Kurenie v zime/susenie

Viem ze toto je vecne opakovana tema a aj som si tie stare temy precital ale nejako sa neviem rozhodnot ako postupovat... Mam na dome spravene cementove potery od 3. oktobra. Omietky sa robili davno, este zaciatkom juna, (potery sa velmi nedali skor organizacne kvoli inym veciam, ale to je ina tema) a pred potermi mi prisla stavba pomerne sucha (mury/beton sa robili vlastne este pred minulou zimou). Instalovane je tepelne cerpadlo (a bolo na skusku na jeden den pustene) ale stavba je nezateplena (steny, strop je beton a strecha je zateplena) a steny su silka+beton takze bez zateplenia nulovy tepelny odpor.... Dokoncenie stavby ma nejako nenahana z nejakych externych faktorov (okrem manzelky) ale nechcem to natahovat zbytocne a rad by som nasiel dobry kompromis medzi tym kolko bude stat vysusenie stavby a ako dlho to bude trvat. Lokalita je BA a momentalne dlhodobo relativna vzdusna vlhkost 90-100% (vacsinou tych 100...) pri teplote 5+. Napada mi par moznosti: 1. ozeliet par sto eur mesacne na kurenie "panu bohu do okien" (kedze nezateplene steny + vetranie) a kurit bez ohladu na vonkajsie teploty. 2. nechat t.c. vypnute, pripadne ho nastavit len nech zakuri ak vonkajsia teplota klesne pod nulu, nech nezamrzne voda v podlahach. 3. rovnako ako bod 2 + navyse ked je nizsia vzdusna vlhkost (co pravdepodobne znamena aj ze mrzne) tak spustit susenie poteru (resp. kurit na vyssiu teplotu lebo neviem ci mam vobec v t.c. tento program, musim pozriet) Viete mi poradit kto sa viac vyznate a mate skusenosti? Pripadne nejaky uplne iny postup?
Odpovedať
Zapni TČ, nastav na 15 st. resp. vodu na 25 st. Pozri dennu, tyzdennu spotrebu, ak to bude do 15 kWh denne tak nechaj bežať.
Odpovedať
Mal som ho zapnute na den a vzalo nejakych 70kwh ale je pravda ze bezalo vkuse lebo nedosiahlo ani pozadovanu teplotu vody na spiatocke. Tak som si povedal ze ked je takato vlhkost vonku pri danej teplote vzduchu (dnes 7 stupnov, 80-90%, uz to konecne po troch dnoch 100% kleslo), tak to nema moc zmysel a povedal som si ze pockam kym bude nizsia vlhkost vzduchu a potom necham pustene dlhsiu dobu. A medzitym som sa rozhodol napisat sem :)
Odpovedať
Profilova fotka
@foobar povedz si, aku sumu si schopny/ochotny tolerovat a zaplatit, rozrataj na kwh za den a kur v obdobi, ked je teplota 0-5c a vlhkost 90% a menej. Idealne si najst nejaky rozumny casovy interval. Ak sa da, chodit casto vetrat alebo to nejako automatizovat (otvarac okna, sused, alebo ty).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foobar:

Viem ze toto je vecne opakovana tema a aj som si …
@foobar my sme tak kurili stavbu tiez TC, mali sme nastavene 10°C do podlahovky a vodu v bojleri sme neohrievali...takto sme kurili od januara do maja... s tym ze preddavkove platby sme mali nastavene na 90 euro mesacne, za tych skoro 5 mesiacov nam este vratili preplatok z elektriky Od maja sme potom na stavbu pocas peknych dni rano chodili otvarat vsade okna na vetracky...v den ked prsalo sme okna nechali zatvorene
Odpovedať
Profilova fotka

@foobarak chcete aby poter "vyschol" tak ho polievjte , ak ste to doteraz nerobili, môže sa šúpať. Nekúriť, polievať. po mwsiaci poliebvania kúriť a podľa potreby polievať, betón zreje polievaním, nie sušením.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

@foobarak chcete aby poter "vyschol" tak ho polie…
@jan45 porter bol na začiatku po betonáži poliaty a dva týždne prikrytý. Teraz je už dva mesiace od betonovania takže už riešim pomaly ako ďalej so stavbou a preto riešim či sušiť a akým štýlom
Odpovedať
Zapol som to teda na 25 stupňovu vodu uvidím po pár dnoch ako sa to bude správať. Teraz trochu klesá vonkajšia vlhkosť tak by sa to mohlo dať vetrať
Odpovedať

@foobar zas švagor, keďže sa potrebovali urýchlene prestahovať už tento rok pred Velkou nocou, tak zvolil trošku iný postup ( montovali nám skoro v rovnakom čase TČ) tak on hneď od januára začal kúriť na 19 C, ale už za 3 dni kurenia sa mu začala všade zrážať voda, stekať po oknách a stenách...tak si požičal 3 priemyselné odvlhčovače a mal ich pustené stále až mu klesla vlhkosť v stavbe na 50 percent a už toľko vody nevylieval každý den, položil klik vinylovu podlahu, tá sa mu po mesiaci začala vzduvať a ešte riešil nedoplatok 850 euro (tiež mal preddavkové platby nastavené na 90 euro)
Odpovedať
Profilova fotka

@jan45 porter bol na začiatku po betonáži poliaty…
@foobar ten mal byť poliaty každý deň aspoň týždeň keď sa polieva a kúri, tvrdne rýchlejšie
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

@foobar ten mal byť poliaty každý deň aspoň týžde…
@jan45 a má zmysel to polievať aj teraz po dvoch mesiacoch? Keď bol čerstvý tak tam išlo pár sto litrov vody (hadicou) a bol zakrytý niekoľko týždňov fóliou takže bol stále mokrý. Inak teraz keď som zapol kúrenie na tých 12 stupnov v interiéri a 25 stupnova voda (reálne má 20) tak sa trochu zdvihli rohy na pár miestach, tak že cítim že to trochu pruzi keď poskacem ale môže to byť tak 3 mm. Mám podľa vás s tým niečo robiť, napr. Stiahnuť kúrenie ešte nižšie alebo to zľahka nech to zreje rovnomernejšie? Mne top príde kvôli rozdielu teplôt kde poter má na spodku 20 stupňov a na vrchu 12
Odpovedať
Profilova fotka
@foobar ak poter nie je dostatocne vlhceny, hydratacia suchej zmesi neprebehne dostatocne a poter doslova "zhori". Ak vsak bol prikryty foliou a dostatocne zavlhceny na zaciatku, nemal by som obavy. Dodatocne sa s tym uz neda nic spravit. Treba pustit susiaci program alebo to presusit manualne (2 programy som tu daval) a bimetalovy efekt (zdvihnutie rohov) by mal prestat, ked poter preschne v celom profile. Moze to trvat kludne aj mesiac. Ak uz sa rohy zdvihli, pouzil by som "pomaly" susiaci program, ono si to do roka sadne. https://www.asb.sk/stavebnictvo/podla...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?