Je potrebné stavebné povolenie

Pred 3 rokmi sme si uzatvorili terasu, ktorá bola vrámci zastavanej plochy, takže sme nenavyšovali nič a ani nezväčšovali priestor, zároveň však na ďalší rok sme si zobytnili garáž, ktorá je súčasťou domu, takže znova neprišlo k žiadnému navýšeniu zastavanej plochy. Avšak riešime to, že by sme sa potrebovali sťahovať a teda tieto veci si potrebujem dať do poriadku. Teraz je otázka, je potrebné stavebné povolenie alebo stačí ohláška? Terasa má 12 m2 a priestor bývalej garáže je do 25m2. Ďakujem za každý podnet.
Odpovedať
Profilova fotka
skôr zmenu stavby pred dokončením a ku kolaudácii doložiť skutočný stav Projektant alebo dozor by to mal vedieť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

skôr zmenu stavby pred dokončením a ku kolaudáci…
@jan45 to sme riešili pár rokov dozadu, len teraz s kým mám toto riešiť? Predpokladám, že toto asi sami nevyriešime. S projektom mi pomáhala kamarátka a s realizáciou stavebná firma
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od rapture:

@jan45 to sme riešili pár rokov dozadu, len teraz…
@rapture zmenu stavby pred dokončením možno opakovane podávať ( sú rôzne, môže sa zmeniť dozor, zmení sa majiteľ, to nie sú len stavebné zmeny) až do kolaudácie. Zmeny po kolaudácii bez ohlásenia sú čierna stavba.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

@rapture zmenu stavby pred dokončením možno opako…
@jan45 je to dom po kolaudácii a keďže to bol menej izbový a potrebovali sme doriešiť izby, tak sme to riešili takto. Ten stavbyvedúci vravel, že to stačí podať len dodatočne ohlášku. Dom bol postavený ako jeden celok a teda garáž nemala samostatné súpisné číslo, ale číslo domu. Terasa je v podstate len zakrytá
Odpovedať
Profilova fotka

@jan45 je to dom po kolaudácii a keďže to bol men…
@rapture ja nechápem čo potrebuješ dávať do poriadku. Ze obyvas garáž ty a nie auto? Prekrytie terasy? Zatvorenie terasy, balkónu,... To bežne ľudia robia. Ja by som žiadne ohlášky nerobila. Načo kŕmiť byrokratickeho šimla.
Odpovedať
Profilova fotka
to sa viac ako kolaudácie týka domovej dane. Zakrytú terasu môžete urobiť ohlášku, tam stačí len stavebný úrad. Pokiaľ meníte využitie priestorov ale nemeníte technickú úroveň, nie je to ani na ohlášku. Ak ste dali do garáže radiator, bol tam aj predtým. A na domovej dani si pozrite plochy a upravte,
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jankazb:

@rapture ja nechápem čo potrebuješ dávať do poria…
@jankazb áno, lenže keď chceme dom predávať, tak neviem celkom ako to urobiť. Jeden realiťák ma upozornil na to, že bez ohlášok nie je možné predať dom, že je nepredajný.
Odpovedať
Profilova fotka

@jankazb áno, lenže keď chceme dom predávať, tak …
@rapture nechápem prečo. Pôdorys sa nezmenil.
Odpovedať
Profilova fotka

@jankazb áno, lenže keď chceme dom predávať, tak …
@rapture vymeniť premotivovaného realitaka. Chce byť papezskejsi než pápež.
Odpovedať

@rapture nechápem prečo. Pôdorys sa nezmenil.
@jankazb nezmenil, len či to banka uzná, že z pôvodne 3 izbového s garážou je viacizbový bez garáže a poskytne na to hypo
Odpovedať
Profilova fotka

@jankazb nezmenil, len či to banka uzná, že z pôv…
@rapture ved zobrať úver na 3izbovy s garazou. Tak ho aj predávaj. Využitie inak už je individuálne.
Odpovedať

@rapture ved zobrať úver na 3izbovy s garazou. Ta…
@jankazb lenže je rozdiel predávať 3 izbový dom s garážou ako predávať 5 izbový dom bez garáže. Cenovo je to inde a metráž za úžitkovú plochu je tak isto iná a tým pádom aj cena za m2.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@jankazb nezmenil, len či to banka uzná, že z pôv…
@rapture toto podľa mňa nie je zmena na stavebné povolenie ani ohlášku. Banka si nebude pýtať projekt, keď je to dlhšie obývaný dom. Ale kľudne pre pokoj duše treba zájsť na stavebný úrad a oni povedia čo a ako. Ale poviem že ani pri výstavbe domu neriešia nič v banke a iba sa dokladá kolaudačné rozhodnutie a pritom všetky zmeny sa môžu nemusia zapísať.
Odpovedať
Profilova fotka
Kľudne nás kontaktujte www.ding.sk
Odpovedať
Profilova fotka
Na garaz ohlasit zmenu ucelu a zakrytie terasy neriesit ved ta bola sucastou projektu to ze tam das okno zaves nik neriesi.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wolodymyr:

Na garaz ohlasit zmenu ucelu a zakrytie terasy ne…
@wolodymyr aj keď máme z toho izbu? Sú tam múry, ale iba sadrokartónové a na tom zateplenie.
Odpovedať
Profilova fotka

@wolodymyr aj keď máme z toho izbu? Sú tam múry, …
@rapture je to bezna prax ale zavisi od uradov kazdy ma svoje pravidla. Ved chod na stavebny a popitaj sa.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?