Dilatacia lepenej drevenej podlahy v ramci jednej miestnosti

Caute, chcel by som lepit trojvrstvovu drevenu podlahu hr. 14mm na obdlznikovu plochu rozmeru 8,4 m x 5,4 m. Cca v tretine tejto plochy je v poteri spravena dilatacia. Musim ju pri kladeni podlahy dodrzat a spravit v parketach medzeru? Najradsej by som sa tomu vyhol, kedze cela plocha sa nachadza v ramci jednej miestnosti a toto miesto by bolo dost na ociach. Videl som, ako sa da "zosit" dilatacia v poteri. Fungovalo by toto riesenie? Nebola by potom tato plocha (cca. 45 m2) prilis velka, s rizikom, ze poter praskne? Este dodam, ze kurenie je podlahove a cela plocha je jedna zona.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od cheddar:

Caute, chcel by som lepit trojvrstvovu drevenu po…
@cheddar mam rovnaky problem jak ty, rovnake lepenie rovnakej podlahy s podlahovym kurenim. Miestnost mam mensiu, 35m2, ale poterari mi aj tak v strede spravili v cementovom poteri dilataciu. Pokladka ma caka za par tyzdnov a urcite nebudem riskovat, dilataciu priznam.
Odpovedať
Profilova fotka

@cheddar parketové lepidlo je natoľko pružné že dilatáciu bez problému zvládne. V parketách sa v rámci jednej miestnosti necháva dilatácia iba okolo stien.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od soki:

@cheddar mam rovnaky problem jak ty, rovnake lepe…
@soki v 35m2 miestnosti robiť stredom parkiet dilatáciu je totálny nezmysel.
Odpovedať
Mám drevenú podlahu (12 mm, brezová preglejka + nášľap 4 mm dub). V miestnosti s výmerou cca 50 m2 (obývačka, kuchyňa, zádverie) bol poter rozdelený dvomi dilatáciami: zádverie - obývačka, obývačka - kuchyňa. Ani jedna nie je priznaná. Ako už spomenul @eagleowl, PU parketové lepidlo je ako guma, pohyby poteru bez najmenších problémov prenesie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od eagleowl:

@cheddar parketové lepidlo je natoľko pružné že d…
@eagleowl a co ked poter v mieste dilatacie praskne? Zatial ani po roku v tej casti dilatacia nepraskla, vsade inde uz hej. Polystyren mi pokladli jak mantaci, moze byt, ze sa jedna cast neskor pri prasknuti posunie aj smerom hore/dole. To uz asi lepidlo nedorovna.
Odpovedať
Profilova fotka

@eagleowl a co ked poter v mieste dilatacie prask…
@soki nejak sa v tom strácam....poter v mieste dilatácie praskne ???....veď dilatácia je riadene vytvorená "prasklina" z jediného dôvodu.....aby sa vedelo kde bude ....a pri lepení keramickej dlažby sa v tomto mieste vytvorí pružný spoj. Parketové lepidlo pružnosťou preklenie posuv poteru bez problému. Výškový posun mi tiež nedáva žiaden zmysel... Ale veď informácie máš... sprav ako myslíš.....
Odpovedať
Profilova fotka

@cheddar mam rovnaky problem jak ty, rovnake lepe…
@soki ešte posledná vec....ja som lepil parkety na Elastilon....s PU lepidlom sa horšie robí (asi je aj drahšie) a výmena lepenej podlahy bude v budúcnosti (síce ďalekej) dosť zložitá. Nemám podlahovku ale Elastilon sa dá použiť aj na podlahovku.... Ak použiješ Elastilon tak máš klasickú plávajúcu podlahu nespojenú s podkladom a dilatácie poteru Ťa nemusia vôbec zaujímať.
Odpovedať
Profilova fotka

@cheddar Podľa opisu sa v tomto prípade nebude jednať o dilatačnú škáru - škáru , ktorá zabezpečuje samostané dilatovanie dvoch stavebných celkov ale o tzv. kontraktačnú škáru , ktorá sa do poteru narezáva iba v povrchovej vrstve , aby bolo kontrolované jeho praskanie počas vytvrdzovania a zrenia . Pokiaľ budete pokladať podlahu plávajúcim spôsobom tak túto škáru jednoducho prekryjete plávajúco položenou podlahou . Pokiaľ budete podlahu celoplošne lepiť , tiež existuje spôsob a materiál / MS polymérové tvrdo pružné parketové lepidlá / ako sa s ňou vysporiadať a nemusieť ju prevziať do plochy podlahoviny . Ak je to skutočne dilatačná škára , tak ju musíte akceptovať aj v pokladanej podlahovine.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od eagleowl:

@cheddar parketové lepidlo je natoľko pružné že d…
@eagleowl @milanpl vdaka za tipy. @parkett_mann suhlasim, ze zrejme ucel tejto skary ma byt kontrolovane praskanie. Avsak v mojom pripade tato skara nevznikla jednoduchym narezanim, vzhladom na to ze jednotlive segmenty u nas realizovali poterari dva po sebe nasledujuce dni. Zjednodusene povedane ide o akusi "fajront skaru".
Odpovedať
Profilova fotka

@eagleowl @milanpl vdaka za tipy. @parkett_mann …
@cheddar Okrem tejto ,, fajront skáry ,, máte v podklade narezané aj štandardné kontraktačné škáry ? Tie sa pri cemontových poteroch narezávajú každých cca 5m a na anhydrite cca po 10m . Alebo táto škára má podľa poterárov tú narezanú nahradiť ? Predpokladám , že obvod plochy je už odilatovaný nielen po obvode ale aj v prechodoch medzi miestnosťami , takže sa jedná o poter v ploche 45m2 . Existuje postup a prostriedky ako škáru správne vyplniť / nie zaplniť / , následne povrch prepojiť a tak pripraviť pre celoplšné lepnie . Dobre to má čo sa týka produktov a celého procesu spracované napr. spoločnosť MUREXIN , samozrejeme ponúkajú to iní výrobcovia podlahárskych lepidiel a nivelizačných zmesí . Do správy som Vám poslal priamo kontakt na technika z MUREXIN , určite Vás úsmerní a ponúkne správne riešenie .
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od parkett_mann:

@cheddar Okrem tejto ,, fajront skáry ,, máte v p…
@parkett_mann dakujem za kontakt. Okrem fajront skary nemame narezane ziadne dalsie skary, aj ked sa jedna o cementovy poter (co som zabudol v povodnom prispevku spomenut). Poterari nas na nic take neupozornili. Medzi miestnostami a po obvode miestnosti mame poter oddilatovany.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?