Mám robiť betónový základ pod oplotenie?

Plánujem si dať postaviť bariérové oplotenie okolo pozemku do výšky 2,10 m a neviem sa rozhodnúť či mám pod to oplotenie vybudovať betónový základ. Počul som názory aj pre aj proti, budem rád ak pridáte nejaké skúsenosti, nakoľko neviem či to je nutné, dosť to totiž predraží samotné oplotenie.
Odpovedať
no videl som ze dost ludi to koli tomu zhadzovalo a ten zaklad tam robili,ale inak nemam skusenosti nechcem vam klamat...
Odpovedať
@majo79 Ahoj ,my sme dávali nový betónový plot vysoký cca 185cm a dávali sme aj základ,ale koľko cm,tak to už neviem,to by som ťa klamala,ale bolo to dosť do hĺbky.Robila nám to firma.
Odpovedať
diky za názory, ja tiež poznám ľudí čo si ten základ budovali, ale nevedeli povedať načo vlastne ten plot musí mať základy (okrem možnosti podhrabania).. ale videl som aj množstvo bariérových plotov ktoré základy nemali, akurát spodná platňa bola do polovice spustená do zeme.. takže teraz neviem, môže ešte niekto poradit?
Odpovedať
Ahoj, my ideme robiť plot z betónových platní a manžel chce, aby sme dali základ, pretože vedľa nášho plotu na susednom pozemku je veľa buriny a tá nám doteraz prechádzala popod plot a semienka buriny sa nám vypeľovali do trávnika. Takže toto je náš dôvod, prečo budeme stavať nový plot s betónovým základom.
Odpovedať
my tiez urcite dame zaklad, hlavne koli psom, aby sa nepodhrabavali.. Sused ma v zahrade volne pustene psy a je s tym vecny problem, takze urcite zaklad..
Odpovedať
my sme si dali základy na plot vykopať aj zabetónovať ešte pri betónovaní základov na dom aj garáž - robilo sa to naraz. Plot máme výšky 1,8 m z bet.tvárnic, sme radi že sme mali ten základ kvôli tým tvárniciam, aspoň to nesadalo, nakoľko samotný plot sme postavili až 1 rok po betonáži základov - keď už bol hotový celý dom aj garáž .
Odpovedať
Profilova fotka
my máme na pláne dávať tiež plot z betónových platní a budeme spodnú platňu spúšťať do zeme, kvôli sudedovím psom.
Odpovedať
Profilova fotka
My k betónovému plotu (z bet.platní) základ robiť nebudeme. Stačí zabetonovať stĺpiky. Podmurovka je nutná iba pri rozdielnej výške terénu (ak to bobíš na svahu, pred kanálom...). Toto nám potvrdil i výrobca. Podmurovka zbytočne plot predražuje. A semienka tráv... preletia vrchom ;-)
Odpovedať
díky za názory, keďže plot bude trocha zapustený do zeme tak sa podlezenia príliš obávať nemusím, takže to skúsim bez základov, v pondelok začínajú.. :-p
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Stavať betónový základ nie je nutnosť, ale základom nič nepokazíte, skôr by som videl výhodu v stabilte, proti podhrbávaniu, psov, potkanov, proti burine a pod. Je to možno o 5-10% drahšie, ale výhody sa ukážu o 10 20 rokov...
