Odpoveď na príspevok od toky1:
@pochabel Takýmto gestom sa dostanú do médií a to… @toky1 Veď OK. Gesto, aby som o tom vedel. Ale načo? Veď ja viem, že sa nemám správať ako hovädo ku svojmu okoliu (beriem to všeobecne). A vie to asi každý. A to, že nejaký aktivista sa dostane do médií a vidí ho viac ľudí, ešte neznamená, že niekto sa odrazu začne správať tak ako má. Len tým naštvú tých, ktorí by sa tak aj správali sami od seba, ale práve tento spôsob, ktorý je "úderný", môže byť akurát tak kontraproduktívny. Ľudia vedia, že treba separovať odpad, ..., atď. . Veď ten, komu na tom záleží, resp. sa proste správa tak ako by mal aj bez toho, aby to robil kvôli ekológii, to bude robiť aj naďalej a ten, kto na to proste se.ie, ten to robiť nebude nikdy. Navyše sa v tom len utvrdí práve takýmto nátlakom a "vnucovaním myšlienok niekoho iného". Pre mňa je to ich správanie proste maximálne arogantné, pokrytecké a samozrejme aj neakceptovateľné. Akým právom mňa bude niekto blokovať v ceste niekam? Ublížil som mu nejako? Čo ak sa ten somár prilepí k ceste a v tej zápche áut niekde stojí sanitka? A kvôli tomuto blbcovi niekto zomrie (áno, preháňam to, ale tá možnosť nie je vylúčená). Na druhú stranu, videl som, ako ich z tej cesty, keď boli prilepení, odstraňovali hasiči aj s kusom vozovky. Mali ich tam nechať a presmerovať dopravu inam. A nech si tam zhnijú, veď to chceli, tak to majú. Osobne nemám pre toto správanie žiadne pochopenie. Som totálne alergický na takýto nátlak, keď sa niekto snaží presadiť svoj názor takto agresívne.Odpoveď na príspevok od pochabel:
@toky1 Veď OK. Gesto, aby som o tom vedel. Ale na… Treba si uvedomiť že tu sa nejedná len o Europu, ale hlavne Afriku a Aziu, kde sa globalne oteplovanie prejavuje najviac. Doteraz tam boli podmineky na život na dost zlej úrovni a čo bude o 10, 20 rokov sa len uvidí. No kto potom zastaví tie masy ludí ktorí sa vyberú za životom na lepšie miesta tejto planéty si dosť dobre neviem predstaviť.Odpoveď na príspevok od nicearty:
Treba si uvedomiť že tu sa nejedná len o Europu, … @nicearty problém je ten, že tí naháňači antilop neutekajú z Afriky preto, že by im bolo teplo.... Niekto im nabulikal, že v Európe je super sociálny systém a tam sa o nich postarajú...Odpoveď na príspevok od pochabel:
@toky1 Veď OK. Gesto, aby som o tom vedel. Ale na… @pochabel Len na okraj - tebe sa už stalo, že ťa zelení svojim protestným pochodom alebo prilepením sa k vozovke blokovali? Lebo mne konkrétne napríklad nie. Ani som nebol nikdy na veľrybárskej lodi po ktorej aktivisti hádžu vedrá s farbou. Asi preto ma to vôbec nerozčuľuje, to priznávam.Odpoveď na príspevok od toky1:
@pochabel Len na okraj - tebe sa už stalo, že ťa … @toky1 kazdy problem, ku ktoremu musis pridat "a co ked...", "a co ak..." (v tomto pripade sanitka, hasici) Nie je realny problem, ked ho musis umelo zvelicit...Odpoveď na príspevok od kejsix:
@petersd Ty ich sice sledujes, ale tiez im nerozu… @kejsix Pri minimálnom dôchodku, ktorý ma bude o niekoľko rokov čakať, kvôli tomu, že celý život živnosť a minimálne odvody :-) , mi už bude jedno, či 3 % viac, alebo menej... Poznám starších známych, ktorí aj po kadejakých valorizáciách momentálne musia vyžiť s 520 €/mesiac. Jasné, jasné, "aké odvody, taký dôchodok", ale je to kus nesparvodlivé... (ale je to už iná téma)Odpoveď na príspevok od nicearty:
Treba si uvedomiť že tu sa nejedná len o Europu, … @nicearty to globálne otepľovanie sa prejavuje už i u nás, v kolobehu je viac vody, lebo sa topia ľadovce ktoré vznikli pred x rokmi, nie tak daleko od nás už vznikajú krátkodobé vzdušné víry ktoré berú sebou všetko nepripútané, niekde veľa dažda niekde nič a stále teplejšie, momentálne to vyhovuje i mne , nemusím veľa kúriť , no to teplo spôsobuje i to že prežije mnoho škodcov, mení sa flora i fauna , napr. lastovičky už takmer nevidím , nieto mušky, no je tu kopa kliešťov a slimákov a to ešte nedávno tu neboli vôbec atdOdpoveď na príspevok od petersd:
@kejsix Pri minimálnom dôchodku, ktorý ma bude o… @petersd a kto ti za to moze?Odpoveď na príspevok od petersd:
@kejsix Pri minimálnom dôchodku, ktorý ma bude o… @petersd politici-populisti potrebujú chudobných dôchodcov , tak ich spoločnosť vytvára ,to už vedia i študenti v gymnáziách ,koho volia najviac, ten mimálny je u nás len 300 Eur ak odrobíš aspoň 30 r., aj ked na priznanie stačí len 15r., čo má u nás naviac taký čo odvádza na dôchodok viac? akurát dotuje tých čo majú dôchodok nižší ako je priemer, a kopu slobodných mamičiek vytvára tiež spoločnosť len preto že dostávajú prachy od všetkých a pri tom má priateľa milionára a práve nám schválili dotované energie i pre milionárov takže dostanú prachy i od najchudobnejšíchOdpoveď na príspevok od pochabel:
@petersd Veru. A keď si raz či dvakrát do roka uľ…Ono svet by bol oveľa lepší, keby sme nerátali veci binárne. Povolené/Zakázané. Buď alebo. Jesť mäso, nejesť mäso. Keby ľudia ktorí predtým jedli mäso 7 dní v týždni, by teraz jedli iba 6 z 7 dní v týždni mäso, bol by to potencionálne 15% pokles potrebný pre živočíšnu tvorbu zameranú na mäso celosvetovo (pokles metánu z kráv, dobytka, etc etc). Nemusíme hneď zakazovať všetkým mäso. Rovnako je to so všetkým čo generuje emisie. Prečo nejde človek 1 z 5 pracovných dní mhd, alebo bicyklom? do roboty, na poštu, tam kde sa nutne nevyžaduje nosiť 2tonový kolos? Len jedno mi chýba z tej diskusie, čo teda navrhujete? zelení = zle. aktivisti = zle. Dotovať elektromobilitu = zle. Tak ako presvedčiť človeka ktorý si jednoducho nebude chcieť odtrhnúť ten plne kvalitný život ktorý teraz má? Lebo potom všetko čo povie autorita ako štát alebo EU je potom automaticky pre tohto jedinca fašizmus čo mu vraví ako má žiť. A potom sa naopak takýto jedinec bude prikláňať k extrémnej pravici (vystúpenie EU, fck green deal, nech mi štát nevraví čo mám a nemám robiť). Teda aké ma byť riešenie? Čakať na zázrak?Ak niekto nechce jesť mäso, jeho vec. Ale prečo to vnucuje ďalším, to nepochopím. By som chcel vidieť ako nakŕmia tí "aktivisti" 8 mld. ľudí, keby nikto nežral mäso. Vykinožia milióny ha porastu, lesov, len aby mali kde pestovať tie ich rastliny, aby nepomreli ostatní? Živočíchy budú žiť kde? A navyše budú vyrábať rôzne syntetické s.ačky, ktoré nahradia živiny z mäsa, nie?
