Môžem na dlažbu položiť podlahu?

Dobrý deň. Možno moja otázka znie hlúpo, ale naozaj sa v tom nevyznám. Ak mám v byte dlažbu, pod ktorou je podlahové kúrenie, môžem na takúto dlažbu položiť plávajúcu podlahu? Nemôže sa s tým niečo stať, robieva sa to, alebo je potrebné dlažbu odstrániť a tak položiť podlahu? Ďakujem za všetky rady.
Odpovedať
@obcanka123 ak ti nevadi vyskovy rozdiel a dlazba je dostatocne rovna, kludne.
Odpovedať
Samozrejme treba plavajucu podlahu, ktora je určena na podlahove kurenie.
Odpovedať
@obcanka123 Ak je tá dlažba pekne rovno položená, tak je možné na ňu dať plávajúci podlahu. Ak sú nerovnosti väčšie ako 2-3 mm, sú 2 možnosti: - odstrániť dlažbu a potom položiť podlahu - na dlažbu vyliať samonivelačný poter - nejakých 3-5 mm, čím sa povrch vyrovná a potom položiť plávajúcu podlahu. V každom prípade musí byť dlažba dobre prilepená, nesmú byť odlepené dlaždice.
Odpovedať
Ďakujem veľmi pekne, potešili ste ma. Nechcela som ju odstraňovať 😉
Odpovedať
len tak mimochodom: Podlahou je všetko, čo sa nachádza nad nosným stropom alebo podkladným betónom na teréne s hydroizoláciou t.j...... v tvojom prípade tepelná izolácia pod betónovou vrstvou s podlahovým kúrením, bet. vrstva, lepidlo, dlažba + podložka a parkety. To posledné čo tam chceš pridať je nášľapná vrstva. Plávajúcou podlahou je skladba celej podlahy oddelená od nosnej časti a stien pružným materiálom napr. min. vatou alebo polystyrénom - preto pláva a buchotanie po nej sa neprenáša do okolitých konštrukcií. Áno, trochu laicky, ale používa sa tento výraz aj na parketové podlahy pod ktorými je penová podložka na ktorej parkety "plávajú", ale to by bol správny názov iba vtedy, ak by nášľapná vrstva - parkety, boli priamo kladené na nosný strop. V tvojom prípade, ako aj píšu vyššie - pri dostatočnej rovinosti dlažby, môžeš na ňu priamo položiť parkety, ale musíš tam dať penovú podložku, ktorá prípadné nerovnosti vyrovná - no a tu je podstata problému: Nad podlahovým kurením (nad betónom alebo anhydridom...) položené vrstvy - v tvojom prípade podložka a parkety, by nemali mať tepelný odpor spolu väčší ako 0,15m2K/W. Teda čím hrubšia bude podložka, tým väčší bude tepelný odpor a čím tenšia bude podložka tým horšie sa vykryjú nerovnosti. No a v každom prípade použi parkety click. ktoré sa len kladú na sucho. :-)
Odpovedať
Opytam sa aj hlupo. Nebude to uz prilis na prestup tepla? Nebude treba tym padom ovela viac kurit a nebude dlhsie trvat nez sa byt vykuri?
Odpovedať
@zuzcek1988 zalezi co je pod poterom. ak ma pod poterom 1cm polystyrenu a v podlahe bude izolacia (ekvivalent) 0.5cm polystyrenu tak ano. Ak to je v pomere 10/0.5 tak nie. Vyrobcovia hovoria, aj tu to bolo spomenute, aky najvacsi odpor moze mat podlaha. Na jednu stranu to ma trosku zmysel no na druhu ked sa nad tym logicky zamyslis, ze pod poterom je izolacia ktora ma tepelny odpor cca R5 (20cm EPS 100S) a nad ked prezeniem R0.2 (1cm ?? lambda 0.05) tak logicky kade bude asi to teplo "unikat"? Do intererieru alebo dole do zakladovej dosky? Teda nerobil by som z toho taku tragediu. Jedine v pripade ze je pod poterom nedostatocna izolacia... ale aj tak je hocico 5cm viac ako hocico 0.8cm (podlahy nemaju vacsinou velky odpor)
Odpovedať
Profilova fotka
Ako podľa mňa ak je dlažba rovná, no ako treba počítať s tým, že ak je podlahové kúrenie, tak tam nejaká tá strata tepla asi bude
Odpovedať
@igor256 dik za vysvetlenie
Odpovedať
