Koho je ktorá strana plotu?

Ahojte, mame 2dom. Pozemok a teda aj zahrada je rozdelena v strede plotom. Ak chce sused nejako upravovať tento stredový plot v záhrade (napr. posuvat ho vyššie alebo čokoľvek ine), môže svojvoľne co uzná za vhodné alebo aké pravidlá sa na toto vzťahujú? Vdaka.
Odpovedať
1
2
Tak MT sme mali sieťku zo svojej strany a sused zase zo svojej strany,z jednej strany sme mali živý plot 2m vysoký,a raz zadrel,že ,,muž má asi krivé oči,, A toto bola posledná kvapka a celý živí plot šiel dolu na dalsi den,haha bol spokojnejší,,dívali sme sa na seba,,haha. Potom len počujem,že ,,no neboj sa ved ho nadpojime,,ale keď je všetko také drahé. Si hovorím v duchu,,no to skôr budeme mat postavený betónový plot ako ty nadpojené. Áno máme L 2m vysoké betónové ploty z jeho strany,urobili sme si na svojom pozemku,a on nech si nechá ten plotových,čo sa už pomaly rozpadá.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od giorgo:

Ahojte, mame 2dom. Pozemok a teda aj zahrada je r…
@giorgo plot musí byť stále umiestnený podľa geometrického plánu ,pokiaľ sa nedohodnú obaja ináč
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od emilia25:

Tak MT sme mali sieťku zo svojej strany a sused z…
@emilia25 pila si? 😄
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od milanista:

@emilia25 pila si? 😄
@milanista niekedy mi telefón prepisuje slová a keď si nevšimnem a pošlem aj sama sa musím smiať,čo to poslalo.
Odpovedať
A ešte doplním,keďže tam plot stal,a robili sme hneď vedľa neho,kopírovali hranice tak na to ohlasku netreba.
Odpovedať
A netreba ani súhlas,ani dohodu keď si to človek robí na svojom pozemku,ale vrámci susedských vzťahov,sme oboznámili všetkých susedov s tým a nik nemal námietky,keďže to robíme na našom pozemku a ich ploty zostali nedotknuté.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od giorgo:

Ahojte, mame 2dom. Pozemok a teda aj zahrada je r…
@giorgo plot je toho, kto ho postavil, ten sa ma starat aj o jeho udrzbu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zita19:

@giorgo plot je toho, kto ho postavil, ten sa ma …
@zita19 ako to chceš zistiť po x rokoch?ak sa stavia nová ulica už môže byť problém, niekto nechce žiaden plot, nie je to povinnosť a niekto tak musí stavať viac plotov
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od giorgo:

Ahojte, mame 2dom. Pozemok a teda aj zahrada je r…
@giorgo neviem ako inde, ale u nás je taký zvyk, že plot na pravej strane je môj.. ľavý je susedov.. A všetky pozemky sú rozdelené tak šikovne, že každý sa stará o pravý plot a všetky medzizáhradné ploty majú vlastníkov. Dokonca aj tie v strede, kde sa zdanlivo zdá, že musí byr spoločný, ale nie je. Tam je jeden pozemok z vedľajšej rohovej ulice dlhší, aby mal dhší plot, ktorý delí na oboch stranách tie kratšie.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zicher:

