Odpoveď na príspevok od fero1821:
V prvom rade tým, že zaplatíte geodeta by mohli b… @fero1821 ďakujem za odpoveď. Dokonca aj stavebný úrad mi povedal, že nepotrebujem súhlas ostatných k oploteniu. Navyše, bude to len dočasné oplotenie, drevené koly a oborové pletivo. Nič betónové, nič trvalé. Viete, vlastníctvo spoločnej veci, to nie sú len práva, ale aj povinnosti. Ostatných netrápi, kto sa stará o ten pozemok, kto ho kosí a podobne. Ja ho chcem oplotiť, aby som ten pozemok aj chránila. Veď ako ho dorýpali diviaky, museli sme všetko dávať naporiadok. Ak chcú, nech to napadnú, súd dá aj tak za pravdu mne, veď ich o podiel neoberám. Ale moja otázka znela inak, či mi ten geometrák zapíše kataster aj bez ich súhlasu? Lebo na ich podieloch sa nič nezmení, len by sa zmenilo E na C. Aj ten geometrák, aj prípadný zápis si budeme platiť my, čiže zasa povinnosť, ktorú zdieľame len my. My sme to aj chceli odkúpiť, ale chcú také obsurdné ceny, že to za fľak zeme nie som ochotná platiť. A ten ich podiel je v podstate nepredajný, lebo my máme predkupné právo. Aj tak to chceme vysporiadať žalobou na súde, ale pozemok dovtedy nemôže ostať neoplotený. Máme malé deti, už ich napadol jeden pes a nebudem čakať, kedy sa situácia nejako vyhrotí.Odpoveď na príspevok od siska1313:
@fero1821 ďakujem za odpoveď. Dokonca aj stavebný… ,,@siska1313 Sa aj čudujem, že chceš za niečo platiť, čom máš iba v podielovom spoluvlastníctve. - lebo viem, akí sú ľudia. Ako sa spieva v jednej piesni: " úspech je všetkých, neúspech, iba jedného". Bez súhlau všetkých spoluvlastníkov Ti kataster geometrák nezapíše !!!Odpoveď na príspevok od siska1313:
Ahojte, potrebovala by som poradiť. S manželom … @siska1313 na základe čoho stavebný úrad požaduje previesť parcelu z EKN stavu do CKN stavu? Aj to odôvodnili?Odpoveď na príspevok od moratibru:
@siska1313 na základe čoho stavebný úrad požaduje… @moratibru oni pozaduju,aby sa parcela E zidentifikovala s parcelou C. Geodet povedal,ze na to treba geometricky plan. Na jeho vyhotovenie suhlas nepotrebujeme,ale na zapisanie na katastri ano. Unika mi tam potom zmysel toho vyhotovenia🤔Odpoveď na príspevok od siska1313:
@moratibru oni pozaduju,aby sa parcela E zidentif… @siska1313 Preboha... čo Ti na tom uniká? Ečkový stav nie je tzv. právny, je iba podkladom na vytvorenie právneho ( Cečkového) stavu. A keď má mať niečo právnu legislatívnu silu, musia sa k tomu vyjadriť všetci vlastníci veci, ktorej sa to týka a musí to byť podľa súčasnej legislatívy. Čo je na tom nejasné? Keby to tak nebolo, tak tu pobehujú a sa aj súdia ľudia s kadejakými listami vlastníctva z čias Márie Terézie, s mierami v katastrálnych jutrách, siahach, korcoch, pokosoch, atď.Odpoveď na príspevok od petersd:
@siska1313 Preboha... čo Ti na tom uniká? Ečkový … @petersd unika mi to,ze na vyhotovenie geometraku suhlas nepotrebujeme,pokojne si ho zaplatime,ale je nam bez suhlasu ostatnych nanic,lebo ho kataster nezapise....treba citat s porozumenim,nie sa hned osopovatOdpoveď na príspevok od siska1313:
@petersd unika mi to,ze na vyhotovenie geometraku… @siska1313 aj keby si vlastnila 99,9% pozemku, súhlas ostatných spoluvlastníkov na výstavbu plota potrebuješ. Odkiaľ si zobrala že keď si väčšinový vlastník, že nie?Odpoveď na príspevok od megdesign:
@siska1313 aj keby si vlastnila 99,9% pozemku, sú… @megdesign napriklad v obcianskom zakonniku?Odpoveď na príspevok od siska1313:
@megdesign napriklad v obcianskom zakonniku? @siska1313 no schválne daj zákon a paragraf...Odpoveď na príspevok od megdesign:
@siska1313 no schválne daj zákon a paragraf... @megdesign však si nájdi občiansky zákonník a tuším § 137 a 139. Ale zasa sa rieši niečo, na čo som sa nepýtala, že?Odpoveď na príspevok od siska1313:
