Zdravím Vás. Potreboval by som poradiť, som v štádiu návrhu projektu podkrovného RD a riešim teraz otázku, aký typ schodiska ( trojramenné priamočiare, dvojramenné priamočiare, jednoramenné krivočiare polkruhové) použiť. Výška: 2900 mm. Ďakujem za Vaše rady.
@povazanko treba pre schody obetovet miesto. Kolkokrat mesacne tie schody pouzijete? Pri 4 clennej rodine aj niekolko sto krat, tak schody by mali byt hlavne bezpecne, potom pohodlne. Rozhodne viac oceníte pohodlne a bezpecne schody ako o nepodstatne 2 stvoraky vacsiu halu, chodbu, obyvacku alebo vsetko v jednom...
mám 2400*2300 ale s medzipodestov to nevyšlo ani náhodou. mám 5 rovných 7 šikmých a potom 5 rovných schodov , schod cca 16*30 cm, šírka schodiska 95 cm
Nespášujte s návrhom schodiska na diskusnom fóre.
Vo vašom prípade je potrebný návrh krivočiarych schodov min. grafickým spôsobom rozvinovacou metódou rovnakých dielov, kde v kritickom mieste z vnútornej strany je šírka schodu min. 130mm a tá sa plynule rozvíja do šírky schodu na výstupnej čiare, ktorá pri šírke ramena 900mm je 300mm od vonkajšej strany (od stien). Či tam v strede bude priestor aj na podestu sa zistí až následne.
Je tragédiou, že podľa mojich poznatkov túto najjednoduchšiu metódu neovláda ani 90% projektantov.
(Viď napr. Schody a schodište ing. Hykš ešte z roku 1962 !!!)