Výmena starej dlážkovice aj s podkladom

Zobraz úvodný príspevok
Dobry den, uz dost dlhu dobu sa trapim s tym, ako dat do poriadku dve izby (cca 40 m2 spolu) . Stara dlazkovica je prehnita a cervotoce, to ide von. Minimalne pod jednou je skvara. Betonovat som moc nechcel, takze hladam ine riesenie. Ved to bolo v pohode predtym, tak to musi byt aj teraz. Dufam. 1. Vyberie sa skvara, tak cca 10 az 15 cm. 2. By sa dala daka izolacia, jednak aj vlhkost, hoc prepokladam, ze ta skvara bude na prach a tiez ak by mala daka haved si len tak chodit ... 3. 10 cm strk a udupat poriadne 4. Konstrukcia z hranolovo, kde obvodova cast konstrukcie bude kopirovat steny, ale bude od nej cca 2-3 cm. (Povrchova uprava aka ? ) 5. Obsypat konstrukciu strkom tak, aby ostalo cca 5 cm pre izolaciu a ten strk udupat. Nieco ako ukotvonie konstrukcie proti horizontalnemu posunu. 6. Dat izolaciu cca 1 cm pod vrchnu uroven hranolov, nech prudi vzduch. 7. Na hranoly pasy s folie, co sa dava pod plavajucu, aby to nevrzgalo nahodou. 8. Polozit dlazkovicu, kde sa bude skrutkovat do drazky. Dlazkovicu budem brat cca 5m dlzky s hrubkou 3 cm a sirkou 15 cm. Necham po obvodoch priblizne 1/2 cm medzeru. ( Povrchova uprava asi olej, ale treba aj spodnu cast a hrany dlazkovice dako osetrit ? ) Este mi vedie nepekna plastova siva trubka z radiatora cez celu izbu a tu by som chcel dat pod podlahu, ak je to rozumne, teplo by mohlo sposobit skorsie vysychanie ako zvysok podlahy, ak sa nepletiem. A taktiez vo zvysku domu, teda v obyvacke je dlazkovica na plocho ku vchodu do tychto dvoch izieb a nemam sajn, ako orientovat smer v tych novych izbach, ci rovnako, alebo kludne aj kolmo. Dakujem mockrat za pomoc, uz to zacina dost surit a z roboty som sa za posledny mesiac ani nedostal, takze na toto ani nebol cas.
Odpovedať
1
2
@mgx ďakujem za reakciu. Ja som síce vlhkosť skvaropiesku nemeral, ale zdalo sa mi to suché. Co som sa pravdupovediac čudoval, pretože základy žiadna izolácia. Hranoly suché, zdravé, dlazkovica prachniva (cervotoc).
Odpovedať
Profilova fotka
@lubo8110 - bolo to difuzne otvorene vonku, takze aj pripadna vlhkost zo zakladov sa odparovala cez dlazkovicu prec. Preto napriklad OSB dosky by som tam rozhodne nedaval.Je to parobrzda.
Odpovedať
Profilova fotka
@patrikuhrak natrel si to zospodu? Ako to dopadlo nakoniec?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Ahojte. Ja by som prosil o radu ohladom zateplenia podlahy na prizemi. Klasika dom z konca 60 tych rokov, zaklad nad urovnou terenu. Pivnica malicka a sice mam tri izby kde chcem zateplit podlahu(pod tymito sklep nie je). Je tam deka , na nej ipa, aj po celom zaklade , postrholce a dlazka. Postrholce myslim nie su ukotvenea medzi nimi nie je nic ziadna skvara. Akym sposobom by som najlepsie odizoloval podlahu? Nejako nevlhne , len trochu v kuchyni asi tym ze tam je guma a zraza sa tam vzduch z varenia., prave som zateplil fasadu a chcem aj podlahu ale uvazujem, kedze podlahu nemozem moc dvihat kedze mam nizke stropy, tak by som nesiel cestou styrodur poter plavacka, ale ze by som to zateplil pomedzi postrholce(60mm + 25mm dlazka) penove sklo alebo kremicity piesok medzi postrholce a na to nova dlazka,. Bude to dostatocne? Alebo ako sa to realizuje v takychto pripadoch, ked sa mi najviac paci dlazka? Dakujem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lojzo66:

Ahojte. Ja by som prosil o radu ohladom zatepleni…
@lojzo66 pastrholce? to je odkiaľ nárečie ,lebo sú to drevené podvaly, tie sú bežne položené na deke a na nich je drevená podlaha najlepšie ked je z drážkamy a zasúva sa do seba, ako izolácia je najlepší suchý vzduch v medzere, niekedy sa tam dávali i suché piliny, izolovať treba hlavne miestnosti ktoré sú na zemi a je tam len škvara, pôvodné vybrať beton zo sieťou , hydroizolácia, tepelná izolácia poter a nasledne čo chceš, alebo len suchou cestou, nemusí schnúť i pol roka aby sa odparila voda.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@lojzo66 pastrholce? to je odkiaľ nárečie ,lebo s…
@duzu ja mám izolované ipou základ aj betonovú dosku a na nej sú teda tie podvaly(postrholce sa tomu vraví na považí) a medzi tým nie je nič len medzera vzduchová a navrchu je dlážkovica. Ja by som to najradšej izoloval suchou cestou ale môžem to tam dať max 6-8 cm izolácie, preto sa pýtam že aká by bola vhodná medzi tie podvaly ktoré nepotrebujem meniť lebo sú zdravé aj dlážka. Len je už schodená a nemá perodrážku.
Odpovedať

@duzu ja mám izolované ipou základ aj betonovú do…
@lojzo66 tie podvaly nechceš dať preč? Dalo by sa dať xps/steico a na to fermacell.
Odpovedať

@duzu ja mám izolované ipou základ aj betonovú do…
@lojzo66 ak nemá perodrážku bude časom vrzgať, ja som dal na to silnejšiu plávajúcu , vzduchová medzera izoluje, akurát nesmie zvlhnúť, plávajúcu stierať len mierne navlhčenou stierkou
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?