Ešte trochu teórie: Podlahové kúrenie, v našom prípade trubky s teplou vodou, má najväčšiu účinnosť ak sú trubky zaliate do čo najviacej tepelne vodivého materiálu - liateho betónu. (( Malé odbočenie - v poslednej dobe sa rozmohlo zasypávanie trubiek do zavlhnutej betónovej zmesy, ktorá sa iba rozhrnie a zrovná. Takáto vrstva nemá prakticky žiadnu nosnosť v ohybe. Ak je teda pod takouto vrstvou stlačiteľná tepelná izolácia napr. minerálna vata alebo polystyrén väčšej hrúbky a tou môže byť už hrúbka nad 80mm, tak sa potom nečudujte, ak to popraská. Nevraviac o tom, že takýto betón je menej tepelne vodivý a trubky dostatočne neobalí. )) Na betón s podlahovým kúrením je najlepšie nedať už nič a ak, tak zase len niečo hodne tepelne vodivé ako je napr. ker. dlažba. Prikrývanie tejto vykurovacej vrstvy drevom, kobercami,..... znižuje účinnosť. Je to akoby ste klasické radiátory zakrývali dekou. Áno, môžeme sa baviť o tom, že ak je to z druhej strany dostatočne tepelne izolované, tak sa teplo nemá kde stratiť. Záleží však od konkrétnej situácie a nemusí to byť až také jednoznačné, lebo nastáva tlak na väčšie straty inde, napr. v rozvodoch. Bavíme sa však o stratách možno 1-5% v danej miestnosti, čo v celku strát domu pre väčšinu ľudí nič neznamená. :-)
Odpovedať
@obcanka123 a ak sa smiem opytat preco to takto idete robit priamo na dlazbu bez jej odstranenia? Kvoli pracnosti, bordelu alebo? Ako nepocula som uprimne o tom este, ze by to takto niekto riesil ked ma aj podlahove kurenie...
Odpovedať
@fundasa ak je dlazba kvalitne nalepena tak to odstranenie by bolo velmi narocne a scasti by hrozilo riziko poskodenia poteru/kurenia @kntsz mam pocit ze tou troskou teorie si dosiel k tomu zaveru co som predtym pisal, ci sa mylim?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@igor256 nemýliš sa. Len som to chcel trochu rozpísať a zdôrazniť (nakoniec aj ty si to naznačil), že DF nedokáže exaktne riešiť problémy a že to môže byť zložitejšie, lebo konkrétny prípad uvádzaný laikom sa môže dosť líšiť od reality a toho by sme si my čo v tom pracujeme a chceme poradiť, ale hlavne laici, mali byť vedomí. :-)
Odpovedať
@fundasa ideme to preto tak robiť,že tá dlažba sa mi nepáči (nedávala som ju tam ja,ale kupujeme byt s takou dlažbou). Ďalšia vec je tá,že nemôžem resp. nie je čas na takú prerábku aby sme to dali preč.. a o tom neporiadku ani nevravím 😉
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
@obcanka123 môžem sa spýtať ako ste to nakoniec vyriešili? Položili ste plávajúcu na dlažbu? Riešime podobnú situáciu a bojím sa zvýšenia nákladov na kúrenie.
Odpovedať
@lowelqa2 ahojky, ešte sme to neurobili, ale ideme to tak spraviť ... Budeme dávať drevenú podlahu ☺️ drevo bude teplejšie ako tá dlažba.
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem no ja by som sa asi obávala toho, že by sme museli viacej kúriť, predsa len kým sa prehreje dlažba a ešte potom plávačka :/
Odpovedať
Jaj takto to myslíš. Akože my už neplánujeme púšťať to podlahové vykurovanie 😉 Preto dávame riadnu drevenú podlahu, nie plávajúcu. Ale to čo vravíš je pravda, ak sa ti má prehriať aj jedno aj druhé,bude to drahšie.
Odpovedať
@obcanka123 a jak budete ted kurit , ked nie podlahovkou? Ako mnoho krat som videl, ze to ludia tak proste spravili, ze polozili jedno na druhe no samozrejme ak im to prvotny podklad dovolil
Odpovedať
@topgan máme normálne kúrenie v byte a ani tak tú podlahovku nevyužívame už teraz.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Ahojte chcela by som obnovit tuto temu trosku, mame ten isty problem a ked sa niekoho opytam na riesenie tak nam povie - ze mozno, si myslim, neviem urcite atd Chcela by som teda radu od niekoho kto sa ozaj vyzna😂 mame dlazbu, pod nou podlahove kurenie a chceme dat na dlazbu plavacku lebo dlazba sa nam nepaci a mehodi sa nam ako sme si prerobili dom, len sa bohim, ze led na tu dlazbu dam olavacku ze budem ovela viac platit za teplo ako doteraz, vie mi niekto povedat ako to je? Dakujem
Odpovedať
@bielavila nebudeš platiť oveľa viac. Ide o to, že máš nahrievanu hmotu - betón s dlažbou. Teplo chceš aby sa dostalo do interiéru. Ak tam dáš plávačku je to 1cm nie vodivej vrstvy. Teplo nezmizne iba sa šíri. Otázne je či sa bude šíriť hore - do interiéru alebo dole do polystyrénu. Keď máš pod betónom aspoň 10cm polystyrénu tak skôr to teplo prejde cez 1cm plávačky. Teda odpoveď znie nie, nebudeš platiť oveľa viac. Môže tam byť navýšenie v jednotkách percent ale skôr pocítiš zmenu počasia ako toto...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch

