Gabionový oporný múr - Záhorská Bystrica

Zdravim. Potreboval by som poradit ohladom oporneho mura okolo domu. Vyska muru je cca 2m a dlzka je cca 19m. Realne to bude viac, ale potrebujem si vyriesit problem, co bude lacnejsie. Alternativy mam 1. oporny mur z gabionovych kosov. Hlbka by musela byt 100 cm alebo 2. druhu alternativu mam RONDE BLOCK od Presbeton. Tieto tvarnice su skor plotovky ale po konzultcii so statikom by sa dali vyuzit ako oporny mur. Musel by som kazdy meter vytvorit zdvojeny mur, tym by sa vytvoril oporny stlpik a previazal s prvym radom. Co je moj problem, nedari sa mi najst firmu na kompletnu realizaciu gabionoveho muru v okoli Bratislavy resp. Zahorska Bystrica. Teda aby to vedeli nacenit aj s kamenivom. Vie mi niekto zo skusenosti povedat, ci je realizacia gabionov lacnejsia pre oporny mur? Viete mi niekto poradit spolahlivu firmu na gabiony, ktora by vedela realizovat projekt v Zahorskej Bystrici? Dakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
no oporný múr o takchto rozmeroch zacvakaš ...inak zaujimavy ten gabionov mur idem si to naštudovať :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@tiborisimo , @majca1581 .... - veru - veru, bude to pálka, že by sa za ňu dal postaviť druhý dom.
Odpovedať
Kose na gabiony vidu na 1200€. Kamenivo 61T Co som pozeral kamenolomy tak cena za tonu je okolo 15€ Cize ostava uz len doprava, praca a zaklady.
Odpovedať
@tiborisimo Gabiony dovoľujú určitý pohyb, takže až do hĺbky 1 m by sa nemuselo ísť, ovšem pri tých tvárniciach asi áno a s betónom.
Odpovedať
po kalkulacii ceny za gabiony u mna tiez prislo ''vytriezvenie'' a oporny mur robim DTciek.
Odpovedať
Ja so robil z DT 2,7m v najvyššom bode, dlžka 55m, svojpomoc okolo 5000€. najdrahsie bude zelezo do výstuže a beton.. Podla mna ta gabiony výdu drahsie.
Odpovedať
Podla mojich prepoctov sa gabionovy mur oplati, iba pokial si ho spravis sam, cize kupis iba kose a kamen a zaroven ho chces iba do takej vysky, ze nie je potrebne robit betonovy zaklad, ale iba zo zhutneneho makadamu. Ja idem robit 25m dlhy ale iba 1m vysoky oporny mur a gabionovy mi vychadza pri svojpomocnej vystavbe este trochu lacnejsie ako DT + zaklad do hlbky 80cm.
Odpovedať
Profilova fotka
@dom2013 Nooooooooooo.... pri výške 1 m by som sa zo základom nepáral. A išiel by som do gabiónu, alebo, ak by to korešpondovalo so situáciou okolo domu, tak ešte radšej do vegetačných tvárnic. Ja som 20 m dlhý a 1,20 vysoký vegetačný múrik s partiou synových spolužiakov zmákol za 1 deň: https://www.google.sk/search?q=vegeta...
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom tie tvarnice potrebuju zaklad? Ci staci strkove lozko? Dakujem za odpoved.
Odpovedať
Profilova fotka
@madein1974 Ja som to len zrovnal (terén sa trochu dvíhal aj popri múriku) a naspodok nasypal tak 15 cm štrku... A niekde nevyšlo ani toľko. Geniálne na týchto tvárniciach je, že "krivosť" neexistuje. A ak tam hodíš kríčky a ozdobné rastlinky, tak úplná paráda. ;-) A odporúčam čím lacnejšie - jednoduchšie, aby vynikla krása prírody, nie črepníky... Ale teraz pri novom dome potrebujem zastaviť terénnu vlnu vo výške cca 70 cm, takže tu položím len tak bez základov (do štrkového lôžka, lebo je tak trochu podmočená zem).
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom za domom mam svah a stale sa mi to sype.... Nasadil som tam dake veci, zemolez ci zimozel ci ako sa to vola no stale sa pohravam s myslienkou tych tvarnic....
Odpovedať
Profilova fotka
@madein1974 Ak potrebuješ len zastaviť to "zosýpane", tak buď tvárnice, alebo gabióny - bez základu. Ale takisto to môže byť "suchý múrik": https://www.google.sk/search?q=such%C... Úplne jednoduchá vec.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@leonardom suchy murik neni zrovna lacny.... No najvacsi problem mam s presunom materialu.... Od garaze hore kopcom okolo celeho domu, hore po schodoch.... No hruuuuza....
Odpovedať
Profilova fotka
@madein1974 :-D No ale u Teba je tým pádom každé riešenie "komplikované"... Tie tvárnice sú potom asi fakt najúspornejším riešením. Urob brigádu... A vynoste si to hore... Ale aj do tých tvárnic potrebuješ zem...
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom ved prave... Do kelu.... Zeminu mam, to neni problem.... No uvidim.... Kedze zas napadol sneh, znova to odlozim....
Odpovedať
@leonardom Ano, v pripade takejto vysky, ked netreba zaklad, tak uz je to skutocne o tom, co sa komu viac paci, ci gabion, ci vegetacne tvarnice.... Ja som hlavne porovnaval to, ze gabion nie je VZDY drahe riesenie, zalezi od konkretnej situacie. Tiez som povodne premyslal radsej nad DT tvarnicami, ale vtedy treba zaklad, ktory cely mur strasne predrazi...