Odpoveď na príspevok od megalord:
> Ak niekto nechce jesť mäso, jeho vec. Ale prečo… @megalord Osobne jem mäso celkom málo. Do práce chodím MHD-čkom (to by mohli aj viacerí, nemusia chodiť do práce tých pár km autom, lenže nie sú ľudia len z mesta a nepracujú len v tom mieste, kde bývajú). Zelení a aktivisti sú len nutné zlo. Resp. pre niekoho nutné. Ale ono je to úplne jednoduché. Stačí ak sa bude každý jeden správať "normálne". Čo sa metánu týka, neviem, či práve to je to činidlo, čo mení klímu. Klíma sa vo veľkom meradle mení čo svet svetom stojí. Len to človek nevníma, keďže je to v obrovskom meradle. Netvrdím, že to možno aj neurýchlujeme svojou činnosťou, ale tak či tak sa klíma bude meniť. Skôr či neskôr sa to stane. Či už s našou alebo bez našej "pomoci". Odjakživa druhy vymierali, iné sa vyvíjali. Predpokladám, že aj to počasie sa časom menilo. Ale úplne "eco" nie je možné byť. Logicky. Nič, čo používame nerastie na stromoch. Všetko treba vyrobiť. Môžeme znížiť svoj vplyv na ten náš ekosystém, ale úplne bez nášho vplyvu to nepôjde. My sa môžeme snažiť koľko chceme o nevypúšťanie škodlivín do ovzdušia, keď inde vo svete sa ťaží a spracúva kadečo, len aby my sme mohli takto písať na nete, telefonovať, jazdiť (či už na elektromobile alebo spaľováku), pestovať a chovať. Alebo keď nejakých bláznov napadne poslať na smrť tisíce ľudí a strieľa sa tam a kadečo vybuchuje a vypúšťa sa do ovzdušia kadejaká smotvacha. A len pre tieto smrtiace strety sa ťaží aké množstvo surovín a ku.ví sa celkovo ekosystém. A to len pre takúto totálnu zbytočnosť, kde sa miliardy či už USD, EUR či rubľov vyhodí do luftu a zmaria sa tisíce životov. Kvôli či už pomste za aktivity v minulosti alebo chamtivosti. Ty sa môžeš rozkrájať, aby si sa správal "správne", keď ti sused vypustí žumpu do potoka, lebo ty máš kanalizáciu a sused na to nemá, tak to vypustí kde sa dá (obrazne povedané). Jednoznačne by si mal každý uvedomiť, že by sa mal správať nejakým spôsobom. Lenže ak ja ťa budem nútiť žiť mojím spôsobom života tým, že ťa budem bezdôvodne obmedzovať, aby som upozornil na problém, pretože je to tak "správne", sklopíš hlavu a začneš sa tak automaticky správať? Veď už tu na MS, keď si prečítaš nejakú diskusiu, tak už sused susedovi je schopný podrážať nohy len preto, že z toho má pasiu. Ale to je zase tým, že si ľudia proste nechajú skákať po hlave. Len som tým chcel povedať, že dokonca vrámci rodiny sú schopní niektorí neskutočných podrazov. Ľudia sú proste hovädá. A ak budeš na niekoho tlačiť, proste sa vzoprie a nepohneš s ním. Poznám to na sebe. Osobne som alergický na nejaký nátlak, či citové vydieranie a podobné veci. Veď sám si dokážem uvedomiť, že sa mám správať tak či onak.Odpoveď na príspevok od petersd:
@kejsix Pri minimálnom dôchodku, ktorý ma bude o… @petersd To je cigánska metóda, minúť a nemať. Kto nechce dotovať štát, má si zabezpečiť solídny dôchodok vlastnou hlavou. Ono možností, ako na to, je už dlhší čas vcelku dosť.Odpoveď na príspevok od pochabel:
@megalord Osobne jem mäso celkom málo. Do práce c… @pochabel keby bezvyznamne gesta nefungovali, tak by politicky aktivizmus vyzeral uplne inak. Ale vec sa ma tak, ze to je presne to, co funguje... Nie u kazdeho nastastie, ale nepotrebujes oslovit kazdeho, staci ti ucinna masa...Odpoveď na príspevok od megalord:
