Interiérová dlažba suchou cestou s EPS 100

Potreboval by som poradiť. Kupujem novostavbu rodinného domu, kde je majú podlahy v časti keramické dlažby nasledovnú skladbu: - keramická dlažba 10 mm; - flexibilná lepiaca malta/ voduvzdorné lepidlo 5 - 10 mm; - elektrická vykurovacia rohož; - separačná fólia; - dosková izolácia z expandovaného polystyrénu EPS 100 v celkovej hrúbke 150mm; - hydroizolačná PE fólia; - žb základová doska. Moja otázka smeruje k tomu, či vzhľadom na veľmi hrubú 15 cm vrstvu EPS 100 nehrozí, že dlažba bude časom najmä pri zaťažení ťažkými predmetmi ako plná vaňa alebo vstavaná skriňa praskať a sadať?
Odpovedať
To som tu ešte nečítal, že by to niekto takto robil . ( niekto takto odfušoval ) Vážne si to neviem predstaviť ...hlavne po rokoch ako sa to bude správať, však to môže pracovať riadne , špárovačka aj praskať ... Možno si to viem predstaviť ak by bol na mm dokonalý povrch železobetnovej platne ...na to uložený pevný polystyrén EPS 150 a nejaká hrubá terasovka dlažba 2cm ....ale ani to neviem ......... Môj laický názor tomu nedáva logiku čo to ako spravili. Však obyčajne býva maličký problém aj pri poteroch že sa pohýbu , klesnú ....ja mám 7cm EPS 100 poter 5,5cm podlahové vodné kúrenie ...keramická dlažba 9 mm asi ...a sem tam po rohoch mi to kleslo o milimeter dva ....na jednom mieste aj tri. Ale to pripisujem nie rovnej základnej doske a ten polystyrén sa tam zatlačil časom ... a to som dal dlažbu lepiť o rok neskôr ako som robil poter, tak to malo čas aj sadať si ...
Odpovedať
@nerith Ak si to správne napísal tak na základnú dosku by mala ísť aspoň jedna vrstva kvalitnej 4mm hrubej ipy - asfaltového pásu. A nie nejaká folia. Tam majú usporených okolo 600eur za ipu ... 1500 eur za poter ...
Odpovedať
Profilova fotka
a naozaj tam neni poter? to sa mi nejak nezda..
Odpovedať
Profilova fotka
@nerith Ak je tá skladba vážne urobená tak ako si napísal tak od takej firmy by som si nekúpil ani garáž, ok dá sa urobiť podlaha aj bez poteru sú na to systémy napríklad z SDK ale lepiť dlažbu priamo na tepelnú izoláciu vlastne ani nie na ňu ale na separačnú fóliu a do toho ešte dať vykurovacie káble to ani nechcem vidieť ako vyzerá zvyšok domu. Sú firmy čo sa venujú inšpekcii nehnuteľností možno by nebolo odveci takú si zaplatiť aby sa pozrela na ten dom, ak teda nemáš toľko peňazí že ak tento bude zlí kúpiš druhý.
Odpovedať
Skladba je naozaj taka ako je napisane, akurat hydroizolacia na spodku bola pouzita tekuta a nie folia. Pan co to staval tvrdi, ze taketo zateplenie polystyrenom bolo navrhnute tepelnym technikom z dovodu minimalizacie tepelnych strat. Kazdopadne radsej by som zaplatil par eur mesacne za vykurovanie navyse ako keby mi mala praskat a sadat dlazba.
Odpovedať
Profilova fotka
@nerith Aha čiže ako hydroizolácia použité niečo tekuté za chvíľu sa dozvieme že tam je len penetrák. Hrúbku tepelnej izolácie mohol navrhnúť teplotechnik ale zvyšok skladby podlahy mal niekto doriešiť, keby teplo technik povedal že na steny má ísť zateplenie hrúbky 150 mm tak tam dajú len to a vykašlú sa na steny. Moja rada zaplať niekomu kto ten dom riadne pozrie alebo UTEKÁÁÁÁJ odtiaľ.
Odpovedať
Profilova fotka
Súhlasím s ostatnými, pre lepenie dlažby potrebujeme pevný podklad, čo v tomto prípade nie je dodržané. Na EPS mal byť aplikovaný roznášací poter.
Odpovedať
@martosko aku by si teda navrhol spravnu skladbu podkladu? Dakujem.
Odpovedať
Ja si myslim ze tam aky taky poter je len diskutujuci to nepostrehol. Ved ktory debil by lepil dlazbu na epsko!
Odpovedať
Poter tam naozaj nie je... dnes som si kontroloval technicku miestnost kde je uz asi 3 mesiace polozena cca 100 kg pracka a citim ze uz teraz to nie je rovne. Poter nebol realizovany nikde v dome kedze plan stavebnika bol ist vsade suchou cestou. Dopadli sme tak ze tam kde bola plavajuca podlaha bola skladba 150mm EPS 100ka alebo 150ka a na tom 2x osb 12mm cele sa to hybalo tak sa to musi rozoberat az na zakladovu dosku. Evidentne rovnaky problem bude aj pri dlazbe... V casti kde boli plavajuce podlahy sme napokon dohodli ze sa da 120mm xps 300vka v dvoch 60mm vrstvach a na to 50-70mm cementovy poter. Toto uz bude stacit?
Odpovedať
Profilova fotka
To už by mohlo byť v pohode. Návrhová hrúbka poteru je v podlahárskej norme a je závislá aj od stlačiteľnosti tepelnej izolácie umiestnenej v podlahe.
Odpovedať
@nerith hlavne tam nedavaj xps ktory je 2x drahsi ako eps150 ktory postacuje.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@nerith Tomu pánovi čo to staval by mal kuchár alebo žena robiť obedy suchou cestou ako by sa tváril ... 😄
Odpovedať
Tak aby som to uviedol na pravú mieru. V prjektovej dokumentácii absentovala jedna zložka podkladu a teda reálna skladba je nasledovná: - keramická dlažba 10 mm; - flexibilná lepiaca malta/ voduvzdorné lepidlo 5 - 10 mm; - elektrická vykurovacia rohož; - 2 x 12,5 mm OSB doska na perodrážku; - separačná fólia; - dosková izolácia z expandovaného polystyrénu EPS 100 v celkovej hrúbke 150mm; - hydroizolačná PE fólia; - žb základová doska. Moja otázka je teda stále rovnaká a teda, či takáto skladba postačuje?
Odpovedať
@nerith Je to o dosť tak lepšie ale nerobí sa to tak bežne . Tak asi ti málokto dá nejakú referenciu ...že on už býva 8 rokov napríklad a všetko v pohode. V prípade plávajúcej podlahy by som nevidel až tak problém , ale tá dlažba ...no môže špárovačka praskať po rokoch. To máš ako otázku prečo si ľudia na strechu dávajú škridlu však by stačil nejaký šindel lacný ... je to otázka životnosti, spoľahlivej funkčnosti po určitú dobu ...Na také experimenty, alebo jednoduchšie lacnejšie postupy by som experimentoval na chate nie na dome.
Odpovedať
@leilak1 No práveže tam kde bola plávajúca podlaha bol problém evidentný hneď, podlaha sa prehýbala takmer všade ešte ani nebola poriadne používaná, teda všetko sa muselo vybrať a robiť nanovo. Je mi jasné, že dlažba je určite pevnejšia ako plávajúca podlaha, avšak mám obavy, či to časom tiež nebude príliš sadať hlavne na miestach ako pod práčkou, pod vaňou a pod.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?