ahojte, potrebovala by som poradiť. rekonštruujeme starý dom a z dôvodu nerovnosti podláh chceme pôvodnu betonovu podlahu navýšiť max o 6 cm (kvôli stropu je toto maximum). aký postup by ste mi poradili, aby sa to zároveň aj odizolovalo, resp. aké potery sú najvhodnejšie?
dakujem
@gabika87 riesil by som to cez osb dosky. Je to podla mna dost mala vyska aj na nejaky poter s izolaciou. Urobit dreveny rost na 40cm (rozostup) z hranolov 4x6 (sxv). Medzi ne dat min. vlnu alebo polystyren a na vrch OSB 22mm pero drazka. A na to moze ist plavajuca. Ak tam chcete dat dlazbu, je to horsie, vtedy by mali byt dve vrstvy OSB.
Navod:
http://www.sadrokarton-centrum.sk/suc...
@mariand dakujem za tip. toto je pre mna novinka. a áno, vsade chceme dat dlažbu. tak ak dobre chápem, konštrukcia ostane rovnaká len sa dajú na seba dve OSB dosky a potom sa môže na to lepiť dlažba?
dakujem
@gabika87 Ano, dat ich na seba tak, aby sa nestretali spoje (najlepsie dat vrstvy na kolmo). No a to uz vam narastie o dalsie 2cm, takze bud to obetovat, alebo dat o tie cca2 cm, nizsi hranol, avsak na ukor hrubky izolacie. Netreba zabudnut, ze pri tomto type podlahy je doporuceny rozmer dlazby 20x20. Pripadne zvazit riesenie s Cetris doskami (ale tam je trosku ina cena).
@mariand Nie je lepšie tam dať sadrovlaknite dosky s polystyrénom aby odpadol ten rošt? A prípadne nerovnosti vyrovnať suchým podsypom? Alebo v čom je system s roštom lepší? Mám v tom trochu chaos. =-)
@tinuskaaaa v byvalej robote sme s tym vyrovnavali podlahu na predajni vo vyklade (ako informatik - "dobrovolnik" :) ) a dost to praskalo ked sa po tom chodilo. Aj ked sa na to dali dve vrstvy, stale to bolo nafigu. A hlavne ked tam chce gabika davat dlazbu je lepsie dat pevny a tuhy podklad, kdezto pri tych kombinovanych doskach sa to na tom podsype stale sprava ako plavacka.
Nič v zlom ,ale OSB dosky su zdraviu škodlivé je to prvotriedne svinstvo ,ktoré nemá čo v interiéri hľadať.Po druhé ak je to starý dom( 40 a viac ročný )tak je takmer 100% isté že podlaha poter nebude izolovaný proti vlhkosti .Ak by sa v takomto prípade použila vata a zadebnila OSB, tak do roka to všetko zhnije a vyhadzjú to von oknom.Na vlhkú podlahu je nepoužiteľný aj Sadrokarton .Takže najskôr zisťiť skladbu podlahy a potom rozmýšlať čo s tým. ;-)
@antonmesaros tak mi potom povedzte z coho sa stavaju drevodomy? Kebyze to je take zdraviu skodlive, tak uz to EU urcite davno zakaze :-D . Samozrejme, ze tam treba tie podlahy zaizolovat.
@gabika87 Dobrý den. V první řadě je potřeba ověřit, jestli je podlaha suchá. Pokud není, je to skoro průšvih. To by signalizovalo špatnou vodorovnou izolaci jak pod podlahou, tak pod stěnami. Nejdříve to musíte ověřit. Pak by se musely nejdříve izolovat stěny a teprve potom podlaha. Také je alternativa, že pod stěnami je hydroizolace a je vlhká pouze podlaha. To by šlo natřít nějakou tekutou lepenkou. Tím by se problém odstranil a podlaha by se mohla srovnat. Mě ze všech možných alternativ vychází jako nejlepší řešení použít ekostyrenbeton s tím, že povrchovou vrstvu po srovnání zapucujete cementem. Doporučuji zvolit hustotu cca 800 kg/m3. Tím zabijete všechny mouchy jednou ranou : jednak se srovná výška a vytvoří rovina, dále se vytvoří tepelněizolační vrstva a co je nejdůležitější tento podklad je vhodný i pro položení velkoformátové dlažby. Že by OSB desky byly zdraví škodlivé, o tom jsem slyšel pouze v souvislosti, když někomu deska spadla na hlavu. Osobně mám v jednom bytě všechny podlahy z OBS desek ( 2 x 12 mm křížem ) na násypu z Liaporu. V koupelně, na WC a na chodbě je položená dlažba 33 x 33. Je to už 4 roky a je to OK. Ten ekostyrenbeton mám v druhém bytě. Hodně zdaru.
S pozdravem Laďa
@ladajaskva ten ekostyren mame pouzity v dvoch izbach a "zavrety" palubkou a v druhej izbe OSB. Nenavrhoval som to z toho dovodu, ze sa mi tych 5cm zdalo dost malo na ekostyren.
pre @gabika87www.ekostyren.sk
@ladajaskva dakujem za tip, ten ekostyren sa mi celkom pozdava. a mozem na neho kludne vyliať nivelák a dat dlažbu?
len ešte to budem musieť dať prerátať nejakému statikovi, keďže sa prerába vrchné poschodie 2-generačného domu...
@susanerose je to izolacia ale, na to musis mat rovny povrch, su to take tabule, ako sa pouzivaju na zateplenie, ale tvrdsie. Dalsi postup je potom ako pri ekostyrene, roznasacia vstva (beton, poter) a pochodzna vrstva.
Ked si pozries albumy na MS, tak je to ten polystyren poukladany po zemi.
@mariand na to treba aj poter? lebo mne hovorili, že len sa to naukladá na zem a na to sa dá laminátová podlaha. ja sa nevyznám, preto sa radšej opýtam.