@giorgo neviem ako inde, ale u nás je taký zvyk, …
@zicher hej ale to je len "dobry zvyk", ktory bude platit len pokym nedojde prvy clovek ktory nechce/ nema na to aby zaplatil plot....😅
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@giorgo neviem ako inde, ale u nás je taký zvyk, …
@zicher Nie je to presne k téme, ale historicky (ešte od čias Márie Terézie) až do teraz platilo pravidlo, že majiteľ pozemku vždy plot staval, z nižnej strany pozemku a ten bol jeho. Z vyšnej strany pozemku staval plot nasledujúci sused. Smolu mal iba pozemok, ktorý bol posledný v rade, lebo už nemal ďalšieho suseda a majiteľ pozemku ho musel ohradiť dookola sám. Podobné tzv. "obyčajové právo" sa vzťahovalo aj na role. K roľke "patrila" napr. aj nižná brázda, alebo nižná medza. Malo to také vysvetlenie, že hnoj a živiny z role sú dažďami splavované nižšie, a preto patria majiteľovi pozemku, z ktorého boli splavované. Bolo úplne bežným zvykom, že do takých medzí si ľudia sadili napr. zeleninu, i keď de facto podľa pozemkovej knihy tie pozemky už nevlastnili.
Odpovedať
Áno kedy si to tak bolo,že 1 plot je jedného a ďalší plot je už druhého suseda,ale v dnešnej dobe sa už ozaj tým asi nikto neriadi.
Odpovedať
Článok sa načítava...
V dnešnej dobe majú ludia iné finančné priority a taktiež ceny materialu... Čo tak počúvám dookola,tak ten čo chce plot,tak si aj sám postaví za vlastné a najlepšie na vlastnom pozemku,inak sa ani nedočká. Už vídám americký trend, bez plotov. Hlavne na dedinách,kde sú vačšinou domáci. Dôvod je : nám sa to tak páči , ale určite aj finančný. My ideme stavať ako susedia na "samote" každý svoju stranu a medzi nami spoločne,len uvidím, či to tak fakt bude a hlavne kedy. :D
Odpovedať
Profilova fotka
Najlepší plot je ten, ktorý si sám urobíš.. lebo z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že ak máš 3 susedov, tažko sa s nimi dohodneš (jeden sused nechcel žiadny plot, druhému to v podstate bolo jedno, lebo vie, že nič nevie a on nepostaví nič - presne ten potom začne špekulovať .....) , proste treba si postaviť aký chceš a celým objemom na svojom pozemku a máš pokoj :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@zicher Nie je to presne k téme, ale historicky (…
@petersd akurát čo platilo v čese vlády MT už dnes neplatí, pri plotoch je povolená max výška 2m , nie ako na hradoch kde bolo všetko možné pre bezpečnosť,dnes ťa vojsko neprepadne a pre zlodeja neexistuje žiadna prekážka, vykradnúť sa dá i strážená banka, zlodej ide tam kde vie istotne čo tam cenné nájde, dnes sa tak chvália na FB kedy sú na dovolenke
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@petersd akurát čo platilo v čese vlády MT už dne…
@duzu Tá max. výška plotu je len mýtus. Napíš mi, v ktorom zákone je to napísané?
Odpovedať
Domy sme kupovali ako novostavby cca 3 roky dozadu a plot už tam stal. Staval to developer, od ktorého sme to kúpili, takže jeho ten plot nie je 🙂. Plot je obyčajný s drôtený i okami. Ide o to, že sused chce robiť nejaké úpravy s plotom (dvihat vyššie,...). Nám to nevyhovuje (z istých technických dovodov). Otazka: môže si ten plot medzi našimi pozemkami (záhradami) svojvoľne upravovať ako on chce? Alebo to musí prediskutovať s nami? Vdaka.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od budix:

V dnešnej dobe majú ludia iné finančné priority a…
@budix ale ono je to fakt oveľa krajšie :) nízke plotíky / úplne bez plotov je oveľa krajšie :) vzdušnejšie :) prípadne fakt len 80-90cm vysoký plotík :) keď je na to vhodný pozemok vyzerá to omnoho lepšie :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zipsuliak:

@budix ale ono je to fakt oveľa krajšie :) nízke …
@zipsuliak Tiež sa mi to páči,ale od suseda si dám určite 1,8m, kedže tam máme terasu a obyvačku. Nerad by som, aby mi každý videl do taniera z jeho strany :) . Máme kamery a alarm, myslím si, že vysoký plot by zlodeja o moc viac naodradil, skôr len kvôli zvery a psom,aleaspon 1,2m.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zipsuliak:

@budix ale ono je to fakt oveľa krajšie :) nízke …
@zipsuliak tak ja som hlavne rada,že už nepočujem suseda kričať z jeho obývačky v dome na jeho psaa na dvore do našej kotolne.Takze za mňa ten betonovy plot aj odhlucnuje.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od giorgo:

Domy sme kupovali ako novostavby cca 3 roky dozad…
@giorgo treba si pozrieť, čo ste kupovali, či je tam špecifikovaný aj plot. Ak ani jeden nemáte tento plot v zmluve, ja by som vychádzala z toho, že plot je spoločný, bude asi umiestnený na hranici pozemkov, čiže by mohol byť spoločný. V tom prípade treba vždy súhlas oboch s akoukoľvek úpravou plotu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od giorgo:

Domy sme kupovali ako novostavby cca 3 roky dozad…
@giorgo Plot tam už stál, takže neviete, koho je. Ak je na hranici pozemkov, tak plot patrí obom. Ak si chce sused robiť úpravy s plotom, nech si to spraví na svojom pozemku. Na tvojom mieste by som sa snažil nájsť so susedom kompromisné riešenie, lebo by si mohol dopadnúť tak, že sused si za tým pletivovým plotom na svojej strane postaví 2 metrový betónový plot pohľadový len z jeho strany a ty budeš pozerať cez ten pletivový plot na škaredý betón a nič s tým neurobíš. Nemyslíš, že by bolo lepšie dohodnúť sa na riešení, čo by vyhovovalo aj tebe aj jemu?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od giorgo:

Ahojte, mame 2dom. Pozemok a teda aj zahrada je r…
@giorgo .. presne to vystihol @chrobak7.. dohoda je jediné rozumné riešenie..ak je plot na hranici pozemkov. Žiaden zákon neusmerňuje kto, z ktorej strany a pod plot stavia. Ak sa prví dvaja na ulici dohodnú, tak sa systematicky pokračuje po posledného, ktorý žiaľ robí plot sám sebe z oboch strán. Za Váš stav ste zodpovední obaja a aj nikto...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@duzu Tá max. výška plotu je len mýtus. Napíš mi…
@petersd My sme to mali uvedene priamo v stavebnom povoleni, dokonca aj to, ze nemoze byt plne oplotenie zo ziadnej strany pozemku.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@giorgo Plot tam už stál, takže neviete, koho je.…
@chrobak7 vďaka. Riešenie hľadáme, so susedmi komunikujeme, aj oni s nami, len chcem vedieť aj 'B' kto co môže.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lubosko23:

@petersd My sme to mali uvedene priamo v stavebno…
@lubosko23 Tak to by ma fakt zaujímalo, čím SÚ dôvodil, že nesmiete mať plné oplotenie? Ani rozhodnutia SÚ nemôžu byť nad zákonom !
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@lubosko23 Tak to by ma fakt zaujímalo, čím SÚ dô…
@petersd Môžu to dať ako podmienku pri stav. povolení. Napr. nie je nezvyčajné, že ak je pozemok na rohu križovatky, tak SU môže podmieniť výstavbu plota priehľadnosťou z bezpečnostných dôvodov. alebo iné riešenie je umiestnenie zrkadla na opačnom rohu križovatky. Dole je taká križovatka. Za ten roh doľava vôbec nevidno. Ale tiež nevidím dôvod, prečo by mali zakazovať nepriehľadné ploty medzi pozemkami...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@petersd Môžu to dať ako podmienku pri stav. povo…
@chrobak7 Potom by mala existovať aj opačná situácia (?)... že na takej neprehľadnej križovatke SÚ (alebo iný úrad) zrazu nariadi majiteľovi zbúrať jeho plný plot a má ho nahradiť prehľadným (?)... Žasnem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@chrobak7 Potom by mala existovať aj opačná situ…
@petersd - aj my sme mali podmienku v SP, že do ulice nemôzeme mať plné oplotenie. Dôvod tam uvedený nie je. Sme v strede slepej ulice (čiže nikomu by plot nebránil vo výhľade), ulica má cca 100 rokov, každý má iný plot, čiže nejde ani o architektúru. Tak ktovie. Nemali sme taký v pláne, ale nás prekvapila taká podmienka. Plot sme ani neposúvali, len sme prerobili pôvodný, ktorý mal normálne betónové základy.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od emilia25:

Tak MT sme mali sieťku zo svojej strany a sused z…
@emilia25 ale smiať sa môže sused, že nový plot a zadarmo
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?