Odpoveď na príspevok od demorez:
Stary dom po rekonstrukcii - po dlhsom case som v… @demorez Jednoznačne, kde sa dostaneš kôru olúp. S hoblíkom budeš ešte viac obmedzený než s pas. brúskou, hoblík nekupuj. Myslím si ale aj, že úplne zbytočne sa budeš snažiť vybrúsovať chodbičky - na niektorých miestach môžu byť aj dosť hlboko, teda aj tak nevybrúsiš dočista. Radšej investuj svoju prácu do dobrej chémie a opakovane niekoľkokrát trámy poriadne natri.Odpoveď na príspevok od demorez:
Stary dom po rekonstrukcii - po dlhsom case som v… @demorez koru olup idealne nejakym nozom s pevnou cepelou s bruskou sa narobis na starom krove by uz mala ta kora pomerne lahko dole. Inak ti dobre radi @petersd nema zmysel chodbicky vybrusovat radsej to dobre osetri. aj ked na starom krove by uz malo byt vsetko KO vsetky tie chodbicky by mali byt uz stare s najvyssou pravdepodobnostou.Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@demorez koru olup idealne nejakym nozom s pevnou… @sousedekovci89 Inak, malo by to tak byť, no ja nerozumiem tomu, ako dlho žije toto čudo v dreve. Čo žerie, ako dýcha, ale hlavne čo pije ??? Napr. doma som si porobil drevené interierové dvere. Rezivo som vysušil v teplovzdušnej sušiarni - bolo tam nejaké 2 týždne (?)... Po zhotovení dverí, nábytku, som všetko riadne naimpregnoval, nalakoval. A ten kurva termit (či čo tam dnuka bolo?) ešte takmer 15 - 20 rokov chrústal moje drevo, čo som počul po večeroch, keď bolo v izbe ticho. Nič ho nevedelo zabiť a zdochol zrejme až na starobu 🤣Odpoveď na príspevok od petersd:
@sousedekovci89 Inak, malo by to tak byť, no ja n… @petersd nam u rodicov bolo tak pocut v drevenom obklade stropu na poschodi. Dlhe roky mozno aj 15 rokov po dokonceni a pritom to bolo zo suseneho TP robene. Nikde stopy v podobe namrveneho drevneho prachu nic. Len sme si po rokoch uvedomili ze ono to uz prestalo 😃Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@petersd nam u rodicov bolo tak pocut v drevenom … @sousedekovci89 ... pravda. A pritom odborné knihy, príručky tvrdia, že to nie je možné, lebo ON že napr. musí v dreve dýchať, neprežije vo vyšších teplotách, atď... Nech mi teda tí múdri autori, profesori vysvetlia ako žil v mojom dreve, ktoré bolo aj finálne namorené a potom niekoľko vrstiev nitroceluzového laku, na iných dvojzložkový Milessi.... A to, že drevo bolo v sušičke 2 týždne pri cca 70°C... ????Odpoveď na príspevok od demorez:
Stary dom po rekonstrukcii - po dlhsom case som v… @demorez my sme zrekonštruovali dvere, kde bola črvotoč. Farbu sme odstránili chemiou+ natreli črvotoč stopom. Nevykapal na 100%. Druhé sme odstránili farbu teplovzdušnou pištoľou + náter črvotoč stopom. Vykapal na 100%. Len teiplovzdusna pištoľ v podkroví a protipožiarna ochrana nejde k sebe. Keď si natrel kroksanom, chrobák bol už dnu. Pri prežieraní von sa nažral aj natretého dreva, mal by zdochnúť a dnu by nemal nový vojsť.