Odpovedať
A do akej hlbky je vhodný spravit základ pod plot z betonových šalovačiek vš.cca 1,9m - samozrejme aby niekde sa neprevalil - bude dost dlhý cca 150m
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Chcela by som sa Vás opýtať. Chceli by sme si objednať betonový plot z bet.platní. Nevieme sa rozhodnúť od akej firmy? Má niekto plot z Vranova nad Topľou? Ďakujem
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Nech si hovorí kto chce a čo chce, ale s istotou môžem povedať, že základom každej stavby je ZÁKLAD a betónové oplotenie nemožno z toho vynímať!!! Predsa aj dom môžete postaviť bez základov, ale určite Vám nevydrží toľko ako ten susedov dom so základmi!!! Teda, ak niekto tvrdí, že pod betónový plot netreba základy v istom slova zmysle zavádza a pravdepodobne sa jedná o predajcu plotov, ktorý Vás chce nachytať na lacné oplotenie! Záverom: je podvodník každý, kto tvrdí, že oplotenie bez základov je kvalitnejšie ako oplotenie so základom...... Je podvodník každý kto tvrdí, že na stavbu betónového plotu výšky 2 metre stačí 17kg štrku a 6,5kg cementu za každý bežný meter!!! A kto tomuto môjmu názoru neverí, nach sa na to spýta odborníka v statike, v stavebníctve a nie predajcu plotov.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
potrebujeme urobit pred domom plot do akej hlbky kopat zaklad ak by boli nad zemou len 2DT plus stlpiky a medzi to kovova vypln? dik
Odpovedať
Profilova fotka
základ musí byť v takzvanej nezamŕzajúcej hĺbke - tá je pre každú oblasť iná, u nás mi projektant povedal že 80cm a je to pravda, pretože minulý rok ako boli tie dlhotrvajúce mrazy tak bola zem zamrznutá na 75cm. ak sa spraví základ do menšej hĺbky, tak riskujete že ak zamrzne pôda pod základom tak Vám celý základ môže ten mráz zdvihnúť, pohnúť, popraskať a iné veci - záleží od mrazu a od tlaku aký bude pôsobiť na daný základ.
Odpovedať
@mima1 Vsetko zavisi od druhu podlozia ake sa nachadza na pozemku a v akej lokalite slovenska sa nachadzate. V beznej zakladovej pode (hlinitopiestite a strkove zeminy ) je nezamrzna hlbka 800-900 mm. Pri skalnych a poloskalnych horninach je min. hlbka zalozenia 500 mm, pri siltoch 1000 mm, pri íloch 1200-1500 mm. Dolezitym aspektom je aj hladina podzemnej vody, ktora ak je v mensej hlbke ako 2000 mm tak je hlbka zalozenia 1200 mm. Pri plotoch nejde az tak o prenos zatazeni do zakladovej skary ako o premrzanie zeminy. Preto aj pri oploteniach treba dodrziavat minimalne hlbky zalozenia. Pretoze v zemine sa nachadza vlhkost, pripadne zrazkova voda, ktora pri premrznuti zvacsuje svoj objem. Dochadza k rozrusovaniu zeminy pod zakladovou skarou, k zmrastovaniu a roztahovaniu horniny, cim nasledne dochadza k nerovnomernemu sadaniu zakladu (a tiez oplotenia). Nasledne plot vytvara vlny, objavuju sa praskliny a v pripadoch vysokych monolitickych alebo murovanych plotov hrozi riziko odklanania sa plotu od vertikalnej roviny.
Odpovedať
@engineerr Veľmi dobre si to vysvetlil. Je prosím ťa nejaká technická norma, ktorá hovorí o potrebnej hĺbke a šírke základov a prečo je potrebné ju dodržať? Pýtam sa preto, lebo náš sused sa čuduje načo sme mu robili pod plot základy až do hĺbky 0,8 m. Na to sme dali ešte 3 rady betónových tvárnic. Podotýkam, ešte je to aj vo svahu! Aby nám preplatil plot, chce vidieť aká norma o tom hovorí. Vedel by si mi prosím ťa pomôcť? Ďakujem
Odpovedať
@edenka100 Riesi to norma STN 731001 a v casti 4.2.1.1.1 sa spomina hlbka zalozenia z hladiska premrzania, ale je tam specifikovana len vseobecna hodnota 0,8 m. Ale ako dokaz pre vas pripad to staci.
Odpovedať
@engineerr veľmi pekne ďakujem za pomoc :-))) Ešte ak môžem, nemáš náhodou link na túto normu, lebo akosi sa k nej neviem poriadne dopátrať cez google.
Odpovedať
@edenka100 niet zaco a tu je link na stiahnutie http://ulozto.net/xLywP8N/stn-731001-...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?