Odpoveď na príspevok od igor256:

@bielavila nebudeš platiť oveľa viac. Ide o to, ž…
@igor256 Dobrý deň, viete mi poradiť, čo treba dať pod laminátovú podlahu, ktorú chceme položiť na dlažbu s podlahovým kúrením? Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od mariamaria134:

@igor256 Dobrý deň, viete mi poradiť, čo treba da…
@mariamaria134 poradím možno inak, ale mám odskúšané. My sme dlažbu vylial nivelakom vo veľmi tenuckej vrstve a potom sa lepili vinylové diely. Na pocit maximálne príjemné a tepelne za mňa lepšie ako dlažba. Zváž túto možnosť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mariamaria134:

@igor256 Dobrý deň, viete mi poradiť, čo treba da…
@mariamaria134 podložku add pur 2.
Odpovedať
Ahojte, aktuálne riešim rovnaký problém. Z toho, čo sa tu popísalo, si musím zistiť, koľko cm polystyrénu je pod podlahovým kúrením. Na túto podlahu by som chcel položiť kompozitnú podlahu ARBITON, ale nechcem ju lepiť, myslíte, že by som to tam mohol urobiť, alebo radšej strhnúť pôvodnú dlažbu a položiť novú? Bojím sa, že sa pri strhávaní starej podlahy poškodí kúrenie. Druhá vec je, že pôvodný majiteľ podlahovým kúrením zvýšil podlahu a zároveň tým znížil dvere, lebo tie sa adekvátne neposunuli nahor.... Kompozitná podlaha by mala mať veľmi dobrú tepelnú vodivosť nie? Prikladám aj foto
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?