@megdesign však si nájdi občiansky zákonník a tuš… @siska1313 áno. Rieši sa tu iné, lebo si proste nemôžeš len tak oplotiť pozemok, aj keď si väčšinový spoluvlastník. 😂 Už to pochop. Takže tvoja otázka je úplne že irelevantná. Ani jeden paragraf ti tvoje mylné myslenie nepotvrdzuje.Odpoveď na príspevok od megdesign:
@siska1313 áno. Rieši sa tu iné, lebo si proste n… @megdesign ako povies😁Odpoveď na príspevok od siska1313:
@megdesign ako povies😁 @siska1313 ty si úplne že mimo. 😂 Nechceš alebo nechápeš tomu, čo ti tu píšeme? Proste si nemôžeš oplotiť pozemok bez súhlasu VSETKYCH ostatných spoluvlastníkov. A ani spraviť prevod z E na C parcelu na katastri... Geometrák si samozrejme môžeš dať spraviť na čokoľvek. Geodetovi to je jedno. Aj na dedinské futbalové ihrisko. Ale bez súhlasu dediny si ten geometrák môžeš zavesiť akurát tak doma na nástenku. Keby si s ním išla na kataster, aby ho zapísali ako skutkový stav, musí to spraviť vlastník / všetci vlastníci. Čo na tom preboha nechápeš a čo ti stále uniká? A na súde by si ver tomu že prehrala. A to velice rýchlo.Odpoveď na príspevok od megdesign:
@siska1313 áno. Rieši sa tu iné, lebo si proste n… @megdesign len tak na okraj, off topic. Už sa mi stalo, že som oplocoval pozemok, ktorého užívateľ nebol ani náhodou jeho majiteľom, ani pravdepodobne nikdy nebude (majiteľ je Slovenská republika, nájomný vzťah neexistuje). Skrátka niektorí ľudia majú väčšie gule ako iní... Sused z druhej strany pozemku bol z toho nadšený...Odpoveď na príspevok od megdesign:
@siska1313 ty si úplne že mimo. 😂 Nechceš alebo n… @megdesign Ale súd môže vysporiadať spoluvlastníctvo... Ale schodnejsie, jednoduchšie a rýchlejšie býva odkúpenie podielov... So zvyškom plne súhlasím. Na druhej strane už x-krát som sa presvedčil, že ľudia serú na pravidlá, zákony a keď človek na to poukáže, tak je ešte za deb1la. Takze smelo do toho oplotenia 👍Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@megdesign Ale súd môže vysporiadať spoluvlastní… @frantisekca ale ona píše, že keď to oplotí a ostatní spoluvlastníci to napadnú, že :"Ak chcú, nech to napadnú, súd dá aj tak za pravdu mne, veď ich o podiel neoberám. "Odpoveď na príspevok od siska1313:
Ahojte, potrebovala by som poradiť. S manželom … @siska1313 Ak je to len lesnícka oplotenka, tak to tam daj, ak to niekto napadne, za dve hodiny je to dolu.Odpoveď na príspevok od megdesign:
@frantisekca ale ona píše, že keď to oplotí a ost… @megdesign No a? Si na Slovensku. Oplotí si to, bude si to užívať. A keby aj bol súd, tak čo? Že ho prehrá? Tak sa odvolá... Rôčky bežia, ďalší súd prehrá, zas sa odvolá... Popritom môže urobiť nejaké obštrukcie... Ďalšie rôčky ubehnú... A stále bude oplotené... Také normálne.Odpoveď na príspevok od roman_:
@siska1313 Ak je to len lesnícka oplotenka, tak t… @roman_ dakujem. Ano,je to len to lesnicke oplotenie. Nechceme nikoho pripravit o podiel,ani nic take. Aj ked si to tu mnohi myslia,su na mile daleko od pravdy a idu uplne opacnym smerom. Dakujem za normalnu neutocnu odpoved. Pekny vecer.Odpoveď na príspevok od siska1313:
@roman_ dakujem. Ano,je to len to lesnicke oplote… @siska1313 A keď sa k tomu pozemku nemajú, tak koľko im bude trvať, kým zistia, že tam nejaký plot je?Odpoveď na príspevok od roman_:
