Zobytnenie podkrovia

Zobraz úvodný príspevok
Dobry den, riesim zobytnenie podkovia - vsetko sucha vystavba a mam par otazok pre skusenych? 1. Priecky 1x doska SDK (sadrokarton) alebo 2x doska SDK? 2. Sirka profilu na SDK priecky staci 75mm alebo treba 100mm? 3. Aku vypln pouzit do priecok? poprosim konkretny nazov vyrobku 4. Ake typy radiatorov pouzit + znacka? a ako sa zavesi tazky radiator na stenu z SDK?? 5. Podlaha bude realizovana taktiez suchym sposobom, potrebujem od betonoveho poteru sa zdvihnut o 10cm, co tam pouzit? Rozmyslal som sadrovlaknite dosky Fermacell - maju hrubky 25mm, co ale dat pod ne, aby som mal celkovu vysku 10cm? a samozrejme betonovy poter asi nebude uplne v rovine.... 6. Co pouzit na steny a podlahu v kupelni? staci sadrokarton zeleny alebo nejake specialne dosky typu rigistabil? na podlahu moze byt fermacell alebo treba cementovu dosku? je to 80m2, da sa to urobit do stadia holostavby (cize bez zariadenia a dveri) do sumy 15tis? (s tym ze ratajme ze vlna je uz v krove, treba dalej kable, rozvody - elektro+kurenie, sadrokartony, podlahove dosky)
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
KK=kondenzacny kotol. Pre peletak idealne dimenzovat na 50/30
Odpovedať
A ako riešite internet v podkroví? Mate to cez dátový rozvádzač do izieb kde chcete mať sieť?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od st89:

A ako riešite internet v podkroví? Mate to cez dá…
@st89 Najskôr uvažujte o všetkých možných aj nemožných scenároch do budúcna. Optimálna je kombinácia LAN+WiFi. Ja som si z technickej miestnosti ťahal do každej izby pevnú chráničku, ktorá mi umožňuje pohodlnú inštaláciu (a v budúcnosti výmenu) dátových a anténnych káblov. /Po desiatich rokoch môžem povedať, že robiť koaxiálny rozvod v rodinnom dome bola úplná zbytočnosť a vyhodené peniaze na káble a aj multi zásuvky/. V technickej miestnosti mám multiswitch (polovica je PoE) a samozrejme aj optický konvertor s WiFi.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stowasser:

@st89 Najskôr uvažujte o všetkých možných aj nemo…
@stowasser ja rozmýšľam o niečom takom ako dátový rozvádzač, odtiaľ potiahnem lan kábel do detských izieb.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Dobrý deň, čo hovoríte na iné značky radiátorov ako Korado. Napríklad také Purmo? Je to v poriadku?
Odpovedať
Profilova fotka
https://www.modrastrecha.sk/forum/rek...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

https://www.modrastrecha.sk/forum/rekonstrukcia-s…
@mgx dik. Môže ísť vrstva vyrovnávacieho podsypu na podlahový polystyrén.? Žeby skladba vyzerala takto: polystyrén, na to podsyp 3cm, na to sadrovlaknite dosky. Nemôže sa stať že sa ten podsyp nejako vrije do polystyrénu? Pripadne to nejako oddeliť napríklad geotextiliou/igelitom? Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@st89 nie je to spravny postup, podklad treba vyrovnat pred kladenim EPS. Jednak sa to lahsie potom kladie, jednak je vysledok lepsi. Ak das nad EPS este podsyp (liapor, piesok), tak vryvat sa velmi nebude (ak pouzijes EPS 150S alebo aspon hornu vrstvu XPS), ale mozete ti zapadavat do skar a co je horsie, fermacell/sadrovlakno/cetris moze na tom dost neprijemne "skrkotat" pri chodzi. Pri zrovnavani podspypu mozes pouzit napr. omietkove profily, tie maju 1cm a neohybaju sa velmi, kontrolovat laserom/vodovahou. tie tam mozes potom aj pochovat a vysledok je perfektny, a nie su drahe. Na to potom polozis EPS-S, na pieskovu vrstvu ale nestupas a po eps-s tiez chodis len po nejakej roznasacej doske (napr. 15mm OSB). kontrola vodovahou/laserom. Videi je milion.
Odpovedať

