Ahojte, rad by som si dal poradit.Ideme robit samonosne schodisko do podkrovia a najlepsiu ponuku mam na schodisko z cerveneho smreku. Ja to vhodne drevo na samonosne schodisko?
@76hindzi správne nadimenzovaná hrúbka vŕzgať nebude. vŕzgať môžu ešte spoje, ale aj to sa dá vyriešiť (mohutnejšími spojmi či namazaním dotykajúcich sa plôch).
Drevo samotne by ti vrzgat nemalo, ak sa pouzije spravna hrubka, co uz bolo spominane. Treba dat pozor ale na to upevnenie. To mozno casom by bolo treba dotiahnut alebo premazat alebo nieco take.
@slavka7_7 áno alebo je schodisko upevnené na spodnej časti a na vrchnej (máme také u rodičov). Každopádne zábradlie od určitej výšky je povinné, takže štandardné schodisko medzi poschodiami v RD bez zábradlia nemôže byť.
jasné, že môže, a ako to tak sledujem, tak je to aj čoraz viacej populárne. pôsobí potom ten priestor aj takých otvorenejším dojmom, alebo ako by som to pomenoval.
Akurat som to chcel napisat, ze bude problem s kolaudaciou. Ale ak nechcete klasicke zabradlie, volil by som sklenene. Nebude ho vidno, ale bude tam, takze anis kolaudaciou nebude ziadny problem
@76hindzi nam to jedny nacenili za 5000🥴🤦♀️aj so zabtadlim.. Takze od tych nebudeme brat... A potom jedny len kovoru konstrukciu za 2300 a dalsi zase len stupnice za 900...no este uvidime co spravime😊
@76hindzi Môj, dnes už dávno nebohý dedo, bol od svojej mladosti v regióne vychýreným tesárom. Občas mi vravieval, že "bežným" ľuďom sa krovy a stavebné stolárstvo robilo z bežných drevín - jedľa, smrek, sosna,... No že keď išli robiť napr. krovy židom, tak že títo si vyslovene žiadali všetko iba z červeného smreka (modřín, smrekovec opadavý). Je to to podstatne trvalejšia a tvrdšia drevina, než tie "bežné", no a majster musí mať s ním skúsenosť - červený smrek je náchylný na krútenie