Napadnute tramy na starom dome - cim obrusit?

Stary dom po rekonstrukcii - po dlhsom case som vysiel do podkrovia, evidentne so silnejsou baterkou ako predtym, a vsimol som si v tramoch pod skridlami charakteristicke male dierky, miestami aj typicky jemny prach. Evidentne tie tramy sa nerobili z nejakeho kvalitneho dreva, lebo je na nich aj kora a presne pod nim sa objavuje napadnutie. Samozrejme som si kupil Krovsan, ale predpokladam ze by trebalo tie napadnute miesta aj nejako obrusit, dat prec suchu koru, aspon tam kde je to dostupne (lebo pod latovanim s tym neurobim nic). Aky nastroj by sa na to najviac hodil? S vibracnou bruskou to ide uplne zle, rozmyslam ci kupit pasovu brusku alebo radsej elektricky hoblik? Pasova bruska podla skusenosti zabera celkom dobre a asi sa s tym lepsie dostanem na tazko dostupne miesta, ale neviem ako sa popasuje s korou. S hoblikom som nikdy predtym nerobil, netusim ako to robi a ci sa to vobec hodi na takuto pracu. Nejake tipy na vhodne naradie?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od demorez:

Stary dom po rekonstrukcii - po dlhsom case som v…
@demorez Jednoznačne, kde sa dostaneš kôru olúp. S hoblíkom budeš ešte viac obmedzený než s pas. brúskou, hoblík nekupuj. Myslím si ale aj, že úplne zbytočne sa budeš snažiť vybrúsovať chodbičky - na niektorých miestach môžu byť aj dosť hlboko, teda aj tak nevybrúsiš dočista. Radšej investuj svoju prácu do dobrej chémie a opakovane niekoľkokrát trámy poriadne natri.
Odpovedať
Profilova fotka
Dibre ti bude zaberat rasplovy kotuc do karbobrusky ale bacha na ruky zerie to vsetko.
Odpovedať

@demorez koru olup idealne nejakym nozom s pevnou cepelou s bruskou sa narobis na starom krove by uz mala ta kora pomerne lahko dole. Inak ti dobre radi @petersd nema zmysel chodbicky vybrusovat radsej to dobre osetri. aj ked na starom krove by uz malo byt vsetko KO vsetky tie chodbicky by mali byt uz stare s najvyssou pravdepodobnostou.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@demorez koru olup idealne nejakym nozom s pevnou…
@sousedekovci89 Inak, malo by to tak byť, no ja nerozumiem tomu, ako dlho žije toto čudo v dreve. Čo žerie, ako dýcha, ale hlavne čo pije ??? Napr. doma som si porobil drevené interierové dvere. Rezivo som vysušil v teplovzdušnej sušiarni - bolo tam nejaké 2 týždne (?)... Po zhotovení dverí, nábytku, som všetko riadne naimpregnoval, nalakoval. A ten kurva termit (či čo tam dnuka bolo?) ešte takmer 15 - 20 rokov chrústal moje drevo, čo som počul po večeroch, keď bolo v izbe ticho. Nič ho nevedelo zabiť a zdochol zrejme až na starobu 🤣
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@sousedekovci89 Inak, malo by to tak byť, no ja n…
@petersd nam u rodicov bolo tak pocut v drevenom obklade stropu na poschodi. Dlhe roky mozno aj 15 rokov po dokonceni a pritom to bolo zo suseneho TP robene. Nikde stopy v podobe namrveneho drevneho prachu nic. Len sme si po rokoch uvedomili ze ono to uz prestalo 😃
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@petersd nam u rodicov bolo tak pocut v drevenom …
@sousedekovci89 ... pravda. A pritom odborné knihy, príručky tvrdia, že to nie je možné, lebo ON že napr. musí v dreve dýchať, neprežije vo vyšších teplotách, atď... Nech mi teda tí múdri autori, profesori vysvetlia ako žil v mojom dreve, ktoré bolo aj finálne namorené a potom niekoľko vrstiev nitroceluzového laku, na iných dvojzložkový Milessi.... A to, že drevo bolo v sušičke 2 týždne pri cca 70°C... ????
Odpovedať

@demorez my sme zrekonštruovali dvere, kde bola črvotoč. Farbu sme odstránili chemiou+ natreli črvotoč stopom. Nevykapal na 100%. Druhé sme odstránili farbu teplovzdušnou pištoľou + náter črvotoč stopom. Vykapal na 100%. Len teiplovzdusna pištoľ v podkroví a protipožiarna ochrana nejde k sebe. Keď si natrel kroksanom, chrobák bol už dnu. Pri prežieraní von sa nažral aj natretého dreva, mal by zdochnúť a dnu by nemal nový vojsť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?