@siska1313 A keď sa k tomu pozemku nemajú, tak ko… @roman_ pravdepodobne by to nikto nezistil,ale my vsetko robime podla zakona,cez stavebny urad. Ono sa tazko s niekym komunikuje,ked dnes si ludia ani postu nevedia prevziat a potom o desat rokov budu vykrikovat,ze bolo porusene ich pravo. Radsej to chceme mat na poriadku.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@megdesign No a? Si na Slovensku. Oplotí si to,… @frantisekca tak naťahovať to môže. Ale aj súd môže vydať predbežné opatrenie a plot hneď dať odstrániť... Napríklad do 30 dni... Súdiť sa moze ďalších 10 rokov, ked jej to za to stojí a oplotené to nebude.... Ona ale píše sebavedomo, že vyhrá... No nevyhrá a ešte zaplatí trovy konania. 😃 Tu si proste panička myslí, že svet je gombička...Odpoveď na príspevok od megdesign:
@frantisekca tak naťahovať to môže. Ale aj súd mô… @megdesign tvoj usudok je uplne zly. Velmi rychlo robis unahlene zavery. Ale nevadi. Chcela som len jednu odpoved,ktoru som tusim od Petra aj dostala,zvysok diskusie je pre mna zbytocny. Prajem ti pekny vecer.Odpoveď na príspevok od siska1313:
@megdesign tvoj usudok je uplne zly. Velmi rychlo… @siska1313 Neviem úplne ako si dospela k záveru, že Ti dá súd za pravdu. Na základe čoho? Po prvé pravdepodobne ten stavebný úrad si len myslí, že keď si väčšinový spoluvlastník, tak stačí len tvoja žiadosť bez súhlasu ostatných. To je mylná predstava. Ak Ti stavebný úrad vydá stavebné povolenie alebo potvrdenie, že tam ten plot môžeš stavať, tak to bude nezákonné a zruší to aj akýkoľvek prokurátor. Následne súd, ako bolo uvedené môže na základe návrhu ostatných spoluvlastníkov vydať neodkladné opatrenie na odstránenie plota. Čiže nie je všetko také ako sa zdá. Samozrejme toto je popis právnych postrehov, čo sa môže stať ak to bude takto postavené, čiže len možné ďalšie následky, ktoré nastanú ak sa do toho začnú vŕtať ostatní spoluvlastníci. Zvyšok spoluvlastníkov by reálne mohli byť radi, že niekto za nich poplatí geometrák, poplatky za vklad do katastra a oplotí ich pozemok, to je pravda, ale stačí, že sa nájde jeden ktorý sa v tom začne vŕtať. Čiže ako ty vravíš ak sa v tom nezačnú nejako vŕtať a bude im to jedno, tak síce to po právnej stránke bude zle a bude to napadnutelne na súde, ale ty reálne nebudeš mať žiadne opletačky. Ale do budúcna tam bude riziko a nebude to popierovo dobre, tak ako to ty chceš mať. Ďalej hovoríš, že to vysporiada súd. Tak áno vysporiada len budeš musieť platiť. A uvedom si, že ak to oplotíte, tak ty musíš umožniť im vstup na ten oplotený pozemok. Nie že to zamkneš a povieš, že viete ja som to platila a vy chodte niekam.Odpoveď na príspevok od fero1821:
@siska1313 Neviem úplne ako si dospela k záveru, … A ak chceš úplne odpoveď na tú najzákladnejšiu otázku, či zapíšu na katastri, tak nie bez súhlasu ostatných nie. A geometrák si síce môžeš dať spraviť, ale je to len nazvem to ,,technický" podklad pre kataster, aby vedel zapísať nehnuteľnosť do katastra nehnuteľností a k tomu podkladu potrebujú aj ďalšie podklady, teda súhlas spoluvlastníkov, aby to bolo právne správne, nie len technicky resp. mapovo.Odpoveď na príspevok od fero1821:
@siska1313 Neviem úplne ako si dospela k záveru, … @fero1821 to nie je mylná predstava. Pri bytoch sa postupuje podľa zákona o bytoch, tiež nepotrebuješ na prerábku súhlas všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov. Podobne sa postupuje napríklad pri pozemkoch, na to tu máme Občiansky zákonník, ktorý presne definuje nakladanie so spoločnou vecou. A menšinový vlastník bma možnosť sa obrátiť na súd. Určite sú stavebné úrady, ktoré požadujú súhlasy všetkých, ale myslím, že idú nad rámec zákonov.Odpoveď na príspevok od moratibru:
@fero1821 to nie je mylná predstava. Pri bytoch s… @moratibru lenže Občiansky Zákonník píše o hospodárení so spoločnou vecou, nie o nakladaní s ňou....Odpoveď na príspevok od megdesign:
@moratibru lenže Občiansky Zákonník píše o hospod… @megdesign nie som právnik, takže sa tu nebudem naťahovať o slovíčka