> Ak niekto nechce jesť mäso, jeho vec. Ale prečo… @megalord "Prečo nejde človek 1 z 5 pracovných dní mhd, alebo bicyklom?" Si to predstavuješ tak, že celé Slovensko býva v BA a pracuje v BA. Ja mám napríklad do práce 18km. MHD chodí tak, že ak mám byť v práci medzi 6:00-8:00 (pružný pracovný čas) tak by som musel ísť na bus o 4:10, alebo 8:15. Lebo iný nejde... Bicyklom prečo nepôjdem asi vysvetľovať nemusím.... Takže budem chodiť naďalej autom/motorkou.Odpoveď na príspevok od pochabel:
@megalord Osobne jem mäso celkom málo. Do práce c… @pochabel nie že klíma sa mení, ale ono zem prechádza periodicky už XY rokov cez obdobie tepla, potom obdobie zimy... Len tuto zelený šašovia využívajú to, že sa nachádzame v tej perióde, kedy sa zem "otepľuje". https://www.shmu.sk/en/?page=1067Odpoveď na príspevok od megdesign:
@pochabel nie že klíma sa mení, ale ono zem prech… @megdesign Veď to som v podstate napísal. 😉 Tak, na druhú stranu by sme sa, ako ľudstvo, mali trocha inak správať ku svojmu okoliu, resp. životnému prostrediu, už len preto, aby to nejako vyzeralo a aby sme sa nesprávali ako prasce. Zemi ako planéte je ukradnuté, čo robíme. Tá sa troška otrasie a je po nás. A Zem funguje ďalej. Život ako taký sa dokáže prispôsobiť takým podmienkam, že by sme tomu ani neverili. Život ako taký bez nás tiež bude existovať ďalej. Ale mám pocit, že sa sami dokážeme skántriť ešte pred tým, než nás, ľudstvo, rozpráši nejaký kameň z vesmíru či nejaký výbuch Yellowtone-u. VIeš čo je najhoršie? Že tie financie, ľudská inteligencia a rozum, a aj zdroje ako také, čo sa vynaložili na zbrojenie a vývoj zbraní, sa mohli využiť na vývoj a výskum elektromobility, likvidácie odpadu, kdejakých nových zdrojov energie, celkovo v prospech ľudstva. Ale nie, radšej sa zo strachu pred "nepriateľom" (pritom prakticky žiadny neexistuje) znížime k deštrukcii živých tvorov a toho, čo sme za tie dekády vybudovali a vytvorili. Ako sú neuveriteľné schopnosti človeka v tom, čo dokázal vymyslieť a vytvoriť, tak sú neuveriteľné v tom, ako dokáže ničiť a zabíjať. Pritom sme si všetci mohli žiť ako "prasce v žite".Odpoveď na príspevok od megdesign:
@megalord "Prečo nejde človek 1 z 5 pracovných dn… @megdesign toto je presne ten binarny mindset ktory som popisoval. Ja som hovoril o tych, co si to mozu dovolit - cize ludi z mesta. Ty, ako dedincan, si mozes najst veci na znizenie uhlikovej stopy, ktore ti okolnosti dovoluju. Čiže aby som bol kompletný, neplatí, že nikto teraz nemôže chodiť na bicykli 1 z 5 pracovných dní, pretože nejaký dedinčan si to nemôže dovoliť. Stačí, že aspoň niekto to bude praktizovať a nejakou časťou prispeje k zlepšeniu celkovej situácie. Mimochodom ja to mam vramci Bratislavy do práce presne 17.9km z Vrakune do Lamača. Využívam skúter aj bike, ked je velka zima mhd. Druhý príspevok beriem ako vtip.Odpoveď na príspevok od megalord:
@megdesign toto je presne ten binarny mindset kto… @megalord doštuduj si históriu zeme a potom rozprávaj o vtipe... A áno presne tak, ti čo môžu a chcú chodiť do práce na bike/MHD nech chodia. Ale nech nám, čo nechceme/nemôžeme, dajú pokoj. Už aj Greta tuším dostala trocha po ušoch....Odpoveď na príspevok od pochabel:
@megdesign Veď to som v podstate napísal. 😉 Tak, … @pochabel elektromobilita tu už bola v 50. rokoch (dokonca aj Československý EMA1) a zistili, že je to utopia... Rovnako aj toto teraz bude (viď Nemecko) A nie, nepomôže argument, že teraz je vývoj niekde inde ako bol kedysi... Proste autíčka na baterky budú stále autíčka na baterky.Odpoveď na príspevok od megdesign:
@megalord doštuduj si históriu zeme a potom rozpr… @megdesign ja nepopieram že zem má prirodzené cykly. Ja beriem ako vtip to, že si myslíš, že momentálna vlna je prirodzená vlna zeme na ktorej je tento celý zelený nezmysel postavený (aktivizmus). Aká náhoda že zem si zvolila ako prirodzený cyklus a jeho nárast spomedzi stovák tisíc rokov práve posledných 300 rokov od začiatku priemyselnej revolúcie a tým pádom nárastu uhlíka v atmosfére. Aká náhoda...Odpoveď na príspevok od megalord:
@megdesign ja nepopieram že zem má prirodzené cyk… @megalord predstav si, jedna vlna trvá niekoľko tisíc rokov. Žiaľ človek žije krátko, aby postrehol ich striedanie. A áno, presne teraz je tá, kedy sinusoida ide nahor. Viac čítaj.Odpoveď na príspevok od megdesign:
@megalord predstav si, jedna vlna trvá niekoľko t… @megdesign Je to vyvrátený mýtus, že takto "už predtým bolo". Viď analýzy zo sondáže ľadovcov.Odpoveď na príspevok od megdesign:
@megalord predstav si, jedna vlna trvá niekoľko t… @megdesign Nechaj to tak, niektorým jedincom jednoducho nenastavíš zrkadlo ich neomylnej genialite...Odpoveď na príspevok od megdesign:
@pochabel elektromobilita tu už bola v 50. rokoch… @megdesign To je pravda. Baterkáče budú vždy baterkáče. A spaľováky budú spaľováky. Ale ten vývoj je niekde inde, než bol kedysi. Už len tá energetická hustota a materiály, s čím súvisí hmotnosť a aj efektivita. Tým pádom aj dojazd, nabíjanie atď. Už len batérie v lokomotívach sú dosť rozdielne (nové už sú gélové, a to už pekných pár rokov). Za mňa osobne je elektromobilita super nápad. Mne je jedno kto v čom jazdí. Osobne to beriem tak, že v elektromobile je menej mechanických (rozumej pohyblivých) súčiastok, viac sa mi páči to, že na pohyb auta netreba prenášať pohyb kadejakými mechanizmami, stačí kábel z batérie rovno k motoru (cez nejaký menič či čo to tam je, nejaká výkonová blbosť atď.), tým pádom menej mechanického opotrebenia, netreba meniť olej, rozvody, kadejaké filtre, riešiť AdBlue, DPF-ka, ... . Ale je pravda, že pri elektromobiloch sa rieši zase niečo iné. A vývoj batérií ide dopredu. Netreba sa báť kvality el. energie, elektróny sú všade rovnaké, navyše si ho môžem nabiť doma, dokonca ak mám na streche FVE, nie je o čom (samozrejme najmä cez leto). Ale viem, že aj vývoj palív ide dopredu. Možno sa podarí vyrobiť syntetické palivo, ktoré bude aj bežne použiteľné (napr. finančne, ... ). Tomu sa samozrejme nebránim. Ako hovorím, nech si každý jazdí na čom uzná za vhodné. Osobne mám ale svoju oblasť mobility jasnú. Ak by automobilky neviedli hlupáci, mohli si s Teslou a Čiňanmi navzájom pomôcť. Môže to dopadnúť ako s mobilmi. Kedysi Nokia, Ericsson či Siemens aké mali postavenie na trhu a teraz? Vývoj šiel dopredu a Nokia je v úzadí, BenqSiemens sa rozpadol (jeden tuším druhého vytuneloval, ale neviem kto koho), SonyEricsson mal aké super mašinky a kde sú teraz? Tak to proste je. Ľudia si vyberú sami čo chcú. Je možno blbé sledovať ako má nejaká firma problémy (napr. VW), ale sám VW si za to môže. Tesla ich predbehla a ľudia to proste chcú. Kórejci sa tiež už kam dostali (KIA, Hyundai) a Čína to seká ako Baťa cvičky. Pritom taký VW už na tom mohol byť ako dobre. Boužiaľ sa na to asi vys.ali. Alebo im to dos.al Brusel. Proste ak nejaký hlupák niečo podcení, spraví zlé rozhodnutie, je ťažké dohnať stratený čas. Navyše keď ide teraz vývoj neskutočnými skokmi dopredu. O tom sa mohlo pri vývoji toho EMA1 vývojárom len snívať.Odpoveď na príspevok od pochabel:
@megdesign To je pravda. Baterkáče budú vždy bate… @pochabel Naopak, vývoj batérii dlhodobo stagnuje a posuny vpred sú ťažkopádne a nepatrnné. Koľko už bolo avizovaných revolučných batérii (na cukor a podobné nezmysly) a čo z toho sa vyplnilo? Ako skončil napriklad ambiciozny projekt spoza hranic - HE3DA? Li-Ion batériu som mal v mobile pred 25 rokmi na strednej, dnes rovnaka technologia v autach. Pokrok o nicom, jedine LFP prinieslo inovaciu v bezpecnosti, aj to uz pred viac ako 15 rokmi, ak ma pamat neklame.Odpoveď na príspevok od petersd:
@megdesign Nechaj to tak, niektorým jedincom jed… @petersd @megdesign poprosím nastaviť zrkadlo všetkým tvorcom teórie klimatickej zmeny, vedcom, autorom a editorom na všetkých wikipédiach. Oni všetci to majú zle. Niekto z alternatívy prekúkol ako to celé v skutočnosti je... Tu je tá "perfektná" sinusoída. Nemôžeme sa prosím porozprávať o plochej zemi? Idem si urobiť pukance, pls.Odpoveď na príspevok od megalord:
@petersd @megdesign poprosím nastaviť zrkadlo vše… @megalord Dali sme tomu riadne na pi.u ako ľudstvo. Ako som písal, urýchľujeme to. A celkom slušne. Len teda, plochú Zem by som sem veľmi neťahal. Pretože to, že klíma na Zemi sa mení sama od seba, to je fakt. Len my sme to riadne urýchlili. Ale plochá Zem je totálny nezmysel. Ale dal som si tú námahu a pozrel som si jeden dokument o tom. A tie argumenty, ktoré tam používali, až som neveril, že si len nerobia srandu, ale oni to mysleli vážne. A na konci mi ten záber na nich strašne pripomínal nejakú sektu.Odpoveď na príspevok od pochabel:
@megalord Dali sme tomu riadne na pi.u ako ľudstv… @pochabel ... určite sa veľmi nelíšili od tých, čo sa lepia na asfalty, polievajú obrazy v galériách,... pijú len čaj, a chodia len na bicykloch v natiahnutých ošúchaných svetroch,.... s agresivitou voči každému, kto má iný názor.Odpoveď na príspevok od petersd:
@pochabel ... určite sa veľmi nelíšili od tých, č… @petersd Ťažko povedať. Nezdalo sa mi, že by to boli nejakí "agresívni" posli svojej myšlienky. Robili tam "vedecké" experimenty, ktoré jasne "dokazujú" plochosť Zeme. Mi to prišlo ako videá od istej skupinky ľudí na Slovensku. 🤣 Ale my to týmito "šenkovými" kecami asi nevyriešime. Za mňa osobne sa stačí správať trošku zodpovedne ako ku svojmu "susedovi" tak k sebe, a vôbec k ostatným a k svojmu okoliu. Brať proste ohľad na iných a aj na budúcnosť ako takú. Nie je nutné tu "bojovať" proti všetkým a hrať sa na hrdinu, ktorý to všetko zachráni a vytiahne zo s.ačiek.Odpoveď na príspevok od megalord:
@petersd @megdesign poprosím nastaviť zrkadlo vše… @megalord ty sa prosím ťa vráť na základnú školu doučiť sa. A neplet sem plochu zem, lebo budeš na smiech. Všetci normálni vedia že je to sploštená guľa... Npr.: "V čase starej a strednej bronzovej doby v strednej Európe pokračovalo podnebie, ktoré bolo teplejšie a vlhkejšie ako dnes a malo časté striedanie vlhkých a suchých výkyvov." https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Star%...Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.