@st89 nie je to spravny postup, podklad treba vyr…
@mgx čiže vy tvrdíte ze najprv mam dat podsyp, a potom na takúto zrovnanu plochu položiť polystyrén? A na polystyrén už iba podlahové dielce fermacell pripadne osb doska?
Odpovedať
Profilova fotka
@st89 https://www.youtube.com/results?searc... mozete si dat vyhladat fermacell, liapor, cetris. Ako podsyp je v zasade mozne pouzit hocico, aj piesok...
Odpovedať

@st89 https://www.youtube.com/results?search_quer…
@mgx vďaka, videl som tie videa, ale tam to všetko riešia podsyp plus dosky. Polystyrény tam nespomínajú. Druhá vec je ak sú v podlahe rozvody kúrenia a elektriky co okolo toho môže ísť podsyp?
Odpovedať
Profilova fotka
samozrejme. bud si odporovou rezackou rezes presne EPS na mieru, alebo tam dosypes liapor...
Odpovedať
Článok sa načítava...

samozrejme. bud si odporovou rezackou rezes presn…
@mgx a keby podávam eps, na to dám geotextiliu a potom si zrovnam podsyp? Tam by už nehrozilo spadnutie podsypu do špár epska. Po druhé si myslím ze tie disky sú stavané na to ze je hneď pod nimi podsyp, je to tak v každom videu. Tam podľa mňa nemá čo vrzgat..
Odpovedať
Profilova fotka
Cieľ je mať eps bez spar v rovine. Ako budeš klásť eps na nerovný povrch netuším ale ty zrejme hej. Sprav jak chceš a uvidíš....
Odpovedať

Cieľ je mať eps bez spar v rovine. Ako budeš klás…
@mgx rozmer tabule polystyrénu je 1x0,5, takú rovinu zas mam. Budem ho klásť s odskokmi a následne celú plochu zasypem do 5cm liaporom, na to pôjdu dosky. Co na to nemôže fungovať?
Odpovedať
Profilova fotka
ked vies, naco sa pytas....
Odpovedať

ked vies, naco sa pytas....
@mgx aby ste povedali svoj názor
Odpovedať

@mgx aby ste povedali svoj názor
@st89 aj tak to len precitas a robis po svojom na konci dna. Neni to tu prvykrat. Mozno by si usetril cas seba aj druhych keby si to po svojom rovno spravis.
Odpovedať
Profilova fotka
@st98 povedal som ho 06.02.2025. Na youtube mas milion videi a svojpomocnej stavbe podlahovky. Postup je staaaaaaale rovnaky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@st89 aj tak to len precitas a robis po svojom na…
@sousedekovci89 je dobre sa opýtať, veľakrát sa mi to potvrdilo
Odpovedať
Profilova fotka
Značky Purmo aj Korado patria medzi overených výrobcov radiátorov a sú široko používané v Európe. Každá značka má svoje špecifiká, ale vo všeobecnosti ide o kvalitné produkty.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wewio:

Značky Purmo aj Korado patria medzi overených výr…
@wewio ďakujem, bolo mi povedané ze purmo si Poliaci výrobcovia a ze značka purmo ma horšie uchytenie do steny v porovnaní s koradom? Je to pravda?
Odpovedať
Čím chladite podkrovie v lete? Stačí mobilná klimatizácia alebo treba urobiť poriadnu klimatizáciu s vonkajšou a vnútornou jednotkou?
Odpovedať

Čím chladite podkrovie v lete? Stačí mobilná klim…
@st89 treba riadnu tie mobilne su fajn ako nudzove/docasne riesenie.
Odpovedať

@st89 treba riadnu tie mobilne su fajn ako nudzov…
@sousedekovci89 ďakujem, a máš skúsenosť s nejakou? Je to v pohode.? Stačí jedna do chodby?
Odpovedať

@sousedekovci89 ďakujem, a máš skúsenosť s nejako…
@st89 ja som si dal do kazdej izby (mam len 2 plus kupelna plus mala chodba). Nemam rad ten "system otvorenych dveri" pri klimovani ako niekto robi a tiez mi budu sluzit aj na kurenie. Isiel som do Midei.
Odpovedať

@st89 ja som si dal do kazdej izby (mam len 2 plu…
@sousedekovci89 cenovo ak sa môžem opýtať koľko to vyšlo komplet?
Odpovedať

@sousedekovci89 cenovo ak sa môžem opýtať koľko t…
@st89 2x multisplit (dokopy 2 vonkajsie jednotky 4 vnutorne) aj s montazou nejakych necelych 4000 eur. Montovane jesen 2022 tesne pred prvymi vlnami zdrazovania.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?