Odpovedať
Profilova fotka
@dom2013 Ja som si dovolil madeinovi preto poradiť tie vegetky, lebo ak to má povynášať niekam do svahu, zavolá si 5-6 pionierov, každý zoberie po 1 kuse a 20 x sa otočí. A už má vynosené - a kladie... :-D Ak by šiel do gabiónov, musí niekde dole zhodiť makadam, ten zase nakladať do fúrikov a 1 tlačí, druhý ho ťahá lanom hore kopcom. A potom to tam plniť do tých sietí. Toto je robota na minimálne 5 brigád. S tvárnicami na 1, max. 2. Ja tiež idem zastaviť terénnu vlnu gabiónmi. Žiadny základ. Dovezem makadam. Nahádžem do sietí. Prihrnem zem. Koniec.
Odpovedať
Profilova fotka
@tiborisimo ja som robil plot z gabionov, kupil som ich tu http://www.gabionove-ploty.sk/gabiono... . Kamenivo je velmi zavisle od toho ako daleko je lom, mna stal materia cca 9€/t +40€ za kazde auto. Zaklady neotrebujes, staci vybrat trochu zeme a nasypat strk, samozrejme zhutnit. Ja som daval kazde 3m zabetonovany stlpik, koli vetru.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Aký vysoký si ho robil...? A aj si ho vystavoval nejakým tlakom svahu...?
Odpovedať
@majkoj Kvoli vetru? Mozete mi to prosim objasnit? Nie celkom tomu rozumiem. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@tiborisimo no ja som staval plot ako som pisal :), cize ak mas 1,80 vysoky a len 30cm hruby gabionovy mur v "lufte" je tam riziko :), pri opornom mure to zavisi aku hrubku bude mat a aky tlak musi vydrzat. @leonardom 1,8m a nevystavoval som ho ziadnym tlakom, pisal som, ze ja som robil plot :) https://www.modrastrecha.sk/blog/majk...
Odpovedať
Sa to tu rozbehlo.... Zasadna vec co som zabudol uviest je ze je potrebujem riesit oporny mur, ktory bude zaroven plotom. Pozdlz celeho plotu-muru je chodnik a komunikacia. DTecka by boli dost skarede riesenie. A stiepane su uz drahe. Ja to stale ratam a mne vychadza gabion lepsie riesenie. Nemusim robit zaklad, ak zvolim dostatocne hlboky gabion. Kamene nechcem ukladat, cize setrim cas robotnikov. Iba to navozia furikmi.
Odpovedať
Profilova fotka
@tiborisimo ale pocitaj s tym, ze ako to tam len nasypes, nebude to vyzerat moc vabne. Ja som si tiez myslel, ze si usetrim robotu :).
Odpovedať
@tiborisimo to máš určite kompletnú cenu na gabióny? nechýba ti tam nič? sa mi to zdá málo.
Odpovedať
Profilova fotka
@tiborisimo neviem ci kupis gabiony cca. 38m3 za 1200e. Mas uz cenove ponuky? Mna vyslo zhruba 35m3 gabionov na 1800e plus kamen 7aut po 130e. Este to nemam hotove ale tu je foto. Tiez to mam ako oporny mur.
Odpovedať
Ano, mam realnu ponuku na gabionove kose s komplet prislusenstvom. Doprava zadarmo, uz len ich zmontovat.
Odpovedať
@tiborisimo na jednej strane píšeš, že DT sú škaredé riešenie (odhliadnuc od toho, že múrik sa dá upraviť ľubovoľným spôsobom, kľudne do vzoru travertínu, mramoru). Na druhej strane napíšeš, že kamene nechceš ukladať, ale sypať. Videl si už takýto sypaný gabion? očividne nie. Efekt nula bodov. Vyzerá to strašne - pre toho, kto sa v tom vyzná. A technické riešenie - aký hustý gabion máš nacenený? 10x10 alebo 10x5? Aké skaly do toho chceš sypať? Ak malé - budú vypadávať. Ak veľké - bude tam veľa dutín, keď sa to nebude ukladať. Ak chceš radu na kompromis, tak robí sa to tak, že z pohľadovej strany sa jedna rada kameňov ukladá, zvyšok sa nasype.
Odpovedať
Videl som aj ukladany aj sypany. Mne sypany nevadi, ide mi o ucel nie efekt. Vzdy bude krajsi skaredy gabion ako DTcko. Velkost medzier medzi kamenivom viem zamedzit vyberom vhodnej velkosti kameniva. Nikdy to nebude idealne ale asi pojdem tou cestou, ze celo sa bude robit rucne.
Odpovedať
@tiborisimo : Ahoj, na Slovensku nieje stavebná firma, ktorá priamo realizuje montáž aj dodávku materiálu ;-) viem to, lebo som to riešila a ak to niekto aj chcel realizovať dodávateľsky, tak na materiál si nahadzovali ešte 100 % maržu a cena bola úplne mimo. Nakoniec mi realizáciu robila stavebná firma z NR, ak chceš do IP ti viem poslať kontakt, určite to realizujú na území celej SR. S cenou bola spokojná :-)
Odpovedať
@zehula Ak ta mozem poprosit posli mi do IP kontakt
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?