity a nepripoja nas. Tym padom by sme mali celkom dost drahu "zahradku" dobru tak akurat na pestovanie zemiakov. Kamarat, co beha okolo pozemkov mi to poradil, ze urcite si mam vyziadat vyjadrenia od sietarov pred zaplatenim.
Odpovedať
Profilova fotka
Pred kúpou stavebného pozemku je potrebné preveriť si na stavebnom úrade aj účel jeho využitia - vyžiadať si územnoplánovaciu informáciu (ÚPI) a zároveň si preveriť aj možnosť napojenia na IS, tak ako píše danculd. Často sa pri financovaním výstavby RD stretávam s problémom, že klienti majú pozemok, ale nemôžu na nich stavať RD, ale len napr. rekreačné chaty. Pre ich financovanie majú banky iné podmienky. Kúpa stavebného pozemku má viac rizík ako kúpa bytu. Dobre si preto zvážte, za akých podmienok uhradíte kúpnu cenu.
Odpovedať
@ina_maklerka Na tom pozemku o ktorý máme záujem už bola kedysi malá stavba, takže vieme, že tam je prípojka na elektrinu, plyn a je tým pádom určený na výstavbu rodinného domu aj v územnom pláne.
Odpovedať
Profilova fotka
@ani25 Super, keď je všetko preverené, tak môžete kupovať :-)
Odpovedať
daj si všetko presne preveriť, právnik, úrady atd a potom to máš v poriadku
Odpovedať
To je beh trocha na dlhsie trate, nie je to len tak si kupit pozemok. Najskor treba zistit, ako je vedeny, ci z neho aj stavebny pozemok moze byt. Potom si treba pozistovat infosky ohladom sieti, ake su v blizkosti, ci mozte mat napriklad cov alebo len zumpu. No je toho milion.
Odpovedať
My sme davali zmluvu pozrieť pravnikovi, doplnil nam ešte nejake drobnosti a pre istotu ešte druhému pravnikovi a ten tam tiež ešte niečo našiel. Vinkulacia u notara jednoznačne, nejakých 100e pri predaji pozemku za niekloko desiatok tisíc je na mieste zaplatit, aby bola istota. Treba si aj v katastri overiť, kto je majitel, či to je vôbec stabevný pozemok, či tam nie je vecne bremeno, aby sa ti nestalo, že kupiš pozemok a bude ti cezen prechdzat sused k svojmu , lebo....
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ani25 to, že tam bola stavba nezanemná, že uzemny plan sa nemohol časom zmeniť. Treba si aj zistiť, aky typ domu si môžeš postaviť- to je všetko definované v uzemnom plane. Nam napríklad nedovolili 2 poschodový dom, podla uzemneho iba dom s obytnym podkrovim.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?